Hyppää pääsisältöön

Dynamics of Democratization and Digitalization of Record Production in Finland in the Age of Music Streaming

Tampereen yliopisto

Viime vuosikymmeninä internetin musiikinjakelumahdollisuudet ja ohjelmistopohjainen äänitystekniikka ovat kehittynyt niin pitkälle, että tuotannon rakenteet ovat muuttuneet olennaisesti. Tutkimus tarkastelee musiikkialan rakennemuutosta suomalaisten äänitetuottajien, artistien ja musiikintekijöiden osalta.

Se keskittyy tutkimaan diskurssia, jonka mukaan yhä useammalla tuottajalla on mahdollisuus saavuttaa suuria yleisöjä digitaalisessa ympäristössä, jossa suurten musiikkiyhtiöiden kontrolloimat jakelutiet ja suuret markkinointikustannukset voidaan ohittaa. Lisäksi tarkastele muutoksia ammattimaisen ja ei-ammattimaisen tuotannon välisissä suhteissa.

Tausta

Aineiston keruu 2012-14 Analyysi 2012-18 Tutkimustulosten raportointi 2012-18  

Julkaisut: https://uta-fi.academia.edu/JuhoKaitaj%C3%A4rvi

Tavoite ja tehtävät

Tutkimusprojektini on tärkeä osa  kansainvälistä äänitetuotannon ja digitaalisen musiikinjakelun ajankohtaista tutkimusta. Se tuottaa uusia teoreettisia näkökulmia ja uutta alkuperäistä tietoa Suomen äänitetuotannosta sekä käsittelee kysymyksiä, jotka paikallinen musiikintutkimus on sivuuttanut.

Lisäksi työni haastaa joitakin musiikkiteollisuuden tutkimuksessa vallitsevia kirjoittamattomia ennakko-oletuksia, kuten välineellisyyden, jonka myötä tutkimus sivuuttaa kriittisyyden ja keskittyy taloudelliseen tehokkuuteen tai käytännöllisyyteen.

Musiikkialan tutkiminen auttaa ymmärtämään digitalisaatiota ja siihen liittyviä kysymyksiä, kuten sen suhdetta demokraattiseen toimintaan. Äänitetuottajat ja artistit ovat olleet eturintamassa ns. uuden ja alustatalouden kehittymisessä. Näiden tutkiminen auttaa kehittämään musiikkikulttuuria sekä ymmärtämään nykytyöelämää,  yhteiskuntaa ja sen talousrakennetta.

Rahoituslähde

Musiikintutkimuksen valtakunnallinen tohtoriohjelma, Tampereen kaupungin tiederahasto

Yhteyshenkilöt

Juho Kaitajärvi-Tiekso

Väitöskirjatutkija

juho.kaitajarvi [at] gmail.com

+358 40 539 1933