
Suomen kielen aineopinnot, avoin yliopisto-opetus
Opintojen laajuus
Hakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Osaamistavoitteet
Suomen kielen aineopinnot suoritettuaan opiskelija
on syventänyt ymmärrystään suomen kielen rakenteesta, käytöstä ja vaihtelusta
osaa asettaa suomen sukukieltensä ja historiansa mukaiseen kontekstiin
tuntee lähemmin yhtä suomen sukukieltä
tuntee suomen kielen kehityksen päälinjat ja kielenmuutoksen keskeiset periaatteet
on tutustunut johonkin kielentutkimuksen erikoisalaan
tuntee alansa keskeisimpiä tutkimussuuntauksia ja osaa seurata oman alansa kehitystä
Lisätiedot
Opintokokonaisuuden sisältö ja opintojaksojen tarkemmat toteutustiedot opintojaksoittain opiskelijan oppaassa: Suomen kielen aineopinnot, avoin yliopisto-opetus.
Pakolliset edeltävät opinnot: suomen kielen perusopinnot 25 op tai vastaavat.
Jos olet suorittanut perusopinnot muualla kuin Tampereen yliopiston
avoimena yo-opetuksena, toimita perusopintojen kokonaismerkintä avoimen yliopiston hakuajan päättymiseen mennessä koulutusasiantuntija Kaisu Karvoselle (ITC-tiedekunta, Kaisu Karvonen (Pinni B1061), 30014 Tampereen yliopisto).
Haku tapahtuu koko opintokokonaisuuteen, ei yksittäisille opintojaksoille.
--
Avoimen yliopiston kautta tarjottaviin opintokokonaisuuksiin haet täyttämällä avoimen yliopiston verkkolomakkeen. Opintoryhmät täytetään pääsääntöisesti lomakkeiden saapumisjärjestyksessä. Poikkeuksena ovat opintokokonaisuudet, joissa on lähtötasokoe tai arvonta, sekä aineopintokokonaisuudet, joissa tarkistetaan pakolliset edeltävät opinnot. Ilmoittautuminen avoimiin yliopisto-opintoihin on aina sitova eikä opintoihin ilmoittautumista voi perua. Lisätietoa löydät: Näin haet avoimen yliopiston opintoihin.
Esitiedot
Pakolliset edeltävät opinnot: suomen kielen perusopinnot 25 op tai vastaavat.Opintojakson aikana opiskelija syventää suomen kieliopin tuntemusta (taivutusmorfologia, sananmuodostus ja lauserakenteet) ja harjaantuu tarkastelemaan kielen ilmiöitä omien ammatillisten kiinnostustensa näkökulmasta. Opintojakson suoritettuaan hän osaa analysoida erilaisissa teksteissä esiintyviä kieliopillisia ilmiöitä ja soveltaa taitojaan käytännössä
Opintojakson aikana tarkastellaan suomen kielelle ominaisia kieliopillisia ilmiöitä käytännön näkökulmasta. Opintojakso sisältää lyhyitä johdantoluentoja erilaisista suomen kielen ilmiöistä ja luentoihin liittyviä harjoituksia. Opiskelijat tekevät ryhmissä projektityön, jonka aihe tukee heidän ammatillista suuntautumistaan.
Pakolliset esitiedot
- Äänne- ja muotorakenne, KIE.SUA.110, 5op
- Lauserakenne, KIE.SUA.120, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson käytyään opiskelija tietää, mitä vuorovaikutus on ja miten sitä voidaan määritellä. Hän tuntee sen ilmiönä ja tutkimuskohteena sekä osaa tarkastella sitä viestinnän eri tasoilla teknologiavälitteisissä ja kasvokkaisissa viestintätilanteissa. Opiskelija hallitsee aihealueen keskeiset teoriat ja osaa käyttää niitä vuorovaikutuksen jäsentämiseen. Hän osaa myös havainnoida, analysoida vuorovaikutustilanteita ja osallistua niihin.
Opiskelija
johdatetaan tarkastelemaan vuorovaikutusta teoreettisesta näkökulmasta.
Kurssilla perehdytään siihen, miksi teoriaa ylipäätään tarvitaan ja
pohditaan,
millaisiin teoriaperinteisiin viestinnän tutkimus nojautuu. Kurssilla
käsitellään vuorovaikutuksen keskeisiä käsitteitä ja teorioita.
Viestintätilanteiden havainnointi ja analyysi kirjallisuuden avulla.
