
Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintoja, avoin yliopisto-opetus, Tampere, Pori, Seinäjoki
Opintojen laajuus
Hinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Sisällön kuvaus
Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuus perehdyttää rikkaaseen eurooppalaiseen sivistykseen sekä latinan kielellä tuotettuun aineistoon antiikin ajoista aina uuteen aikaan saakka. Opintokokonaisuus tarjoaa tuoreen ja kansainvälisestikin ainutlaatuisen monitieteisen näkökulman länsimaiseen sivistykseen yhdistämällä kieleen, kulttuuriin ja yhteiskuntaan perehdyttävät opinnot yhdeksi kokonaisuudeksi.
Opintokokonaisuus tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden ymmärtää yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinteen kautta tuoreesti oman yhteiskuntamme ilmiöitä ja kulttuuria. Se tarjoaa myös aineksia kriittiseen itsereflektioon: kyseessä on opintokokonaisuus klassisen yleissivistävän humboltlaisen yliopiston hengessä.
Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opiskelu on hyödyllinen tutkijoiksi aikoville sekä kaikille kulttuurien ja kielten parissa työskenteleville (ainakin nykykielten, historian, taidehistorian ja kirjallisuuden, kirjasto-, arkisto- ja museolaitoksen, järjestötoiminnan, sivistystoimen sekä media- ja tiedotusalan tehtävissä). Opiskeluoikeus on kaikilla läsnäoleviksi ilmoittautuneilla Tampereen yliopiston opiskelijoilla sekä avoimen yliopiston opiskelijoilla.
Opintokokonaisuus koostuu opintojaksoista, jotka tutustuttavat esimodernin ajan latinankielisen kulttuuriin ja yhteiskuntiin, sekä perehdyttävät latinan kielen käyttöön opintojen ja tutkimuksen apuvälineenä. Opiskelijoilta edellytetään ennen kokonaisuuden opintojen suorittamisen aloittamista latinan alkeiskurssin (KKLAT1) suorittamista tai vastaavien tietojen hallitsemista. Latinan alkeis- ja jatkokurssit järjestetään joka vuonna. Jos opiskelija ei aio suorittaa opintokokonaisuutta kokonaisuudessaan, vaan hänen tavoitteenaan on kandidaatintutkintoon vaadittava 20 op:n vapaasti valittava opintokokonaisuus, valinnaisia erikoiskursseja voi sisällyttää tähän vain mikäli opintojaksot LATK1 ja LATK2 on myös suoritettu.
Opintokokonaisuus sisältää Latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden / Latinalaisen filologian perusopintoja vastaavat opinnot. Mikäli opiskelija haluaa jatkaa latinan kielen opintojaan aineopintotasolla (esim. saavuttaakseen latinan kielen opettajalta vaadittavan pätevyyden), hän voi hakea tiedekunnalta joo-opinto-oikeutta toiseen yliopistoon (Helsinki, Jyväskylä, Oulu, Turku). Opintokokonaisuuden vastuuhenkilöltä on hyvä kysyä lähempiä ohjeita sekä puoltoa hakemukseen.
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintokokonaisuuden opiskelija on perehtynyt
latinankieliseen kulttuuriin sekä kulttuurihistorian päälinjoihin
antiikissa, keskiajalla ja uuden ajan alussa, ja hän ymmärtää kyseisen
kulttuurin keskeisiä muutoksia ja jatkuvuuksia. Opiskelija hallitsee
latinan kielen perussanaston sekä kieliopin siten, että kykenee
itsenäisesti hyödyntämään latinankielisiä lähteitä opinnäytetöissään
käyttäen tarpeen mukaan apuna sanakirjoja ja muita apuvälineitä. Hän
hallitsee erilaisten tekstien tulkinnassa tarvittavat menetelmät ja
pystyy soveltamaan niitä omissa opinnoissaan. Opiskelija tuntee
latinankielisen kirjallisuuden jälkivaikutukseltaan merkityksellisimpiä
tekstejä ja sekä tuntee tieteellisen tutkimustoiminnan perusteet siten,
että pystyy ohjattuna ratkomaan esimoderniin kulttuuriin ja
yhteiskuntaan liittyviä tutkimustehtäviä.
Lisätiedot
Opinnot ovat haussa jaksoittain. Tarkistathan opintojaksokohtaiset toteutus tiedot ko. opintojakson tiedoista.
