Hyppää pääsisältöön

Betoni- ja siltarakenteet

Ryhmän tutkimus keskittyy siltarakenteiden ja kantavien betonirakenteiden toiminnan selvittämiseen. Rakenteet kehittyvät kaiken aikaa uusiksi rakennejärjestelmiksi, uusia materiaaleja hyödyntäviksi ja kilpailukykyisemmiksi sekä olemassa olevat rakenteet rappeutuvat. Näistä seuraa tarve toteuttaa kantavien rakenteiden tutkimusta.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Ryhmän henkilöstö vastaa siltoihin ja uusiin betonirakenteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Koekuormituspalvelut toteuttavat laajasti erilaisten rakenteiden tarkasteluja palvelututkimuksena. Tutkimusryhmä vaikuttaa useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ryhmissä, kuten: fib, IABSE ja CEN TC250.

Ryhmän tavoitteena on tutkimustyön, opetuksen ja vaikuttamisen keinoin kasvattaa rakenteiden toiminnan tuntemusta alallaan. Tutkimustyö tähtää turvallisten, pitkäikäisten ja kilpailukykyisten rakenteiden kehittämiseen. Tämän tiedon pohjalta voidaan toteuttaa tarkoituksenmukaisia rakenteita ja tehdä oikeita päätöksiä rakenteiden elinkaaren aikana. Opetuksen keinoin on tavoitteena saada alalla aihealueeseen perehtyneitä osaajia yhteiskunnan tarpeisiin.

Ryhmän tutkimusalueina ja niihin liittyvinä hankkeina ovat:

  • Betonirakenteet ja rakennejärjestelmät: Jatkuviksi kytketyt betonielementit, Betonipaalujen rakenteellinen toiminta, Esijännityt pilarit, Betonielementtien turvallinen nosto
  • Betoni- ja terässillat: Jälkijännitetyn sillan rakenteellinen toiminta jänteiden vaurioituessa, Teräspalkkibetonisen sillan toiminta, Raideliikenteen kuormittama teräsputkisilta, Niittaamalla kootut teräksiset rautatiesillat, Sillan ja maan yhteistoiminta