
Konetekniikan DI-ohjelma

Konetekniikan asiantuntijoita kansainvälisen teollisuuden tarpeisiin
Konetekniikka on laaja-alainen ja jatkuvasti kehittyvä tieteenala, joka vastaa nykyajan haasteisiin. Se hyödyntää ohjelmistopohjaisia laskenta- ja suunnittelutyökaluja, kappaletavara-automaatiota sekä tuotanto- ja valmistustekniikoita.
Diplomi-insinöörin tutkinnossa opiskelu tähtää tieteellisen tiedon soveltamiseen, työelämässä oman alan asiantuntijuuteen sekä työelämävalmiuksiin erilaisissa työtehtävissä myös kansainvälisessä toimintaympäristössä. Konetekniikan di-tutkinto-ohjelmassa osaamistaan voi syventää oman kiinnostuksen ja ammatillisten tavoitteiden mukaan. Tutkinnon sisältö riippuu hyvin paljon omista valinnoistasi ja tavoitteistasi.
Konetekniikan syventävät osaamisalueet ovat:
- Koneensuunnittelu ja tuotekehitys
- Lentokonetekniikka
- Lujuusoppi
- Robotics
- Life-Cycle Management and Engineering
- Teollisuustalous
- Tuotantotekniikka ja automaatio
- Turvallisuustekniikka
Tutkinto-ohjelman opetuskieli on suomi, osan opinnoista voi suorittaa englanniksi.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Konetekniikan DI-ohjelman vahvuutena on poikkitieteellisyys ja tiivis yhteistyö yritysmaailman kanssa. DI-ohjelma tekee laaja-alaisesti yhteistyötä teollisuuden kanssa harjoitustöiden, vierailuluentojen, diplomitöiden ja ekskursioiden muodossa. Lähes kaikki diplomityöt tehdään yhteistyössä teollisuuden ja elinkeinoelämän kanssa.
DI-tutkinnon suorittaneet voivat suuntautua käytännön insinöörityöhön tai alan tutkimukseen. Valmistuneilla on erittäin hyvät valmiudet työllistyä ja luoda uraa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Osan DI-ohjelmien opinnoista voi tehdä englannin kielellä ja myös vaihto-opiskelijana ulkomaalaisissa yhteistyöyliopistoissa.
Konetekniikan DI-ohjelmassa voit syventää osaamistasi oman kiinnostuksen ja ammatillisten tavoitteiden mukaan. Tutkinnon sisältö riippuu hyvin paljon omista valinnoistasi ja tavoitteistasi. Vapaasti valittavilla opinnoilla saat mahdollisuuden suunnata opintojasi itseäsi kiinnostavaan suuntaan.
DI-ohjelman opetuskielinä ovat suomi ja englanti. Osa syventävistä opinnoista on englanninkielisiä. Myös opinnäytetyön voi tehdä englanniksi.
Moderni konetekniikka pohjautuu luonnontieteiden perusilmiöihin, joten alan opintojen perustana ovat matematiikan ja fysiikan laajat teoreettiset perusopinnot. Ne helpottavat uuden tiedon omaksumista ja arviointia opintojen edetessä.
Diplomi-insinöörin tutkinnossa kaikille yhteisiä opintoja on hyvin vähän, omaa osaamistaan voi suunnata varsin joustavasti. Opintokokonaisuudesta riippuen opinnoissa voi olla laboratorioharjoituksia, yksin tai ryhmässä tehtäviä projektitöitä ja ekskursioita teollisuuteen normaalin lähiopetuksen lisäksi.
Konetekniikan DI-ohjelmassa voit syventää osaamistasi oman kiinnostuksen ja ammatillisten tavoitteiden mukaan. Tutkinnon sisältö riippuu hyvin paljon omista valinnoistasi ja tavoitteistasi. Vapaasti valittava opintokokonaisuus syventävän kokonaisuuden rinnalla antaa opiskelijalle mahdollisuuden suunnata opintojaan itseään kiinnostavaan suuntaan – miltä kuulostaisi maassa ja vedenalla toimivien laitteiden robotiikka?
DI-tutkinnon syventävä kokonaisuus valitaan tutkinnon alussa. Konetekniikan DI-tutkinnon syventävät kokonaisuudet, joihin voi tehdä opinnäytetyön, ovat seuraavat:
- Koneensuunnittelu ja tuotekehitys
- Lentokonetekniikka
- Lujuusoppi
- Robotics
- Life-Cycle Management and Engineering
- Teollisuustalous B
- Tuotantotekniikka ja -automaatio
- Turvallisuustekniikka
Koneensuunnittelu ja tuotekehitys
Koneensuunnittelun syventävät opinnot antavat opiskelijalle monipuoliset valmiudet erityyppisiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin koneenrakennustekniikassa. Kokonaisuuden suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet soveltaa ja analysoida koneen osien ja konejärjestelmien suunnittelua, mitoitusta ja valmistettavuutta. Opinnot perehdyttävät koneensuunnittelun laskennallisiin menetelmiin ja työkaluihin sekä moniteknisten konejärjestelmien suunnittelumetodiikkoihin.