LATK.100 Johdatus latinankieliseen kulttuuriin
LATK.200 Latinan kielen jatkokurssi
LATK.300 Latinan kieliopin ja tekstinymmärtämisen harjoitukset
LATK.400 Praktikum: latinankieliset tekstit
LATK.600 Latinankielisen kulttuurin ja latinan työpaja
LATK.500 Esimodernin ajan tutkimusmenetelmät
KIR.231 Antiikin ja keskiajan kirjallisuus
HIS.HIA.020 Esimoderni Eurooppa
FIL.FIA.010 Filosofian historia: antiikin ja keskiajan filosofia
LATK.700 Vaihtoehtoinen erikoiskurssi
Opiskelija on täydentänyt ja syventänyt osaamistaan latinan kielestä, latinankielisestä kulttuurista, esimodernin ajan lähdemateriaaleista ja niiden käytöstä omien opinnäytetöiden materiaaleina, sekä tieteellisestä tutkimustoiminnasta.
Opiskelija voi täydentää ja syventää opintokokonaisuudesta saamaansa osaamista erilaisten vaihtoehtoisten opintojaksojen avulla.
Historian, kirjallisuustieteen ja filosofian tutkinto-ohjelmien ulkopuolisille opiskelijoille suositellaan toisen LATK1 -kohdassa mainitun toteutuksen suorittamista tämän opintojakson puitteissa.
Kaikki opiskelijat voivat liittää tähän kohtaan niitä LATK1, LATK4, LATK5 ja LATK6 -kohtiin kuuluvia 'tuplatoteutuksia', joita eivät ole jo aiemmin liittäneet osaksi latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen kokonaisuuteen.
Pakolliset esitiedot
- Latinan kielen jatkokurssi, LATK.200, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakso suorittamisen jälkeen opiskelija on perehtynyt latinankielisen kulttuurin sekä kulttuurihistorian päälinjoihin antiikissa, keskiajalla ja uuden ajan alussa. Hän on myös saavuttanut välttämättömät perustiedot havaitakseen koko ajanjakson kattavia historiallisia, kirjallisia ja aatteellisia yhteyksiä, sekä pystyäkseen apuneuvojen ja kommentaarien avustuksella ymmärtämään eri aikakausilla tuotetuissa teksteissä ilmeneviä kulttuurillisia viitteitä.
Opintojakso antaa perustiedot antiikin, keskiajan ja uuden ajan kulttuureista ja yhteiskunnista. Historian, filosofian ja kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelman opiskelijat eivät voi valita oman tutkinto-ohjelmaansa jo kuuluvaa ja sinne suoritettua opintojaksoa. Muille opiskelijoille suositellaan tähän kohtaan suoritetun yhden 5 op:n laajuisen opintojakson lisäksi suorittamaan myös toisen tässä mainitun 5 op:n opintojakson kohdassa LATK7 (valinnaiset opinnot). Muidenkaan tutkinto-ohjelmien opiskelijat eivät kuitenkaan voi suorittaa uudestaan samaa opintojaksoa, jonka ovat sijoittaneet jo osaksi jotain toista opintokokonaisuutta, tässä kohdassa.
Yleinen asteikko, 0-5
suorittanut pystyy apuvälineitä hyväkseen käyttäen lukemaan yksinkertaisia
antiikin ja keskiajan latinankielisiä tekstejä alkukielellä, sekä tulkitsemaan
niitä kulttuurillisessa kontekstissaan. Opiskelija ymmärtää kielen asettamat
rajoitteet ja mahdollisuudet tutkimustyölle. Opiskelijan sanavarasto kasvaa
sekä latinan ymmärtämisen taito syvenee
Kurssilla harjoitellaan eri tekstityyppien lukemista ja ymmärtämistä. Eri lähdetyyppien kautta tutustutaan latinan kielen erilaisiin muotoihin, kielen käyttötarkoituksiin ja menneisyydentutkijan tutkimusmenetelmiin. Kyseessä on harjoituskurssi, jossa on temaattisesti ja kulttuurillisesti kontekstoivia luentoja erilaisista latinankielisistä teksteistä ja niiden tulkinnasta, myös visuaaliseen kulttuuriin yhdistettynä. Opintosuoritus koostuu luentoihin osallistumisesta, käännösharjoituksista, sekä opiskelijoiden esityksistä, jotka pohjautuvat opiskelijoiden omiin tekstikäännöksiin sekä kommentaareihin, joissa nostetaan esille sekä tekstien kielellisiä että kulttuurilliseen kontekstiin liittyviä seikkoja.
