Hyppää pääsisältöön

Digitalisaatio, automatisaatio ja sähköistyminen arkiliikenteen muutosvoimina

Liikenteen uudistumiseen tarvitaan paradigman muutos, joka siirtää liikennejärjestelmän suunnittelun keskiöön liikkujan tarpeet ja liikennepalvelujen kehittämisen. Paradigman muutoksen ymmärtäminen edellyttää kokonaisvaltaista näkemystä liikenne- ja kuljetusjärjestelmistä, sekä teknistä, taloudellista että sosiaalista tutkimusta, liikennepoliittisten toimenpiteiden tutkimusta ja toimenpidesuosituksia.

Tutkimuksen ytimessä oli tutkimuskysymys: Kuinka teknologiset innovaatiot muokkaavat liikenne- ja kuljetusjärjestelmiä käyttäjien näkökulmasta? Lisäksi tarkasteltiin mm. sitä, millä aikataululla muutokset tapahtuvat ja mitkä ovat toivottavia muutoksia.

Tausta

Tutkimuksen perustan muodostivat systemaattiset kirjallisuustutkimukset, joiden aiheena olivat 1) liikenteen uusien palvelujen ja digitalisaation vaikutukset liikenteeseen ja kuljetuksiin, 2) automatisaation vaikutukset liikenteeseen ja kuljetuksiin, 3) sähköajoneuvojen vaikutukset liikenteeseen ja kuljetuksiin sekä 4) pitkän aikavälin skenaariot liikenne- ja kuljetusjärjestelmissä. Kirjallisuustutkimukset toteutettiin pääosin tieteellisiä hakutietokantoja käyttäen ja tuloksia täydennettiin muulla tutkimuskirjallisuudella. Hankkeeseen kytkeytyivät useat väitöskirjatutkimukset Liikenteen tutkimuskeskus Vernessä.

Tavoite ja tehtävät

Liikenne on johdettua kysyntää, joka palvelee ihmisten ja elinkeinoelämän sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia. Samalla liikenne kuitenkin aiheuttaa negatiivisia ulkoisvaikutuksia liikenneonnettomuuksien, päästöjen ja tilankäytön muodossa.  

Liikenteen uudistumisen tarve on ilmeinen. Digitalisaatio, automatisaatio ja sähköistyminen tarjoavat tähän muutokseen erinomaisia työkaluja, mutta eivät sinällään takaa liikenteen ongelmien ratkaisua. Liikenteen muutostekijät voivat lunastaa lupaukset turvallisesta, päästöttömästä ja kuluttajalle edullisesta liikenteestä, mutta ne voivat myös johtaa liikennejärjestelmään, joka entisestään kasvattaa liikenteen energiantarvetta ja tilankäyttöä.

Tämän tutkimuksen avulla tunnistettiin mahdollisia tulevaisuuksia ja löydettiin keinoja ohjata kehitystä toivottavaan tulevaisuuteen, jossa liikennejärjestelmä tukee ihmisten sosiaalista ja taloudellista sekä ympäristön hyvinvointia.  

Hanketta rahoitti Koneen Säätiö (apuraha b4b919).

Rahoituslähde

Koneen Säätiö

Koordinoiva organisaatio

Liikenteen tutkimuskeskus Verne / Transport Research Centre Verne