Hyppää pääsisältöön
Ceramic 3D printer and a woman

cerAM - Keraamien 3D tulostus

Projektissa sovelletaan ja edelleen kehitetään Keraamimateriaalien tutkimusryhmän prosessointiosaamista kohti keraamien ainetta lisäävän valmistuksen kaupallisia sovelluksia.

Keraamien 3D tulostus on tulossa läpimurtovaiheeseen polymeerien ja metallien printtauksen jäljessä. Jotta Suomi olisi läpimurrossa mukana, tarvitaan korkeatasoista tieteellistä tutkimusta, mutta myös soveltavaa, lähellä laitetekniikkaa ja teollisuutta olevaa tutkimusta.

Projekti tähtää koko tulostustapahtuman kokonaisuuden hallintaan, niin nopeuden kuin laadunkin puolesta. Projekti sisältää tutkimuksellisesti merkittäviä haasteita, mutta myös laitetekniikan kehitystä ja automaation integraatiota. Tämä holistinen lähestymistapa on materiaalien tulostuksessa usein jätetty liian vähälle huomiolle, joten projektin tuloksia voidaan hyödyntää myös muiden materiaalien tulostuksessa.

Projektin kokonaisvolyymi on lähes 3 M€ ja se toteutetaan kiinteässä yhteistyössä teollisuuden kanssa. Tampereen yliopisto vastaa julkisesta tutkimuksesta ja Tamlink Oy koordinaatiosta.

Rahoituslähde

Business Finland co-innovation

Koordinoiva organisaatio

Tamlink

Projektiin kuuluvat henkilöt

Partnerit

Planmeca Oy
Millidyne Oy
Wisematic Oy
Neles Finland Oy
Metso Outotec Finland Oy

Yhteistyötahot

Tuotekehitys Oy Tamlink: Veli-Mikko Mäkelä