Pakolliset esitiedot
- Latinan alkeet, LANG.LAT.001, 4op
Suositellut esitiedot
- Latinan kieliopin ja tekstinymmärtämisen harjoitukset, LATK.300, 5op
- Latinan kielen jatkokurssi, LATK.200, 5op
Opettaja jakaa varsinaisen kurssimateriaalin. Kurssin lopputyössä analysoitavat tekstit valitaan opiskelijoiden mielenkiinnon mukaan mutta liittyen tiettyyn tematiikkaan. Erikoissopimuksesta kurssi on mahdollista suorittaa itsenäisesti liittyen opiskelijan omaan opinnäytetyön materiaaliin tai muuhun kiinnostuksen kohteeseen.
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mitkä tekijät muovasivat Euroopan kehitystä ja miten ne edelleen vaikuttavat yhteiskuntien ja kulttuurien kehitykseen.
Hän ymmärtää aikakausijakojen problemaattisuuden ja osaa kriittisesti tunnistaa pitkiä jatkumoita ja murroskohtia.
Opintojaksolla käsitellään eurooppalaisen kulttuurin ja Euroopan erilliskehityksen syntyä. Esimoderni ajanjakso antiikista uudelle ajalle muodostaa jatkumon, jossa maanviljelyskulttuurin rinnalle muotoutui urbaani elämänmuoto. Monet yhteiskuntien kehitykseen myöhemmin vaikuttaneet ilmiöt ja instituutiot kehittyivät esimodernilla ajanjaksolla. Näitä ovat esimerkiksi demokratia, koulutus, tieteet ja taiteet, säätyjako, kirkon ja valtion suhde sekä käsitys tasa-arvosta ja ihmisarvosta. Näitä teemoja tarkastellaan eurooppalaisessa kontekstissa ja opintojakso päättyy uuden ajan alkuun, jolloin Euroopasta alkaa tulla maailman johtava talous- ja kulttuurialue.
Esitiedot
Kurssin suorittaminen edellyttää, että opiskelija jo tuntee aikakauden perusilmiöt ja tapahtumahistorian. Näitä ei kerrata luennoilla vaan niiden tuntemus on hankittava viimeistään kurssin aikana. Vaaditun tason voi saavuttaa lukemalla esimerkiksi seuraavan kirjallisuuden:
Castrén, P., Uusi antiikin historia (Otava 2011 tai uudempi)
TAI
McKay-Hill-Buckler-Crowston-Wiesner-Hanks-Perry [tai: McKay et al.], A History of Western Society, Vol. 1: From Antiquity to the Enlightenment (10th ed. 2011, tai uudempi)
JA
Judith M. Bennett, Medieval Europe: A Short History (11th edition, 2011 tai uudempi. Huomaa kirjaan liittyvä internet-sivusto http://www.medievaleuropeonline.com/
Kirjatentin aineisto:
Price Simon, & Thonemann Peter, The Birth of Classical Europe. From Troy to Augustine (2010 tai uudempi)
JA
Wickham, Chris: Medieval Europe (Yale University Press 2016.)
JA
Ulinka, Rublack: Reformation Europe. CUP 2017.
Yleinen asteikko, 0-5
Kurssin jälkeen opiskelija osaa soveltaa erilaisten tekstien tulkinnassa tarvittavia menetelmiä ja pystyy soveltamaan niitä omissa opinnoissaan. Opiskelija pystyy itsenäisesti tutustumaan, kielellisesti erittelemään, kääntämään ja käyttämään hyväkseen vaikeitakin latinankielisiä alkuperäismateriaaleja. Opiskelija pystyy ohjattuna ratkomaan esimoderniin kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä tutkimustehtäviä.
Työpajassa opitaan tulkitsemaan latinankielisen tekstiä kulttuurillisissa ja yhteiskunnallisissa yhteyksissään, ja syvennytään niiden käyttöön esimerkiksi omien opinnäytteiden materiaaleina. Kurssilla laaditaan kurssin ohjaajan kanssa yhdessä sovittavasta tekstistä käännös, jossa on kattava (esim. alaviittein toteutettu) yksityiskohtien selitys; selkeä johdatus tekstiin, sen kirjoittamiseen ja välittymiseen meille (eli tekstihistoriaan); sekä essee, jossa käytetään hyväksi tekstin tarjoamaa informaatiota jonkin antiikin, keskiajan tai uuden ajan alun kulttuuriin tai yhteiskuntaan liittyvän tutkimuksellisen ongelman pohtimiseen. Kurssiin kuuluvat keskustelut ohjaajan kanssa, sekä lopputyön esittäminen ja puolustaminen seminaarimuotoisessa tilaisuudessa. Kurssiin sisältyy myös toisen opiskelijan työn opponoiminen tai vastaava tehtävä.
