Näin haet yhteishaussa

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea kaikkiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Yhteishaku järjestetään keväisin ja syksyin, mutta valtaosaan koulutuksista voit hakea ainoastaan kevään yhteishaussa.

Tältä sivulta löydät tietoa yhteishaussa hakemisesta.

Huom. Iltapäivällä 20.3. on havaittu virheitä kevään yhteishaun hakemuksella (korjataan parhaillaan):

 • Aamupäivällä 20.3. hakemuksen täyttäneillä on hakemuksella Maanpuolustuskorkeakoulun liitepyyntö sotatodistuksesta. Tämä on valitettava lisäosio hakemuksellasi, mutta se ei aiheuta sinulle toimenpiteitä.
 • TAMKin hakukohteiden osalta hakemuksen esikatselu näyttää sinulle "Restonomi (AMK), monimuotototeutus" -hakukohteen lisäkysymykset. Tämä on virhe, jos et ole hakenut ko. hakukohteeseen, eikä se aiheuta sinulle toimenpiteitä.
 • TAMKin insinööripäivätoteutusten, liiketalouden päivätoteutuksen, tietojenkäsittelyn päivätoteutuksen ja metsätalouden päivätoteutuksen hakukohteiden lisäkysymyksessä, jossa sinulta kysytään alan ammatilliseen perustutkintoon liittyviä tietoja, on virhe. Tutkinnon valmistumispäivämäärä pyydetään ilmoittamaan muodossa pp.kk.vvvv, vaikka tekstikenttään pystyy kirjoittamaan vain kokonaislukuja. Voit kiertää virheen ilmoittamalla valmistumispäiväsi muodossa 162016 (=01.06.2016). Sinulta myös pyydetään keskiarvoa, vaikka olisit valmistumassa vasta tänä keväänä. Merkitse tässä tapauksessa keskiarvoksi 0 ja toimita KOSKI-linkki ohjeen mukaisesti.

Kenelle yhteishaku on tarkoitettu?

Yhteishaussa valitaan opiskelijoita suorittamaan

 • alempaa tai alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa (kandidaatin ja maisterin/diplomi-insinöörin/arkkitehdin tutkinnot), pääsääntöisesti valintakokeen ja/tai yo-todistuksen perusteella
 • ammattikorkeakoulututkintoa (AMK), pääsääntöisesti valintakokeen ja/tai yo- tai ammatillisen tutkinnon todistuksen perusteella
 • pelkästään ylempää korkeakoulututkintoa (maisteriohjelmat) aiemman korkeakoulututkinnon perusteella
 • ylempää ammattikorkekaoulututkintoa (YAMK) valintakokeen ja/tai ennakkotehtävän perusteella

Sivuilta Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon ja Hakukelpoisuus yliopistotutkintoon voit tarkastaa, oletko hakukelpoinen yhteishaussa.

Huomaathan, että hakuohjeet ja hakukelpoisuus yhteishaussa haettaviin maisteri- ja YAMK-koulutuksiin on kuvattu erikseen omilla sivuillaan.

Hakuajat

Kevään 2019 yhteishaussa on kaksi hakuaikaa:

 • Hakuaika I: 9.–23.1.2019 klo 15.00 (haettavana englanninkieliset Bachelor-koulutukset sekä Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma ja maisteriohjelma)
 • Hakuaika II: 20.3.–3.4.2019 klo 15.00 (haettavana kaikki muut koulutukset)

Syksyn 2019 yhteishaku on 4.–18.9.2019 klo 15.00. Tässä haussa haettavana olevat koulutukset julkaistaan toukokuussa 2019.

Yhteishaussa haettavana olevat koulutukset  

Alla olevista linkeistä löydät suomenkielistä koulutustarjontaamme. Lähes kaikkiin voi hakea yhteishaussa. Yksittäisen koulutuksen tiedoista Näin haet -välilehdeltä voit varmistaa, että koulutukseen on yhteishaun hakukohde.

Näin haet yhteishaussa

Korkeakoulujen yhteishaussa hakeminen tapahtuu pääpiirteittäin seuraavasti:

 1. Tutustu koulutuksiin ja valitse 1-6 hakukohdetta, joihin haluat hakea
 2. Lue huolellisesti valitsemiesi hakukohteiden valintaperusteet ja hakuohjeet
 3. Täytä hakulomake hakuaikana osoitteessa Opintopolku.fi, ks. ohjeet. Muista, että hakukohteita ei voi muuttaa, poistaa eikä lisätä hakuajan jälkeen.
 4. Jos sinulta pyydetään hakemukseesi liitteitä, lataa pyydetyt liitteet hakulomakkeelle ohjeiden mukaisesti
 5. Tarkista, että olet saanut vahvistusviestin sähköpostiisi hakulomakkeen palauttamisesta
 6. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ja/tai tutustu ennakkoaineistoihin ja mahdollisiin valintakoemateriaaleihin hakuohjeiden mukaisesti
 7. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti
 8. Osallistu tarvittaessa valintakokeisiin
 9. Seuraa valintojen etenemistä Oma Opintopolku -palvelussa ja tarkista sähköpostisi säännöllisesti (huomaa myös roskapostikansio!)
 10. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa ja ilmoittaudu lukuvuodelle
 11. Jos sinua pyydetään toimittamaan todistuskopioita korkeakouluun, toimita ne ohjeiden mukaisesti.
 12. Tutustu uuden opiskelijan –sivuihin (julkaistaan huhtikuussa 2019)

Tutustu myös Opintopolku-fi-sivuston ohjeisiin yhteishaussa hakemisesta.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää hakemiseen tai opiskelijavalintaan liittyen, Hakijapalvelut neuvovat sinua mielellään.

Huomaathan, että monet hakukohteet kuuluvat kansallisiin yhteisvalintoihin, joissa on käytössä yhteisiä valintakokeita, valintakriteereitä ja ohjeistuksia. Tarkemmat tiedot löydät sivulta Valintakokeet.

Hakuohjeet yhteishakuun kuuluvista maisteri- ja ylemmistä AMK-ohjelmista on kuvattu omilla sivuillaan.

Opiskelupaikkojen varaaminen ensikertalaisille hakijoille

Korkeakoulujen on ollut lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa.

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos

 • et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
 • et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Katso lisätietoja ensikertalaisuuden määräytymisestä Opintopolku.fi-sivustolta.

Tampereen yliopistossa ja TAMKissa varataan paikkoja ensikertalaisille suurimmassa osassa yhteishaun hakukohteita. Hakukohteen valintaperusteista näet, kuinka paljon paikkoja varataan.