Lentokonetekniikka
Lentokonetekniikan opinnoissa perehdytään lentotekniikan perusteisiin sekä lentokoneisiin liittyvien järjestelmien toimintaan. Kokonaisuus antaa valmiudet soveltaa lentokonerakenteiden, avioniikkajärjestelmien, hydraulijärjestelmien, lentomoottoreiden, vuodatusilma ja muiden paineilmajärjestelmien sekä polttoainejärjestelmien toimintaa. Lentokonetekniikan syventävät opinnot antavat valmiudet soveltaa laskennallisia työkaluja lentokonejärjestelmien suunnitteluun ja analysointiin.
Lujuusoppi
Lujuusopin kokonaisuudessa syvennytään laskenta- ja suunnittelutehtäviin, jotka liittyvät koneiden ja laitteiden analysointiin. Opitaan analysoinnissa tarvittavat keskeiset teoriat ja niihin liittyvät numeeriset ratkaisumenetelmät. Perehdytään myös muun muassa mallintamaan matemaattisesti koneiden rakenteissa tapahtuvia prosesseja ja ymmärtämään koneiden kestävyyteen, energiatehokkuuteen, käyttövarmuuteen tai turvallisuuteen liittyviä tekijöitä.
Robotics
Number of robots and autonomous systems are increasing rapidly in the near future and robotization is changing our life at home and in work. Robots and autonomous systems will be utilized in every sector of industry and services and companies are investing heavily on research and development of robotics and its applications. We already have autonomous mines and ports where ore and containers are transported by autonomous vehicles ie. robots. Our factories are having more and more sophisticated robots for tedious, dangerous and precise work tasks. Different kind of assistance robots will in future help people in health care for example. This change requires competent people for research and development duties in the field of robotics.
The Robotics major offers basic skills and knowledge on robotics and their technology. Studies include fundamentals of robotics, control of robotics, sensing/perception systems for robotics and project work. To be successful in this major you need to have good mathematical background and programming skills. After studies you are able to develop robot systems.
Life-Cycle Management and Engineering
Syventävä kokonaisuus antaa opiskelijalle valmiudet ymmärtää konejärjestelmien elinkaareen liittyvän tiedon hallintaa ja sen jalostamista päätöksentekoa tukevaksi informaatioksi. Se antaa myös valmiudet soveltaa aihealueella käytettäviä digitaalisia työkaluja ja itsenäisesti soveltaa aihealueen tietoja käytännön sovellutuksiin sekä analysoida koneiden luotettavuuteen, kunnossapitoon ja kunnonvalvontaan liittyviä riippuvuuksia. Kokonaisuuden opetuskieli on englanti.
Teollisuustalous B
Teollisuustalouden syventävä kokonaisuus sisältää laskentatoimen, rahoituksen ja markkinoinnin opetusta, joten opinnot tarjoavat laajasti tietoa yrityksen toiminnoista. Opitaan hyödyntämään matemaattis-luonnontieteellistä ajattelua yritystoiminnan ongelmanratkaisussa sekä ymmärtämään yrityksen roolin yhteiskunnassa ja globaaleilla markkinoilla. Teollisuustalouden syventäviin opintoihin yhdistetään tekninen opintokokonaisuus.
Tuotantotekniikka ja -automaatio
Tuotantotekniikka ja –automaatio syventävissä opinnoissa keskitytään valmistusmenetelmiin, työvälineisiin ja tuotantoautomaatioon. Kokonaisuus antaa vahvat perustiedot valmistus- ja tuotantomenetelmistä, tuotannon ja sen prosessien suunnittelusta, ohjaamisesta ja kehittämisestä, laadunvarmistuksesta, kappaletavara-automaatiosta sekä tuotannon 3D-mallinnuksesta ja simuloinnista. Kokonaisuus antaa valmiudet suunnitella tuotantojärjestelmiä sekä soveltaa digitaalisen valmistuksen menetelmiä ja ohjelmistoja eri tarkoituksiin ja tavoitteisiin. Syventävä kokonaisuus antaa hyvät valmiudet toimia tuotantojärjestelmiin ja -automaatioon liittyvissä suunnittelu- ja käyttötehtävissä, mutta myös esim. myynti, markkinointi ja konsultointitehtävissä.