Pakolliset esitiedot
- Praktikum: latinankieliset tekstit, LATK.400, 5op
- Latinan kieliopin ja tekstinymmärtämisen harjoitukset, LATK.300, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suorittamisen jälkeen opiskelija hallitsee erilaisten tekstien tulkinnassa tarvittavia menetelmiä ja pystyy soveltamaan niitä omissa opinnoissaan. Hän myös osaa valikoida tarkoituksenmukaisen alkuperäismateriaalin omia opinnäytetöitään varten. Samalla opiskelijan ymmärrys siitä, miten esimodernia aikaa koskeva tieto on rakentunut, syventyy.
Opintojaksolla perehdytään antiikintutkimuksen, keskiajantutkimuksen ja/tai uuden ajan alun tutkimuksen menetelmiin. Opiskelija valitsee itse kiinnostuksensa mukaan opintojakson, jonka haluaa tähän kohtaan sisällyttää eri tutkinto-ohjelmien tarjoamista opintojaksoista ja niiden toteutuksista. Mahdollisia kursseja tähän voivat olla esimerkiksi seuraavat: Antiikintutkimuksen lähteet ja metodit; Keskiajantutkimuksen lähteet ja metodit; Uuden ajan alun tutkimuksen lähteet ja metodit. Korvaavuuksista sovitaan opintokokonaisuuden vastuuhenkilön kanssa.
Pakolliset esitiedot
- Johdatus latinankieliseen kulttuuriin, LATK.100, 5op
Suositellut esitiedot
- Latinan kielen jatkokurssi, LATK.200, 5op
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee keskeiset filosofiset
kysymykset ja lähestymistavat niiden tärkeimpien historiallisten
muotoilujen kautta. Keskeisin tavoite on tiedollinen: opiskelijalla on
opintojakson suoritettuaan yleiskuva filosofian tärkeimmistä klassisista
kysymyksistä ja menetelmistä. Hän hahmottaa filosofian historiaa
olemista, tietoa ja totuutta sekä hyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja
kauneutta koskevien kysymysten kautta. Opintojakson suorittanut
opiskelija tuntee erilaisia filosofisia lähestymistapoja ja osaa arvioida niitä. Hän ymmärtää
alkuperäistekstien merkityksen filosofiassa sekä niiden käyttöön
liittyviä erityisongelmia. Opiskelija ymmärtää, että filosofian
historian tutkiminen on myös filosofian harjoittamista, ei yksinomaan
historiantutkimusta.
A. Antiikin ja keskiajan filosofia 3 op
Opintojakso antaa yleiskuvan antiikin ja keskiajan aikakausien keskeisistä suuntauksista. Samalla tutustutaan aikakausien
tärkeimpiin ajattelijoihin ja keskusteluihin.
JOKO
a. Korkman, Petter & Yrjönsuuri, Mikko 1998. Filosofian historian kehityslinjoja. Helsinki: Gaudeamus, s. 31-160 JA Hasse, Dag Nikolaus 2020. Influence of Arabic and Islamic Philosophy on the Latin West. Stanford Encyclopedia of Philosophy: https://plato.stanford.edu/entries/arabic-islamic-influence/.
TAI
b. Kenny, Anthony 2007. A New History of Western Philosophy. Oxford: Oxford University Press s. 7-494 JA Hasse, Dag Nikolaus 2020. Influence of Arabic and Islamic Philosophy on the Latin West. Stanford Encyclopedia of Philosophy: https://plato.stanford.edu/entries/arabic-islamic-influence/.
Yleinen asteikko, 0-5
Opintojakson suorittanut opiskelija on syventänyt alkeiskurssilla oppimiaan latinan taitoja ja omaksunut ne uudet kielioppiasiat, jotka eivät sisältyneet vielä alkeiskurssiin. Jatkokurssin jälkeen opiskelija hallitsee latinan muoto-opin, on perehtynyt lauseoppiin, osaa kääntää yksinkertaista latinaa sanakirjan avulla, sekä osaa analysoida latinankielisiä alkuperäistekstejä sanakirjojen ja käännösten avulla.
Kurssi koostuu 39 kontaktitunnista sekä kotona tehtävistä itsenäisistä harjoituksista ja käännöstehtävistä. Kurssin suorittaminen edellyttää aktiivista läsnäoloa. Ne, jotka ovat aiemmin suorittaneet vastaavat tiedot (esim. lukiossa), vapautuvat osallistumasta kurssille ja saavat erikseen hakemalla vastuuopettajalta opintojaksosta korvausmerkinnän opintorekisteriin.
