Suomen kielen opiskelu - SIMHE

Karttapallo tason päällä kirjastossa.
Tällä sivulta löydät tietoa kielitaitovaatimuksista, kielikoulutuksista sekä itsenäisestä suomen kielen opiskelusta.

Kielitesti

Tämän kielitestin avulla voit testata omaa suomen kielen sanastosi määrää eli arvioida, kuinka paljon sanoja tiedät suomen kielessä. Testiä voi käyttää kuka tahansa. Testin sanat ovat sellaisia yleisiä suomen kielen sanoja, joita kaikki tarvitsevat. Sanat ovat yleiskielisiä, ja ne ovat perusmuodossa. Siksi testi toimii hyvin vain, jos sinulla on kokemusta suomen kielen lukemisesta ja kirjoittamisesta. Testi sopii erityisesti aikuisille kielenkäyttäjille, jotka harkitsevat korkeakouluopintoja. 

Siirry kielitestiin

Jos saat tasolla 3 monta kertaa yli 90 % vastauksista oikein, sinun sanaston määrä ja kielitaitosi todennäköisesti riittävät korkeakouluopintojen aloittamiseen. Silloinkin tarvitaan paljon tukea ja itsenäistä työtä kielen oppimisessa. Sen jälkeen voit tehdä myös tasot 4 ja 5. Niistä näet, kuinka helppoa korkeakouluopiskelu sinulle luultavasti on. Mitä paremmat tulokset saat tasoilla 4 ja 5, sitä helpompaa opiskelu suomen kielellä olisi sinulle. 

Jos saat tasolla 3 vähemmän kuin 90 % oikein, sinun sanastosi ja kielitaitosi ei mahdollisesti vielä riitä korkeakouluopiskeluun. Sen jälkeen voit kokeilla alempia tasoja 1 ja 2. Niistä näet, kuinka hyvin tunnet helpompaa sanastoa. Jos et saa tasoilla 1 ja 2 yli 90 %:in tuloksia, sinun kannattaa vielä odottaa ja harjoitella kielenkäyttöä muualla, ennen kuin kannattaa aloittaa korkeakouluopinnot. 

Kielitestiä kehitetään koko ajan. Anna palautetta kielitestin toimivuudesta.

Kielitaitovaatimukset korkeakoulussa

Kun haet korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi, sinua saatetaan vaatia todentamaan suomen kielen taitosi. 

Suomen kielitaitovaatimukset Tampereen yliopistossa

Suomen kielitaitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa

Jos haet ammattikorkeakouluun pääsykokeella, niin silloin sinun ei tarvitse todistaa erikseen kielitaitoasi. Pääsykoe testaa suomen kielen osaamistasi.

Tarvitset suomen kielen taitoa myös opiskelussa. Kehitä suomen kielen taitoasi jatkuvasti. Kun olet korkeakoulussa opiskelijana, niin sinä saat tukea suomen kielen oppimiseen.

Kielikoulutukset

Nämä suomi toisen kielenä -kurssit on tarkoitettu suomen kielen osaamisessaan edistyneille. Kielitaitosi tulisi olla vähintään B1-/B2-tasolla. 

Voit osallistua kurssille, jos olet:

  • Tampereen yliopiston opiskelija
  • Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija
  • Suunnittelet hakemista korkeakouluun opiskelijaksi

Seuraavat kurssit järjestetään 2021 kevätlukukaudella.

Suomen kielen tuki (5 opintopistettä)

Kurssilla harjoitellaan opiskelussa ja työelämässä tärkeiden tekstien kirjoittamista. Tekstit liittyvät omaan ammattialaan ja opiskeluun. Kurssilla harjoitellaan myös suomen kielen kuuntelemista, ymmärtämistä ja puhumista opiskeluun liittyvien harjoitusten avulla.

Kurssi järjestetään 8.3. - 14.5.2021. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B1.
Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia kurssin opettajalle (roni.hermo [at] tuni.fi) tai Simhe-ohjaajalle (mervi.kastari [at] tuni.fi).

Suomen kielen kirjoittaminen (2 opintopistettä)

Kurssilla kirjoitetaan suomenkielisiä tekstejä erilaisista opiskeluun liittyvistä aiheista. Harjoitellaan kirjoittamisen suunnittelemista, annetaan palautetta ja saadaan palautetta omasta tekstistä.  Kurssin avulla opiskelija selviytyy paremmin kirjoittamistehtävistä. 

Kurssi alkaa 1.2.2021. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B1.
Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia Simhe-ohjaajalle (mervi.kastari [at] tuni.fi) tai kurssin opettajalle (ella.hakala [at] tuni.fi).

Työelämän suomea (2 opintopistettä)

Kurssi on täynnä! Uusia ilmoittautumisia ei enää oteta vastaan.
Kurssilla harjoitellaan sellaisia suomen kielen taitoja, joita tarvitaan työpaikalla. Harjoitellaan myös työpaikan hakemista suomeksi. Saat itse valita vaihtoehdoista, mitä haluat harjoitella.

Kurssi alkaa 27.2.2021. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään A2-B1.
Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia Simhe-ohjaajalle (mervi.kastari [at] tuni.fi) tai kurssin opettajalle (marja.oksanen [at] tuni.fi).

Suomen kielen keskustelukurssi (1 opintopiste)

Kurssilla keskustellaan suomeksi ajankohtaisista asioista. Tutustutaan suomenkielisiin mediateksteihin ja kasvatetaan sanavarastoa. 

Kurssi alkaa 10.3.2021. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B1.
Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia Simhe-ohjaajalle (mervi.kastari [at] tuni.fi) tai kurssin opettajalle (ella.hakala [at] tuni.fi).
 

Itsenäinen suomen kielen opiskelu

Suomen kieltä kannattaa opiskella aktiivisesti. Itsenäiseen suomen kielen opiskeluun löytyy paljon materiaalia eri verkkosivuilta. Kirjastoista löytyy paljon selkokielisiä kirjoja. Olemme alle koonneet muutamia vinkkejä, mistä voit etsiä kursseja tai opiskella suomea itsenäisesti kotona.