Griffin: A first look at communication theory. 10th ed. MaGraw-Hill, 2019.
Yleinen asteikko, 0-5
Opiskelija tuntee tekstilingvistiikan keskeiset teoriat ja tutkimusmenetelmät. Hän osaa soveltaa niitä analysoidessaan saksankielisiä tekstejä.
Tekstilingvistiikan keskeiset osa-alueet, mm. tekstilajioppi, multimodaalisen tekstin teoriat, tekstin tuottamisen ja tekstin omaksumisen teoriat; keskeiset tutkimusmenetelmät, esim. kontrastiivinen tekstianalyysi, tekstilajianalyysi, multimodaalinen tekstianalyysi, tekstin tuottamisen ja omaksumisen analyysi.
Yleinen asteikko, 0-5
Opiskelija osaa itsenäisesti hankkia ja hyödyntää aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta sekä tuottaa itsenäisen projektityön. Opiskelija tuntee jonkin saksa vieraana kielenä -opetuksen erityisalan ja pystyy tunnistamaan sen erityispiirteitä.
Perehtyminen johonkin saksa vieraana kielenä -opetuksen erityisalaan itsenäisen projektityön kautta. Projekti sovitaan vastuuopettajan kanssa ennen työn aloittamista.
Hyväksytty/Hylätty
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee ranskan kielen historiallisen aseman Euroopan prestiisikielenä
- on perehtynyt frankofonian kysymyksiin historiallisesta, poliittisesta, maantieteellisestä ja kielitieteellisestä näkökulmasta
- on tutustunut Ranskan vähemmistökielten asemaan ja kielikartan moninaisuuteen
Opintojaksolla käsitellään frankofonian syntyyn vaikuttaneita tekijöitä ja ranskankielisten
alueiden ominaispiirteitä, perehdytään ranskan kielen maantieteelliseen
levinneisyyteen esimerkkiaineistojen kautta ja tutustutaan Ranskan
monikieliseen nykytilanteeseen.
Kremnitz, Georg (2013) : Histoire sociale des langues de France.
Reynaud Paligot, Carole (2006) : La République raciale 1860-1930. Paradigme racial et idéologie républicaine.
Rjéoutski, Vlanislav; Argent, Gesine and Offord, Derek (eds.) (2014): European Francophonie. The Social, Political and Cultural History of an International Prestige Language.
Sanaker, John Kristian; Holter,Karin et Skattum, Ingse (2006) : La francophonie : une introduction critique.
Yleinen asteikko, 0-5
Opiskelija on perehtynyt johonkin saksankielisten maiden ja Suomen välisen talousviestinnän osa-alueeseen ja tuntee kulttuurivälisen talousviestintään liittyviä keskeisiä teorioita (ja tutkimusmenetelmiä). Hän osaa soveltaa niitä analysoidessaan ja tuottaessaan tekstejä.
Kulttuurienväliseen talousviestintään liittyvät teoriat ja käsitteet.
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee uralilaiskielten historiallisen taustan, suomen aseman sukukielten joukossa, tärkeimmät lainasanakerrostumat sekä suomen kielen ja sen edeltäjien kehitysvaiheet, etenkin tärkeimmät muutokset varhaiskantasuomesta myöhäiskantasuomeen ja edelleen varhaisnykysuomeen. Hän osaa määritellä keskeisimmät suomen varhaisvaiheita koskevat äänne-, muoto- ja sanatason kielenmuutokset sekä vanhan kirjasuomen kielelliset tuntomerkit. Hän tuntee kielenmuutoksen teoriaa ja ymmärtää, miten historialliset muutokset ovat johtaneet nykykieleen.
Opintojaksolla käydään läpi nykysuomeen johtanut historiallinen kehitys erityisesti kantasuomen aikana ja kantasuomesta eteenpäin. Painopisteinä ovat toisaalta itsenäiseen suomen kieleen johtaneiden muutosten ja toisaalta vanhan kirjasuomen tekstien tarkastelu ja analysointi.
Pakolliset esitiedot
- Äänne- ja muotorakenne, KIE.SUA.110, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opiskelija on perehtynyt johonkin saksan kielen opettamisen ja oppimisen osa-alueeseen ja tuntee erityisesti saksan kielen didaktiikkaan liittyviä keskeisiä teorioita.
Didaktiikkaan liittyvät teoriat, Deutsch als Fremdsprache (saksa vieraana kielenä).