Esitiedot
Latinan
kielen jatkokurssi edellyttää alkeiskurssin suoritusta tai vastaavia tietoja.
Suositellut esitiedot
- Latinan alkeet, LANG.LAT.001, 4op
Kallela et Palmén, Clavis Latina II (kaksi nidettä: tekstikirja ja harjoituskirja)
Yleinen asteikko, 0-5
Kurssin suorittanut opiskelija hallitsee ja osaa tunnistaa tekstistä latinan muoto-opin taivutukset sekä ymmärtää autenttisen, eri ajanjaksoilta peräisin olevien latinankielisten tekstien syntaksin rakentumisen. Opiskelija pystyy kääntämään apuneuvojen avulla yksinkertaista latinankielistä alkauperäistekstiä sujuvalle suomelle, sekä ymmärtää olemassa olevia käännöksiä hyväkseen käyttämällä monimutkaistenkin eri tekstityyppeihin kuuluvien latinankielisten tekstien (kaunokirjallinen proosa, dokumenttimateriaalit, runous) rakentumisen. Opiskelijalla on kurssin käytyään valmiudet käyttää autenttista latinankielistä tekstimateriaalia opinnäytetöissään, ja hän tuntee latinankielisen kirjallisuuden jälkivaikutukseltaan merkityksellisimpiä tekstejä.
Kurssilla käydään läpi koko latinan peruskielioppi (muoto-oppi ja lauseoppi) harjoitustehtävien kautta. Samalla harjoitellaan eri aikakausien latinan tulkitsemista käännösharjoitusten avulla. Käännösharjoitukset suoritetaan osin verkkoympäristössä itsenäisesti. Kurssisuoritus edellyttää kotitehtävien suorittamista ja aktiivista mukanaoloa tunneilla (28 t., jaettuna kahdelle periodille).
Pakolliset esitiedot
- Latinan kielen jatkokurssi, LATK.200, 5op
Oppikirjana Tuomo Pekkanen, Ars Gammatica. Latinan kielioppi.
Opintojaksolla käytetään myös luennoitsijan jakamia harjoitusmateriaaleja, jotka etenkin kurssin loppupuolella koostuvat aidoista antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun teksteistä.
Yleinen asteikko, 0-5
Opiskelija tuntee ja osaa sijoittaa yhteyksiinsä antiikin ja keskiajan kirjallisuuden sekä runousopin kehityslinjoja. Opiskelija saa myös valmiudet tarkastella uudemman kirjallisuuden ilmiöitä antiikin jälkivaikutusten ja adaptaatioiden valossa.
Kirjatentin materiaalit:
Kivistö, Riikonen, Salmenkivi & Sarasti-Wilenius: Kirjallisuus antiikin maailmassa (2007; sivut 1–162 sekä luvusta IV osiot 1–10, 17)
JA
Mehtonen: Poetria nova (2003)
Lisäksi kuusi kaunokirjallista teosta antiikin ja keskiajan kirjallisuudesta. Valitaan teokset vähintään neljästä eri ryhmästä:
- Gilgamesh (Hämeen-Anttilan suomennos 2000), Raamattu (osin), Tuhat ja yksi yötä (Hämeen-Anttilan suomennos 2001)
- Homeros: Ilias TAI Odysseia (n. 700 eaa.), Vergilius: Aeneis (n. 20 eaa.)
- Aiskhylos: Oresteia (458 eaa.), Sofokles: Kuningas Oidipus (n. 428 eaa.) TAI jokin muu hänen tragediansa, Euripides: Medeia (n. 400 eaa.)
- Sapfo: Iltatähti, häälaulu (n. 600 eaa.), Catullus: Kaikki runous (87–57 eaa.) TAI sopimuksen mukaan kokoelma muuta runoutta (esim. Vergiliuksen Paimenlauluja, Horatiuksen satiireja)
- Petronius: Satyricon (n. 60), Longos: Dafnis ja Khloe (n. 100-luku), Khariton: Kallirhoe (n. 50-150)
- Marcus Aurelius: Itselleni (170-180), Augustinus: Tunnustukset (n. 398), Boëthius: Filosofian lohdutus (n. 524)
- Beowulf (n. 725), von Eschenbach: Parsifal (1212)
- Boccaccio: Decamerone (1348–1350), Petrarca: Sonetteja Lauralle (1327–74) tai jokin muu teos (esim. Chaucer: Canterburyn tarinoita (n. 1378–1400), Dante: Jumalainen näytelmä (n. 1320), jos näitä ei ole suoritettu perusopinnoissa).
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.