Tammerkoski

Miksi Tampere

Samoja opintoja tarjotaan muuallakin - miksi tulisin juuri Tampereelle?

Tampere kaupunkina

Tampere on opiskelijakaupunki vailla vertaa, sillä kaupungin 230 000 asukkaasta lähes 40 000 on korkeakouluopiskelijoita. Joka kuudes tamperelainen on opiskelija, mikä takaa opiskelijoiden näkymisen katukuvassa. Opiskelijatapahtumia järjestetään aktiivisesti viikoittain, ja suuremmat tapahtumat kokoavat kaupunkiin haalaripukuista väkeä ympäri vuoden. Tampereella pidetään jo nyt hyvää huolta opiskelijoista, ja entistä parempaa on luvassa, sillä kaupunki tavoittelee Suomen opiskelijaystävällisimmän kaupungin titteliä.

Kampukset

Tampereen korkeakouluyhteisö - Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu - tarjoavat koulutusta korkealaatuisilla kampuksilla.

Kaupissa, kivenheiton päässä kaupungin keskustasta, sijaitsevat sekä TAMKin Pääkampus että Tampereen yliopiston Kaupin kampus. TAMKin vilkkaalla Pääkampuksella, Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin kupeessa opiskelee ja työskentelee päivittäin jopa 8000 ihmistä.

Niin ikään Taysin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat lääketieteen ja biotieteiden opetustiloja sekä Arvo-kirjasto. 

Hervannan kampukselta löytyvät niin tasokkaat opetus- ja tutkimustilat, urheilumahdollisuudet kuin myös useita opiskelijaravintoloita. Kaiken lisäksi kompakti kampus sijaitsee aivan Hervannan ytimessä, lähellä palveluita ja luontoa.

Keskustakampus käsittää niin ikään opetus- ja tutkimustilojen lisäksi myös Linna-kirjaston. Kampuksen tiloissa toimii myös Suomen ainoa yliopistoradio Radio Moreeni.

Kaupin, Hervannan ja Keskustan kampusten lisäksi opetusta järjestetään Tohlopin Mediapoliksella, keskustan Proakatemialla ja Pyynikin musiikkiakatemialla.

Tampereen kampusten lisäksi korkeakouluyhteisö tarjoaa koulutusta myös Ikaalisten, Mänttä-Vilppulan, Virtain, Sastamalan, Seinäjoen ja Porin toimipisteissä.

Ainejärjestötoiminta ja opiskelijaelämä

Tampereen korkeakouluyhteisössä Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (Tamko) ja uusi Tampereen ylioppilaskunta (TREY) toimivat korkeakouluyhteisön opiskelijoiden puolestapuhujina. Opiskelijakuntien lisäksi ainejärjestöt toimivat opiskelijoiden edunvalvojina ja edustajina. Ainejärjestöt voivat vaikuttaa omassa tiedekunnassaan esimerkiksi opetuksen suunnitteluun, opiskeluympäristön kehittämiseen ja positiivisen ilmapiirin ylläpitämiseen. Tämän lisäksi ainejärjestöjen toimintaan kuuluu olennaisesti vilkkaiden opiskelijatapahtumien, kuten esimerkiksi fuksiaisten, tursajaisten, sitsien, mm-kyykän ja vuosijuhlien järjestäminen!

Opiskelijaystävällisyys näkyy myös kukkarossa, sillä lukuisat yritykset myöntävät opiskelijoille alennuksia — Tampereella opiskelijan euro on 1,20€! Opiskelija-alennuksia voi hyödyntää muun muassa Pivo-sovelluksen kautta. Tampereen korkeakouluopiskelijoille tarjolla olevalla Pivon mobiiliopiskelijakortilla saat kaikki valtakunnalliset ja paikalliset opiskelijaedut.

Kaikilla kampuksilla tarjotaan opiskelijoille korkeatasoista ruokaa kymmenissä ravintoloissa, joissa voi nauttia opiskelijahintaisen aterian noin 2—3 euron hintaan.

Vapaa-aika

Tampereella sinulla on mahdollisuus nauttia runsaasta harrastustarjonnasta sekä korkeakouluyhteisön tarjoamien palveluiden että yliopiston ulkopuolisten toimijoiden kautta.

Opiskelijana saat käyttöösi korkeakoulun liikuntapalvelut vain yhdellä edullisella maksulla. SportUni liikuntakeskukset ovat kolmella kampuksella. Liikuntatarjonta on suorastaan hengästyttävä: yli 30 erilaista ryhmäliikuntalajia, kuusi kuntosalia, palloiluhalleja sekä runsas valikoima kursseja aina astangajoogasta taekwondoon. Kaiken tämän saat reilun 70 euron vuosimaksulla. Tutustu: sportuni.fi

Tampereella voit viettää aikaa kaupungin sykkeen lisäksi kauniissa luonnonmaisemissa aivan kaupungin läheisyydessä tai tutustua esimerkiksi Suomen vanhimpaan edelleen toiminnassa olevaan yleiseen saunaan! Tampereella on tunnetusti kattavien ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksien lisäksi elävä teatteri-, musiikki- ja festivaalikulttuuri.

Opinnot ja huippu-urheilu

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu toimivat yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa. Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, joka tukee omassa lajissaan huipulle pyrkiviä urheilijoita opintojen ja huippu-urheilun yhdistämisessä.

Kampuksilla on nimetyt akatemiayhteyshenkilöt, jotka auttavat akatemiaurheilijoita käytännön asioissa. Akatemian jäsenyyden saamiseen vaikuttaa oman lajiliiton pisteytys. Suomen Olympiakomitea on määritellyt kaikille lajeille yhteiset pisteytysohjeet, joiden mukaan lajiliitot arvioivat urheilijan kilpaurheilumenestystä.

Tampere on yksi Suomen kuudesta urheiluakatemiakeskuksesta.

www.tampereenurheiluakatemia.fi

Asuminen

Tampereella opiskelija-asuntoloita tarjoaa usea toimija. Suurin opiskelijoiden vuokranantaja on Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS, jonka asumismuotoihin kuuluvat yksiöt, soluasunnot ja perheasunnot. Opiskelijalla on oikeus asua TOASilla opintojen loppuun asti, ja tarvittaessa asuntoa voi vaihtaa. Voit löytää majapaikan itsellesi myös esimerkiksi Opiskelijan Tampere -sivuston kautta, jossa on tarjolla asuntoja opiskelijoille vapailta markkinoilta.

Liikenne

Vaikka Tampere onkin pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen suurin kaupunki, Tampereella kaikki on lähellä: kaupungissa pääsee kulkemaan sujuvasti niin busseilla, pyörillä kuin parin vuoden päästä myös ratikalla. Kaupungin keskeisen sijainnin ansiosta pääset helposti käymään myös kotona koti-ikävän iskiessä ja yhtä helposti takaisin. Siivet taas saa alleen Tampere-Pirkkala-lentoasemalta, josta matka taittuu suorilla lennoilla Euroopan eri kohteisiin.