
Viestinnän monitieteisen kandidaattiohjelman yhteisiä opintoja, avoin yliopisto-opetus
Laajuus
5 opHinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Sisällön kuvaus
Katso opintojakson tietojen kohdalta.
Osaamistavoitteet
Katso opintojakson tietojen kohdalta.
Lisätiedot
Opinnot on suoritettavissa avoimen yliopiston opintoina lukuvuonna 2021-2022 seuraavasti:
VIM.020 Tieteenfilosofia ja viestinnän etiikka 5 op suoritetaan ajalla 7.3.-29.4.2022.
Tieteenfilosofia ja viestinnän etiikka, 5 op
Näytä
Tieteenfilosofia: Opintojakson suoritettuaan opiskelija käsittää tieteellisen tiedon luonteen sekä sen hankintaan ja pätevyyteen liittyvät peruslähtökohdat esimerkiksi suhteessa ammatilliseen tietoon. Hänellä on käsitys siitä, mitä pidetään tieteellisenä tietona, mikä on sen suhde arvoihin ja miten tiede edistyy. Hän myös ymmärtää, mihin eri humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset alat pyrkivät ja millaisia haasteita niille koituu digitalisoituvassa kieli-, viestintä- ja mediaympäristössä. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on taidot eritellä erilaisten metodologisten lähtökohtien, tieteidenvälisyyden ja menetelmien roolia sekä laadullisessa että määrällisessä tutkimuksessa.
Viestinnän etiikka: Opintojakson käytyään opiskelija tuntee eettisen ajattelun filosofisen perustan ja eettiset periaatteet viestinnän eri tasoilla, alueilla ja sisällön tuotannossa sekä osaa arvioida niitä koskevien keskeisten oikeusnormien näkökulmasta. Hän pystyy soveltamaan oppimaansa oman alansa ammattilaisena, viestijänä työelämässä ja kriittisenä mediakansalaisena, ymmärtäen oikeudelliset ja eettiset oikeudet ja velvollisuudet sekä tekijänä että kohteena.
Tieteenfilosofia: Opiskelija omaksuu kurssin aikana perustiedot tieteellisen tiedon käsitteestä, tiedon eri muodoista ja luottamuksesta tietoon. Kurssilla käsitellään tieteenfilosofian peruskysymyksiä, jotka liittyvät tiedon lisäksi tiedon saavutettavuuteen, teorian rooliin ja menetelmien taustalla oleviin metodologisiin lähtökohtiin. Kurssin keskiössä ovat muun muassa luonnontieteellisten ja ihmistieteellisten alojen erilaiset tiedonintressit ja käsitykset teoriasta. Kurssilla opiskelijat keskustelevat myös tieteellisen tiedon asemasta digitalisoituvassa viestintä - ja mediaympäristössä.
Viestinnän etiikka: Opintojakso johdattelee viestinnän etiikan filosofiseen ja oikeudelliseen perustaan. Tämän lisäksi pohditaan eettisiä kysymyksiä viestinnän eri tasoilla:
Mediaetiikka: viestinnän ammattietiikka ja itsesääntely, tekstin, valokuvan ja muun kuvallisen esittämisen luotettavuuteen ja totuudellisuuteen liittyvät käytännöt, lajityypit ja esittämistavat sekä perinteisen ja sosiaalisen median tuottamat kohtaamistilanteet
Keskinäisviestintä: vuorovaikutusetiikka, vuorovaikutustilanteiden eettiset haasteet monikulttuurisessa ja -kielisessä ympäristössä, vuorovaikutusosaaminen institutionaalissa ja ammatillisissa kohtaamisissa mukaan lukien taiteet, kirjallisuus ja teatteri
Viestintä organisaatioissa: Tiedottaminen, markkinointi ja mainonta, kääntäminen, tulkkaus, yritysten sisäinen ja ulkoinen viestintä eri kohderyhmille
Teknologiavälitteiden viestintä: toisten puolesta viestiminen, konekääntäminen, järjestelmien ja pelien suunnittelun eettiset kysymykset, automaatio, tekoäly, käyttäjyyteen liittyvät eettiset kysymykset
Päätöspaneelissa käsitellään viestinnän muutosta ja viestinnän eettisiä haasteita tulevaisuudessa.
Panu Raatikainen: Ihmistieteet ja filosofia. Gaudeamus 2010.
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.