Projekti

Äitiyspakkaus tunne-esineenä: hyvinvointivaltion sosiomateriaaliaalinen kokemus 1930-luvulta 2000-luvulle

Tiedekunta tai koulutusyksikkö: Yhteiskuntatieteiden tiedekunta | Organisation sub unit: Historia,filosofia ja kirjallisuus | Tieteenala: Historia
Koneen Säätiön logo
Vastasyntynyt äitiyspakkauksen laatikossa, Lapinlahti 1948. Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto. Kuvaaja: Pekka Kyytinen.

Äitiyspakkaus / äitiysavustus on ollut läsnä suomalaisperheiden arjessa vuodesta 1938 lähtien ja se liittyy kiinteästi suomalaisen hyvinvointivaltion historiaan ja nykypäivään. Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa tutkitaan äitiyspakkausta suomalaisen hyvinvointivaltion ja kansakunnan rakentamiseen ja kokemiseen kytkeytyneenä tunne-esineenä. Laajemmassa sosiomateriaalisessa tarkastelussa äitiyspakkaukseen kytkeytyy valtava määrä erilaisia merkityksiä. Tutkimushanke tarkastelee sekä yksilöllisiä että kollektiivisia, paikoin ristiriitaisia kokemuksia ja muistoja äitiyspakkauksesta ja -avustuksesta historiantutkimuksen keinoin sekä tieteen ja taiteen välisessä vuorovaikutuksessa. Ymmärrämme projektissamme äitiyspakkauksen avaimena hyvinvointivaltion tunne- ja kokemushistorian, muistamisen ja materiaalisuuden sekä kuulumisen ja toiseuden kokemusten tutkimukselle.

Ajankohtaista:

4.5.2021 Tanja Vahtikari luennoi äitiyspakkauksen historiasta MLL Tampereen osaston Lapsuuden vuosisata -juhlaluentosarjalla.

Vaikuttavuus

Projektin aktiviteetteja

4.5.2021 Tanja Vahtikari luennoi äitiyspakkauksen historiasta MLL Tampereen osaston Lapsuuden vuosisata -juhlaluentosarjalla.

26.11.2020 Tanja Vahtikari esittelee hanketta Pohjoismaiden tutkimuksen keskuksessa (CENS), Helsingin yliopistossa

 

Rahoituslähde

Koneen Säätiö