
Kestävän kehityksen opintokokonaisuus
Laajuus
20-55 opHinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Sisällön kuvaus
Opintokokonaisuus on johdatus kestävään kehitykseen eri näkökulmista. Käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa kestävän kehityksen idea, kestävän kehityksen politiikka, kestävän kehityksen luonnontieteellinen tausta, kestävä yhdyskunta, kestävä hyvinvointi, ilmastonmuutos, kiertotalous, kestävä liiketoiminta, ympäristöhistoria. Opintokokonaisuudessa rakennetaan monitieteistä vuoropuhelua opiskelijoiden kesken.
Tampereen yliopisto on sitoutunut kestävään kehitykseen ja kestävän kehityksen periaate on taustalla kaikessa Tampereen yliopiston tekemisessä. (https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/miksi-opiskella-meilla).
Osaamistavoitteet
Kestävän kehityksen monitieteiset suoritettuaan opiskelija ymmärtää nykypäivän ja tulevaisuuden ihmisen hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön yhteydet sekä tunnistaa niihin liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä. Hän tuntee kestävän kehityksen kansallista ja kansainvälistä tieteellistä ja poliittista keskustelua, eettisiä piirteitä sekä keskeisiä ristiriitoja. Hän osaa tarkastella yhteiskuntaa kestävän kehityksen näkökulmasta, ja omaa valmiudet soveltaa ajattelua omalla tieteenalallaan.Kestävän kehityksen opinnot suoritettuaan opiskelija ymmärtää ihmisen hyvinvoinnin, talouden, yhdyskuntasuunnittelun, tekniikan ja ympäristönsuojelun yhteydet sekä tunnistaa niihin liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen kysymysten taustalla olevat päätökset ja valinnat sekä osaa arvioida niitä kriittisesti. Hän ymmärtää erilaisten instituutioiden, järjestelmien ja organisaatioiden toimintaa sekä tuntee eri tieteenalojen kestävän kehityksen kysymyksiä. Opiskelija myös osaa toimia tavoitteellisesti kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.
Kestävän kehityksen opintojen tavoitteena on, että opiskelijassa syntyy kiinnostus kestävään elämäntapaan sekä valmius osallistua, vaikuttaa ja toimia yhdessä erilaisten ihmisten kanssa myös monikulttuurisissa yhteisöissä. Opiskelija ymmärtää myös, miten Tampereen korkeakoulut toimivat kestävän kehityksen edistämiseksi. Opintojen lopulliset osaamistavoitteet muodostuvat kunkin opiskelijan tekemistä opintojaksovalinnoista.
Opintoihin sisältyy opintojaksoja eri tieteenaloilta ja opinnoissa käytetään kestävää kehitystä edistäviä opetus- ja oppimismenetelmiä.
Kestävän kehityksen opintokokonaisuudessa edistetään kestävää kehitystä myös yliopistolla mahdollisuuksien mukaan kehittämällä:
- kestävästi tuotetun sähkön käyttöä
- eettisiä hankintoja
- pyöräilyn ja joukkoliikenteen mahdollisuuksia
- materiaalien ja välineiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä
Lisätiedot
Kestävän kehityksen opintokokonaisuuteen sisällytettäviä opintojaksoja ei voi käyttää mihinkään muuhun opintokokonaisuuteen (esim. tutkinto-ohjelman perus- tai aineopinnot). Jos kokonaisuuteen kuuluvalla opintojaksolla on vaatimuksena aiempia opintoja, noudatetaan jo olemassa olevaa ohjeistusta.
Esitiedot
Opintokokonaisuuden suorittaminen edellyttää johdantojakson suorittamista. Tampereen yliopistossa kokonaismerkintään vaaditaan vähintään 20 opintopistettä. Vähimmäisopintopistemäärät sisältävät 5 opintopisteen johdantojakson.Kestävän kehityksen käytännöt, 5 op
Näytä
kansalaisuuden ja kokemuksellisuuden merkityksen ekologisesti,
taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan
ja elämäntavan rakentamisessa.
