Projekti

CPT – Clean Propulsion Technologies

Tiedekunta tai koulutusyksikkö: Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta | Organisation sub unit: Automaatio- ja konetekniikka | Tieteenala: Automaatiotekniikka

Business Finland on myöntänyt kuudelle tutkimusorganisaatiolle ja yhdeksälle yritykselle tutkimusrahoituksen kahdeksi vuodeksi kestävien ja vähähiilisten voimalaiteratkaisujen kehittämiseksi tutkimusvaiheesta konkreettisiksi sovelluksiksi.

Tutkimusorganisaatiot ja yritykset kehittävät lupaavimmista ja innovatiivisimmista voimalaiteteknologioista uusia vähähiilisiä tuotteita. Näin varmistetaan, että meriliikenne ja työkoneet yltävät vuoden 2035 kasvihuonekaasupäästöjen säännöksiin. Pitkällä aikavälillä tavoite saavutetaan kehittämällä molemmille sektoreille yhteinen teknologian kehittämissuunnitelma, jonka avulla myös vuoden 2050 vaatimukset voidaan täyttää.

Merkittävimpiä teknisiä tuloksia odotetaan nopeakäyntiseltä vetymoottoriratkaisulta sekä uraauurtavalta keskinopealta monipolttoainemoottorilta, joka hyödyntää uutta reaktiivisuudella hallittavaa puristussytytystä (RCCI). Tutkimuksessa paneudutaan myös edistyksellisen pakokaasujen jälkikäsittelyn, hybridivoimalaitteiden ja ennustavan voimansiirron hallinnan kehittämiseen. Kokonaisuus muodostaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän liiketoimintamallin.

Tampereen yliopiston osuus hankkeessa on tutkia työkoneiden sähköistämistä. Lisäksi teemme käytännön kokeita omalla hybridipyöräkuormaajallamme. Teemme tiivistä yhteistyötä mm. Suomen johtaviin moottorivalmistajiin kuuluvien Agco Powerin ja Wärtsilän kanssa sekä muiden tutkimuslaitosten kanssa.

Yhteyshenkilö

Henkilöprofiili

Kalevi Huhtala

professori, hydraulitekniikka
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta