Hyppää pääsisältöön

Edistyksellistä suurtaajuustekniikkaa ja energiatehokkaita menetelmiä ihmiskehoa aistiviin langattomiin järjestelmiin

Tampereen yliopisto

Langattoman teknologian merkitys lääketieteen ja terveyden huollon sovelluksissa kasvaa ja se mahdollistaa uudenlaisia hyvinvointia tukevia ja elämän laatua parantavia sovelluksia. Tässä tutkimuksessa keskitytään kehittämään robusteja ja toiminnoiltaan uudella tavalla monitoimisia puettavia ja implantoitavia antenni- ja sensorijärjestelmiä käyttäen moderneja ihmiskehon anatomian huomioivia sähkömagneettisia mallinnusmenetelmiä ja tekstiilipohjaista elektroniikkaa. Energian keruu ympäristön radiosignaaleista sekä langattoman tehonsiirron menetelmät parantavat energiatehokkuutta ja mahdollistavat mm. implanttien toiminnan ilman paristoja.

Tavoite ja tehtävät

Langaton teknologia on mullistamassa terveyden huollon ja lääketieteen aloja mahdollistamalla terveyden tilan seurannan ja sairauksien hoidon entistä kattavammin ja helpommin  langattomasti. Tässä tutkimusprojektissa edistetään langattoman terveysteknologian kehitystä tuottamalla uudenlaisia suurtaajuustekniikkaan ja sensoreihin liittyviä ratkaisuja, joilla saavutetaan toiminnaltaan luotettavia ja monipuolisia puettavia ja implantoitavia laitteita.

Tutkimuksen tärkeitä osa-alueita ovat menetelmät komponenttien ja laitteiden optimointiin ottaen huomioon ihmiskehon dynaamisena toimintaympäristönä, tekstiilipohjainen vaatteisiin sulautuva suurtaajuustekniikka, langaton tehonsiirto ja energian keruu ympäristön radiosignaaleista, sekä uudella tavalla monitoimiset implantoitavat ja puettavat antenni-sensorijärjestelmät. Näillä uusilla menetelmillä edistetään ratkaisevasti langattomien terveysteknologioiden kehitystä ja käyttöönottoa.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Yhteyshenkilöt

Toni Björninen

Akatemiatutkija

toni.bjorninen [at] tut.fi

+358 40 849 0096