Hän tuntee käytäntöjä ja menetelmiä, joilla luodaan, vahvistetaan ja
ylläpidetään kestävää kehitystä. Opiskelija osaa suunnitella ja arvioida
kestävää kehitystä edistäviä toimintakokonaisuuksia. Hän omaksuu
kestävän kehityksen eettisen perustan oman alansa
asiantuntijuuden osaksi.
Kurssilla perehdytään kestävän kehityksen toimintaan ja käytäntöihin.
Opintojakson sisältöalue vaihtelee eri opintojaksoilla. Tarkempi
sisältökuvaus on toteuttavan opintojakson tiedoissa.
Yleinen asteikko, 0-5
Terveys ja kestävä kehitys, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee kestävän kehityksen tavoitteet ja ymmärtää niiden keskinäiset yhteydet ja ristiriidat
- osaa kuvata miten kestävän kehityksen tavoitteet liittyvät terveyteen
- tuntee terveyteen liittyvän kestävän kehityksen keskeiset toimijat ja tunnistaa oman toimijuutensa
- osaa muodostaa ja perustella kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia terveyden edistämisen tai terveydenhuollon toimenpiteitä.
Opintojaksolla perehdytään kestävän kehityksen tavoitteisiin terveyden näkökulmasta, sekä tavoitteiden toteutumiseen Suomessa ja maailmalla. Näiden lisäksi tarkastellaan eri toimijoiden roolia terveyteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden asettelussa ja toimeenpanossa. Opintojaksolla käydään keskustelua terveyteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden sisällöistä, niiden merkityksestä eri konteksteissa, tavoitteiden edelleen kehittämisestä, mahdollisista ristiriidoista sekä omista vaikuttamisen mahdollisuuksista.
Yleinen asteikko, 0-5
Kestävä hyvinvointi, 5 op
Näytä
Yleinen asteikko, 0-5
Kestävän kehityksen luonnontieteellinen tausta, 5 op
Näytä
Yleinen asteikko, 0-5
Ihminen ratkaisee, 5 op
Näytä
Opiskelijalla on peruskäsitys tutkimuksen suhteesta yhteiskuntaan, sen eri toimijoihin ja instituutioihin. Opiskelija ymmärtää yhteiskuntien kestävää kehitystä tarkastelevien esimerkkien avulla, miten eri tieteenalat asettavat nykymaailmaa ja sen keskeisiä ongelmia koskevia kysymyksiä ja miten tutkimuksen tuottama tieto, näkemykset ja ratkaisut syntyvät vastauksena näihin kysymyksiin. Hän osaa alustavasti suhteuttaa ajankohtaista yhteiskuntakeskustelua tutkimustietoon, osaa erottaa tutkimuksen tiedonintressejä muiden toimijoiden näkökulmista ja oppii suhteuttamaan omaa ymmärrystään tutkimuksen tapaan käsitteellistää yhteiskunnallisia kysymyksiä.
Hyväksytty/Hylätty
Ympäristöhistoria, 5 op
Näytä
Opintojakso käsittelee ihmisen ja muun luonnon vuorovaikutusta ja ihmisen ympäristösuhteen muuttumista 1800-luvulta tähän päivään. Kurssilla pohditaan taloudellisten, teknologisten ja poliittisten ratkaisujen vaikutusta ympäristöön mutta myös ympäristön vaikutusta ihmisyhteisöihin. Keskeisiä kysymyksiä ovat mm. teollistuminen, liikenne ja ympäristöongelmat; kaupunkirakentamista ja -suunnittelua leimannut vahva luonto-kulttuuri dualismi; luonnonmullistukset ja katastrofit; luonnonsuojeluaatteen ja modernin ympäristöliikkeen synty ja kehitys; luonto osana kansallisia identiteettejä.
