Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sovelletaan ns. SORA-lainsäädäntöä. Näillä aloilla on alaikäisten turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista. Tällöin edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Sosiaali- ja terveysalalla opintoihin sisältyy työskentelyä erityistä suojaa tarvitsevien asiakasryhmien kanssa, jolloin keskeisenä ovat eettiset ja potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevat vaatimukset. Opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.
Opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä arvioidaan, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta tai potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia (Ammattikorkeakoululaki 33§).
Opiskelijavalinnan esteenä voi olla esimerkiksi:
- vaikea ihottuma ja/tai allergia esim. lääke- ja puhdistusaineille
- toimintakykyä haittaava vakava aistivamma
- psyykkinen sairaus tai vakava mielenterveyden häiriö
- päihde-/ huumeriippuvuus tai lääkkeiden väärinkäyttöä viimeisten kahden vuoden aikana
- sosiaalinen toimintakyvyn rajoittuneisuus, joka vaikeuttaa ihmisten kanssa toimimista
- pitkäaikaissairaus tai fyysinen vamma, joka rajoittaa opintoihin osallistumista
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole esteenä opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi yksilöllisin järjestelyin, poistaa. Esteen vakavuus ja hoito otetaan huomioon arvioitaessa hakijan soveltuvuutta ko. tutkinto-ohjelman opiskelijaksi.
Hakijan hakuvaiheessa tekemän ilmoituksen perusteella ammattikorkeakoulu voi edellyttää tarkempia terveydentilatietoja opiskelusta suoriutumisen ja kohtuullisten tukitoimien arvioimiseksi.
Opiskelupaikka on ehdollinen siihen saakka, kunnes ammattikorkeakoulu on käsitellyt ja arvioinut opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaa ja toimintakykyä koskevat tiedot.
Tiedoksi hakijalle:
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden harjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään vuosittaisia influenssarokotuksia. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§.) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille.
Sosiaali- ja terveysala ei sovellu henkilölle, joka on tuomittu jostain seuraavista rikoksista; lapseen kohdistuvat rikokset, seksuaalirikokset, väkivaltarikokset, vapauteen kohdistuvat rikokset, huumausaine rikokset.
Opintoihin kuuluvissa tehtävissä tai harjoittelussa, jotka edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä vaaditaan esitettäväksi rikostaustaote.
Ammattikorkeakoulu voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai harjoittelussa tai että opiskelijalla on huumausaineriippuvuus.
Tutkinto-ohjelma kohtaiset tarkennukset:
Bioanalyytikko (AMK)
- Näkövaatimukset: Bioanalytiikan opiskelijalta ja bioanalyytikoksi valmistuvalta vaaditaan hyvää erottelukykyä (näöntarkkuus), normaalia lukutarkkuutta ja normaalia silmien sisäänpäinkääntökykyä (konvergenssin lähipiste), sekä normaalia stereonäköä ja normaalia värinäköä.
- Väriaisti: Ishihara-taulustolla, Panel D-15 tai H.R.R. –testi
- Stereonäkö: TNO-, Randot- tai Titmus-testillä vähintään 60 kulmasekuntia.
- Näöntarkkuus laseitta ja/tai laseilla kauas, minimi 1,0.
- Näkökyky lähelle, tekstimalli 40 cm, pystyy lukemaan näöntarkkuusriviä 0,8.
- Konvergenssin lähipistekoe, kolme toistoa, normaali alle 10 cm, toistoissa maksimissaan 12 cm.
- Testaajan arvio hakijan näkökyvyn soveltuvuudesta laboratoriotyöhön.
Röntgenhoitaja (AMK)
- Kehossa olevat vierasesineet, jotka eivät ole magneettiyhteensopivia saattavat estää harjoittelun ja magneettikuvantamislaitteilla työskentelyn. Tämä yhteensopivuus tulee hakijan selvittää hakuvaiheessa hoitavan lääkärinsä kanssa.
Aiemmin peruutettu opiskeluoikeus
Jos aiempi opiskeluoikeutesi on peruutettu terveydentilan tai muiden henkilöiden terveyden tai turvallisuuden vaarantamisen vuoksi, sinun on ammattikorkeakoulun pyynnöstä toimitettava tieto aiemman opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä.
Hakulomakkeella kysytään sekä terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyvistä mahdollisista esteistä että aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisesta. Jos vastaat näihin kysymyksiin "kyllä", sinun on varauduttava toimittamaan selvitys terveydentilastasi ja/tai aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisesta mahdollisen valinnan jälkeen. Opiskelijavalintasi on selvityksen ajan ehdollinen.