Turvallisuustekniikka
Turvallisuustekniikan syventävä kokonaisuus perehdyttää sinut riskien hallintaan ja turvallisuuden teknisiin ratkaisuihin. Saat valmiudet yksittäisten koneiden, laajojen tuotantojärjestelmien ja prosessiteollisuuden turvallisuussuunnitteluun. Turvallisuustekniikan syventäviin opintoihin yhdistetään tekninen opintokokonaisuus.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Diplomityö on diplomi-insinöörin tutkintoon kuuluva, opintojen loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö, jonka laajuus on 30 opintopistettä sisältäen kypsyysnäytteen. Opiskelija osoittaa työllään hallitsevansa pääaineensa sekä sen alaan liittyvät kokonaisuudet ja työtavat sekä pystyy viestimään ja työskentelemään itsenäisesti.
Konetekniikan diplomi-insinöörit sijoittuvat teollisuuden ja muun talouselämän eri sektoreille tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin, tuotanto- ja valmistustehtäviin sekä myynti- ja ylläpitotehtäviin Suomessa ja ulkomailla.
Valmistuneiden työnimikkeitä ovat muun muassa suunnitteluinsinööri, tuotekehitysinsinööri, tuotantopäällikkö, laatupäällikkö, kunnossapitopäällikkö projektipäällikkö ja tutkija.
Tyypillisesti Tampereen yliopistosta valmistuneet konetekniikan diplomi-insinöörit työllistyvät työkone-, ilmailu-, puolustusväline-, meri- ja prosessiteollisuuteen, suunnittelutoimistoihin ja myös pelien ja simulaatioiden pariin.
Tampereen yliopisto pyrkii siihen, että mahdollisimman monella tekniikan alalta valmistuvalla opiskelijalla olisi valmistumisvaiheessaan kansainvälistä kokemusta. Kokemusta voi helposti hankkia opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä vaihtoon, suorittamalla työharjoittelun ulkomailla tai toimimalla kv-tutorina ulkomaalaisille opiskelijoille. Kansainvälisyyteen johdattaa myös englanninkielisten opintojaksojen suorittaminen, monipuoliset kieliopinnot sekä erilaiset projektityöt kv-opiskelijoiden kanssa. Myös diplomityö on mahdollista tehdä ulkomailla.
Tampereen yliopisto tukee opiskelijoiden kansainvälistymistä tarjoamalla stipendejä ulkomailla suoritettaviin opiskelu- ja harjoittelujaksoihin sekä edistämään kansainvälisiä kontakteja kotikampuksella.
DI-ohjelmassa tehdään yhteistyötä yritysten ja muiden alan toimijoiden kanssa. Opintojaksoilla käy vierailuluennoitsijoita sekä yrityksistä että muista yliopistoista. Diplomityöt tehdään pääsääntöisesti yrityksiin, muihin organisaatioihin tai tutkimuslaitoksiin.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella on käynnissä monia mielenkiintoisia tutkimusprojekteja konetekniikan alalla, kuten yhteistoiminnallisten robottien tutkiminen sekä Ilmassa, maassa ja veden alla toimivien, miehittämättömien älykkäiden laitteiden ja kulkuneuvojen –projekti. Myös lentokoneiden elinkaarenhallintaa ja käytettävyyden parantamista tutkitaan jatkuvasti. Tuotekehityksen alueella tutkitaan suunnittelutiedon mallintamista ja osittain konfiguroitavien tuotteiden suunnittelua.
DI-tutkinto antaa valmiudet tohtorin tutkinnon suorittamiseen.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
- Haku avoimen yliopiston tekniikan maisteriväyläopinnot suorittaneille
Valintatapajono 1: Valinta soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto) tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Ks. hakukelpoisuus.
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Hakukelpoinen hakija opiskelee lukuvuonna 2019-2020 Tampereen yliopiston tekniikan alan maisteriväylällä (DI-väylä). DI-väylän opintojen perusteella hakevat voivat hakea vain siihen hakukohteeseen, jonka mukaan he suorittavat opintoja avoimen yliopiston DI-väylällä.
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväylältä voidaan hyväksyä tutkinto-opiskelijaksi henkilö, jolla ei ole tutkinnonsuoritusoikeutta diplomi-insinöörikoulutukseen Tampereen yliopistossa. Tutkinto-opiskelijaksi hyväksytään ensi sijassa ensimmäistä ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakevia. Tutkinto-ohjelmassa suoritettavien opintojen tulee tuottaa hakijalle aidosti uutta osaamista, eivätkä ne siten voi olla pääosin saman sisältöisiä kuin hakijan aiemmat opinnot.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Ks. lisätietoja suomen kielen taidon todentamisesta.