Yleinen asteikko, 0-5
Ajankohtaisia kiertotalouden haasteita ja ratkaisuja, 1-5 op
Näytä
Yleinen asteikko, 0-5
Ilmasto.nyt, 5 op
Näytä
Kurssin käytyään opiskelijalla on tiedot ilmastonmuutoksesta luonnontieteellisenä ilmiönä, siitä kuinka sitä voidaan ehkäistä/hillitä(mitigation) ja kuinka siihen voidaan sopeutua (adaptation). Kurssin jälkeen opiskelija osaa käsitellä ilmastonmuutos-teemaa globaalina haasteena ja omaan alaan liittyvänä haasteena. Opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen myös suhteessa omaan vaikuttajuuteensa ja osaa käsitellä ilmastomuutokseen ja sen etiikkaan liittyviä ongelmia kriittisesti.
Ydinsisältö
- Opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen luonnontieteelliset perusteet: ilmastojärjestelmän toiminta, sen historia ja tulevaisuus
- Opiskelija tuntee ilmastonmuutoksen tärkeimmät vaikutukset
- Opiskelija osaa luetella ja ymmärtää tärkeimmät toimenpiteet joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä ja siihen sopeutua
Täydentävä tietämys
- Opiskelija tuntee ihmistoiminnan päästöjen vaikutus ilmastojärjestelmään
- Opiskelija osaa arvioida Ilmastonmuutoksen tärkeimmät vaikutukset elinkeinoelämässä
- Opiskelija osaa selittää käsitteet kestävyysmuutos ja systeeminen muutosajattelu, ja käyttää näitä pohtiessaan ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia.
Erityistietämys
- Opiskelija osaa laskea hiilijalanjälkiä ja tarkastella tuloksia kriittisesti.
- Opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen vaikutukset konflikteihin ja pakolaisuuteen
- Opiskelija tuntee ja ymmärtää käsitteet päästökauppa ja tietää siihen liittyvät kansainväliset sopimukset.
Oppimateriaali
- Tyyppi: Muu verkkomateriaali
- Nimi: Ilmasto.nyt verkkomateriaali
- Tenttimateriaali: Ei
- URL: http://www.ilmastonyt.fi/
- Kieli: Suomi
Hyväksytty/Hylätty
Sustainable business practices, 5 op
Näytä
The student is aware of how social, environmental and economic responsibility are linked to and contextualised in business practices. The student understands the diversity of business operations and key features of different business models. The student is aware of the opportunities and challenges provided by different business models in creating societal welfare and stakeholder value. The student is able search and evaluate research information, and verbalise the acquired knowledge in written text.
Sustainable business practices course covers responsibility in various business models, practices and contexts, for example limited companies, cooperatives, social enterprises, public organisations, and hybrid organisations. There are two different completion options for the course. (1) Lecture course, which comprises of taking part to lectures and completing individual and group assignments. Lectures include case exercises and visiting lecturers. (2) Independent online course, which comprise of completing online assignments according to the students own schedule. The completion options are available on different times, so when enrolling to the course pay special attention to choosing the correct completion option.
Esitiedot
We strongly recommend that student complete the recommended prerequisites, especially the Business ethics course. Students can participate this course after taking Business ethics or if they have basic knowledge of business ethics, CSR and stakeholders from other studies.
Suositellut esitiedot
- Corporate social responsibility reporting, KAT.VAST.204, 5op
- Business, society and nature, KAT.VAST.206, 5op
- Yritysetiikka (Business Ethics), KAT.VAST.202, 5op
Materials assigned by the teacher.
Yleinen asteikko, 0-5
Kestävän kehityksen johdantojakso, 5 op
Näytä
KESTÄVÄN KEHITYKSEN POLITIIKKA:
(1) globaalit tavoitteet
(2) ilmastonmuutos
(3) talous
(4) hyvinvointi
KESTÄVÄN KEHITYKSEN ARKI:
(5) kaupunki
(6) liikkuminen
(7) ruoka
(8) asuminen
(9) luonto
YHTEISKUNNAN UUDISTAMINEN:
(10) innovaatiot
(11) demokratia
(12) reilu murros
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.