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- ymmärtää tekstianalyysin peruslähtökohtia ja tavoitteita
- tuntee sen keskeisiä peruskäsitteitä ja analyysimenetelmiä
- pystyy soveltamaan niitä erilaisten tekstien analysoimiseen
Opintojaksolla tutustutaan luentojen, ryhmätyöskentelyn ja oheislukemiston avulla erityyppisten tekstien ominaispiirteisiin ja niiden tutkimiseen vaadittaviin teorioihin ja menetelmiin sekä sovelletaan niitä erilaisten tekstien analysointiin.
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee itsenäisen, omaan opintosuuntansa tai erikoistumisalaansa liittyvän työkokonaisuuden tai projektin työprosessin. Lisäksi hän osaa tuottaa reflektiivisen raportin laatimisen työkokonaisuuden/projektin pohjalta.
Työharjoittelu, itsenäinen tutkimus- tai kehittämisprojekti, josta opiskelija sopii opintosuuntansa vastuuhenkilön kanssa.
Yleinen asteikko, 0-5
Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa ääntää viroa, tuntee viron kielen äänne- ja muoto-opin keskeiset piirteet, hallitsee viron keskeisen sanaston, osaa kirjoittaa yksinkertaisia tekstejä ja puhua yksinkertaisista aiheista viron kielellä. Hän osaa lukea ja ymmärtää yksinkertaista vironkielistä tekstiä ja kääntää luettua tekstiä suullisesti.
Opintojaksolla tarkastellaan myös virolaista kulttuuria, tapakulttuuria ja virolais-suomalaisia kulttuurikontakteja. Huomiota kiinnitetään myös Viron lähihistoriaan, kaunokirjallisuuteen ja musiikkiin.
opintojakson opiskelijan kielitaito on eurooppalaisen viitekehyksen mukaan
A1 (-A2).
Alustava yleiskatsaus viron kirjakielen äänne- ja muoto-opin pääkysymyksiin. Ääntämis- ja lukemistehtäviä, keskustelu- ja kuunteluharjoituksia, kirjallisia harjoituksia yksilösuorituksina ja ryhmätyöskentelyä.
Oppimateriaali ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee sosiolingvistiikan peruskysymykset ja käsitteistön
- osaa soveltaa niitä ranskalaiseen kielitodellisuuteen
Opintojaksolla tutustutaan sosiolingvistiikan eri suuntauksiin ja metodeihin, perehdytään
normin käsitteeseen, tarkastellaan kielen, yksilön ja yhteiskunnan suhdetta
sekä pohditaan kielikontaktien vaikutusta kielen rakenteeseen
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tarkastella kielenkäyttöä sosiaalisena toimintana ja analysoida puhuttua ja kirjoitettua kieltä vuorovaikutuksellisesta näkökulmasta. Hän tuntee keskustelun- ja tekstintutkimuksen lähtökohdat ja tärkeimmät suuntaukset. Hän myös tuntee näiden suuntausten keskeisimmät käsitteet ja osaa käyttää niitä erilaisten kirjoitettujen ja puhuttujen aineistojen analyysissa.
Opintojaksolla tutustutaan keskustelun- ja tekstintutkimukseen. Käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi keskustelun perusjäsennykset, tekstilajit ja vuorovaikutuksen ja tekstien multimodaalisuus. Olennainen osa kurssia ovat harjoitukset, joiden kautta opitaan analysoimaan kirjoitettuja tekstejä ja puhuttuja vuorovaikutustilanteita.
Pakolliset esitiedot
- Kielen- ja tekstinhuolto, KIE.SUA.130, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa monikulttuurisuuden ja monikielisyyden tutkimuksen keskeisiä kysymyksiä. Hän osaa myös määritellä monikulttuurisuuden ja monikielisyyden tutkimuksen keskeisiä käsitteitä sekä ymmärtää erilaisten lähestymistapojen merkityksen aihealuetta tutkittaessa. Opiskelija osaa hahmottaa monikulttuurisuuden ja monikielisyyden merkityksiä sekä paikallisesti että globaalisti.
Opintojaksolla perehdytään
monikulttuurisuuteen ja monikielisyyteen usean eri tieteenalan näkökulmista.
Opintojaksolla tarkastellaan monikulttuurisuuden ja ylirajaisuuden historiaa
erityisesti Suomessa, kielipolitiikkaa, monikulttuurista ja monikielistä koulua
ja työelämää, rasismia ja maailmankuvaa, maahanmuuttoa ja kotouttamista sekä
median luomia kuvia monikulttuurisuudesta
Hyväksytty/Hylätty
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.