Hyppää pääsisältöön

DigiKilta 2016-2018

Tampereen yliopisto

Digikilta on laaja verkostohanke esi- ja perusopetuksen sähköisten oppimisympäristöjen kehittämiseksi. Kehitystä ohjataan tutkimustiedolla, jota hyödynnetään teemapajoissa ja webinaareissa. Hankkeessa kerätty kokemustieto ja uutisointi julkaistaan avoimessa tietopankissa.  

Hanke tarjoaa eri osapuolille mahdollisuuden tutustua ja kokeilla digitalisaation myötä yleistyviä työkaluja. Riittävä pohjaymmärrys auttaa hyödyntämään opettamisen ja oppimisen digiteknologiaa tulevaisuudessa paremmin.  

DigiKilta-verkosto rakentaa malleja, joiden avulla edistetään ja tuetaan opetustoimen infrastruktuurista vastaavien yhteistyötä ja vertaisoppimista.

Tavoite ja tehtävät

Ohjelmointia, robotiikan ja tietokoneiden toiminnan oivaltamista tarvitaan tietoyhteiskunnassa koko ajan enemmän. Koodausajattelun oppimisen kaari on pitkä. Koulutuspoliittisin keinoin voidaan kehittää nuoria niin, että he voivat tulevaisuudessa valmistua huippuammattilaiseksi työllistävälle alalle. Digitalisaatio on laaja osaamisalue, johon hanke paneutuu monipuolisesti.    

Projektissa käsiteltäviä aiheita ja näkökulmia ovat mm. koodaus, arviointimenetelmät, tutoropettajatoiminta ja tekninen tuki, sähköiset oppimateriaalit, laitehankintamallit, ennustava oppimisanalytiikka, robotiikka, ekosysteemit, standardointi ja tietosuoja-asiat.  

Tavoitteena on mm. testata, kehittää ja jakaa erilaisia toimintamalleja oppimisympäristöjen konepellin alle tehtäviin ratkaisuihin, hiljaisen tiedon näkyväksi tekeminen, erilaisista it-arkkitehtuurikuvauksista sekä onnistuneita projektien tiekarttojen jakaminen yhteiselle avoimelle alustalle sekä tiedolla johtamisen käytänteiden kehittäminen.

Rahoituslähde

Opetushallitus

Koordinoiva organisaatio

TRIM, Suomen eOppimiskeskus ry

Yhteyshenkilöt

Erika Tanhua-Piiroinen

Tutkija

erika.tanhua-piiroinen [at] uta.fi

+358 40 190 9657

 

Jarmo Viteli

Tutkimusjohtaja

jarmo.viteli [at] uta.fi