Hyppää pääsisältöön
Välilihan repeämisen ehkäiseminen synnytyksen ponnistusvaiheessa

Välilihan repeämän ehkäiseminen synnytyksen ponnistusvaiheessa

Opintojen taso

Muut opinnot

Välilihan repeämän ehkäiseminen synnytyksen ponnistusvaiheessa

Tule osallistumaan koulutukseen, jossa tarkastellaan synnytysrepeämien ehkäisemistä teoreettisesti ajankohtaisen tutkimuksen avulla.

Välilihan repeämä on tavallinen alatiesynnytyksen komplikaatio. Peräaukon sulkijalihakseen asti ulottuvien repeämien määrä on ollut nousussa ja niiden määrissä on suuria sairaalakohtaisia eroja. Vuonna 2018 peräaukon sulkijalihakseen asti ulottuva repeämä todettiin Suomessa 1,2 naisella sadasta.

Peräaukon sulkijalihasrepeämä voi korjausleikkauksesta huolimatta vaikuttaa pitkäaikaisesti naisen hyvinvointiin. Se lisää esimerkiksi ulosteinkontinenssin riskin kaksinkertaiseksi, kun verrataan naisiin, joilla ei ole todettu kyseistä repeämää. Välilihan repeämiä voidaan ennaltaehkäistä synnytyksen ponnistusvaiheessa toteutettavien interventioiden avulla. Norjassa ja muissa Pohjoismaissa repeämien määrää on saatu laskettua huomattavasti, kun henkilöstöä on koulutettu pitkäjänteisesti.

Neljän tunnin mittaisessa täydennyskoulutuksessa tarkastellaan synnytysrepeämien ehkäisemistä teoreettisesti ajankohtaisen tutkimuksen avulla.

Koulutus sopii terveydenhuollon ammattilaisille, kuten kätilöille, terveydenhoitajille ja lääkäreille.

Koulutus järjestetään 4.11.2021 klo 9-13 ja se toteutetaan kokonaan etänä verkko-opetuksena.

Kouluttaja

Kouluttajana on kätilö, TtT Sari Räisänen, joka on väitellyt aiheesta ja työskentelee edelleen aihealueen asiantuntijana niin tutkimuksessa kuin kouluttajana, sekä kansainvälisesti että kansallisesti.