Valintatapajono 1: Valinta soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella
Hakukohteen sisäänottomäärä on enintään 20 opiskelijaa. Sisäänottomäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväylältä hyväksytään kaikki kyseisen DI-väylän minimiehdot täyttävät väylähakijat.
Valintatapajono 1: Soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella
Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen valintapisteiden perusteella. Valintapisteet lasketaan vähimmäisvaatimukset täyttävistä hakemuksista. Hakemusten pisteyttämistä varten hakijat ryhmitellään hakukohteittaintaustatutkinnon mukaisiin ryhmiin (amk-tutkinnot/yliopistotutkinnot). Tasapistetilanteessa valinta tehdään keskiarvon perusteella.
Opintojen keskiarvo huomioidaan pyöristämättömänä, ja siihen lasketaan mukaan myös opinnäytetyö. Vain opintojaksot, joista on numeroarvosana, otetaan huomioon keskiarvon laskennassa.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien valinta tehdään ehdollisena. Jos tutkinnon lopullinen keskiarvo jää alle hakukohteessa vaaditun vähimmäiskeskiarvon, valintapäätös perutaan. Valinta vahvistetaan, mikäli tutkinto on valmis ja tutkintotodistus toimitettu yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2020 klo 15 mennessä.
Yliopisto voi edellyttää opiskelijaksi hyväksytyn suorittavan täydentäviä opintoja tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Täydentävät opinnot määritellään tapauskohtaisesti. Täydentäviä opintoja voidaan edellyttää enintään noin yhden vuoden opintoja vastaava määrä (enintään 60 opintopistettä).
Tampereen yliopiston Konetekniikan DI-ohjelmaan soveltuvat pohjatutkintojen tasot ja alat sekä vaadittu
vähimmäiskeskiarvo:
Soveltuvien |
Soveltuvien |
Opintojen |
Opintojen |
TkK, |
Konetekniikka |
3,0/5 tai |
3,0/5 tai |
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Väylän laajuus on 20-30 opintopistettä hakukohteesta riippuen, ja vaaditut opinnot on suoritettava yhden lukuvuoden aikana, 31.7.2020 mennessä.
Valintatapajono 1: Valinta soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella:
Konetekniikan hakukohteessa hakemukset pisteytetään seuraavasti:
Pisteytysmalli 1 |
Pisteytys |
Hakukohde: Konetekniikka |
|
Pohjatutkinnon opintopisteillä painotettu keskiarvo |
0-20 |
Soveltuvat yliopistotasoiset matematiikan opinnot* |
0 tai 10 |
Yhteensä enintään |
30 |
*Aiemmin suoritetuista soveltuvista yliopistotasoisista matematiikan opinnoista on mahdollista hakea ja saada haussa lisäpisteitä. Soveltuvia yliopistotasoisia matematiikan opintoja (SEFI 1-taso) tulee tällöin olla vähintään 10 op (esimerkiksi Tampereen yliopiston Insinöörimatematiikka 123 -opintojakso), ja ne tulee olla suoritettu hakuajan päättymiseen mennessä. Yliopistotasoiset matematiikan opinnot arvioidaan erikseen hakijan toimittamien dokumenttien perusteella hakuprosessin yhteydessä.
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintoja suorittaneita hyväksytään DI-väylän valintaperusteiden mukaisesti. Hakemuksia ei pisteytetä.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi.
Valintatapajono 1: Valinta soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella
Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväylällä opiskeleville lähetetään sähköpostilla ohjeet hakemiseen liittyen ennen hakuajan alkamista. Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Valintatapajono 1: Valinta soveltuvan korkeakoulututkinnon perusteella
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
DI-maisterihakukohteiden vapaaehtoinen liite:
- Suoritusote/suoritusotteet ja opintojaksokuvaukset soveltuvista yliopistotasoisista matematiikan suorituksista.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa otetaan huomioon liitteiden palautuspäivämäärään mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Valintatapajono 2: Valinta avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintojen perusteella (DI-väylä)
Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväylältä hakevien osalta valinta tehdään ehdollisena, mikäli vaaditut tekniikan avoimen väylän kriteerit eivät ole täyttyneet tulosten julkistamiseen mennessä. Valintapäätös vahvistetaan tai perutaan viimeistään elokuussa 2020, kun määräaika väyläopintojen suorittamiselle on sulkeutunut (31.7.2020).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (8.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.