
Historian perusopintoja, avoin yliopisto-opetus
Laajuus
5-25 opHinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Lisätiedot
Opinnot ovat tarjolla jaksoittain.
Kokonaisuus on suoritettavissa kokonaan itsenäisillä suoritustavoilla.
Kokonaisuutta suositellaan, jos opiskelija tähtää tutkinto-opiskelijaksi ja haluaa historiaa valinnaisina opintoina.
Historian perusopinnot valinnaisina opintoina ovat lähtökohtaisesti 20 opintopisteen laajuiset, mutta opiskelija voi halutessaan täydentää opinnot 25 opintopisteen laajuisiksi sopimalla korvaavasta suorituksesta HIS.HIA.050 vastuuopettajan kanssa tai suorittamalla jonkin aineopintojen opintojakson.
Osa toteutuksista julkaistaan myöhemmin lukuvuoden aikana. Muutokset mahdollisia.
HIS.HIA.010 Johdatus historiantutkimukseen
HIS.HIA.020 Esimoderni Eurooppa
HIS.HIA.030 Moderni yhteiskunta
HIS.HIA.040 Globaali maailma
Historian esitys ja asiantuntijuus, 5 op
Näytä
Opintojaksolla harjoitellaan tieteellisen kirjoittamisen käytänteitä. Opiskelija osaa suhteuttaa toisiinsa tutkimuskirjallisuuden ja lähdeaineiston, lukea tutkimuskirjallisuutta kriittisesti ja perehtyy historiantutkimuksen argumentaatiotapaan. Hän pystyy muodostamaan tutkimuskysymyksen, on tutustunut tiedonhankinnan perusteisiin ja harjoittelee tieteellisen esseen muotoa ja sisältöä. Opiskelija omaksuu tieteellisen kirjoittamisen ja argumentoinnin perusteita.
Teemaseminaarilla
on vastuuopettaja, ja pienryhmissä työskennellään tohtoriopiskelijoiden
ohjauksessa. Opintojaksossa perehdytään tiettyyn teemaan liittyvään
tutkimusperinteeseen ja tutkimuskirjallisuuteen, teemaan sopiviin
kysymyksenasetteluihin sekä mahdollisesti valikoituihin lähdeaineistoihin.
Teemat vaihtelevat vuosittain ja kunkin lukuvuoden teemasta päätetään lukuvuoden alussa.
Yleinen asteikko, 0-5
Moderni yhteiskunta, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hahmottaa länsimaisen modernin teollisuusyhteiskunnan ja kansalaisyhteiskunnan muotoutumisen pääpiirteet. Opiskelija tuntee aikakautta koskevan historiantutkimuksen suuntauksia ja ymmärtää esimodernin ja modernin jaottelun tulkinnallisuuden.
Opintojaksolla tarkastellaan modernisaatiota eli valtion ja kansallisvaltion, teollisuus- ja markkinayhteiskunnan ja kansalaisyhteiskunnan syntyä 1500-luvulta alkaen. Opintojaksossa käydään läpi Euroopan sekä Suomen alueen taloudellista, poliittista ja kulttuurista kehitystä temaattisista näkökulmista. Jaksolla opitaan, mitkä tekijät saivat aikaan suuret muutokset ihmisten arjessa ja yhteiskuntien kehityksessä erityisesti Euroopassa. Opintojaksossa käsitellään myös modernisaatioon liittyviä ilmiöitä, kuten sotia, sosiaalista eriarvoisuutta sekä ympäristöongelmia.
Esitiedot
Kurssin suorittaminen edellyttää, että opiskelija jo tuntee aikakauden perusilmiöt ja tapahtumahistorian. Näitä ei kerrata luennoilla vaan niiden tuntemus on hankittava viimeistään kurssin aikana. Vaaditun tason voi saavuttaa lukemalla esimerkiksi seuraavan kirjallisuuden:
Meinander, Henrik: Suomen historia: Linjat, rakenteet ja käännekohdat. 2006 tai uudempi painos
JA
Haapala, Pertti, and Raisa Maria Toivo. Suomen Historian Kartasto. [Helsinki]: Karttakeskus, 2007.
Toivo, Raisa Maria & Miettinen, Riikka (toim.) Varhaismodernin yhteiskunnan historia. Lähestymistapoja yksilöihin ja rakenteisin. Gaudeamus (2021)
JA
Pertti Haapala (toim.), Suomen rakennehistoria (2018);
JA
Hobsbawm, Eric Äärimmäisyyksien Aika: Lyhyt 1900-luku (1914-1991) (2014 tai uudempi painos).
Yleinen asteikko, 0-5
Esimoderni Eurooppa, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mitkä tekijät muovasivat Euroopan kehitystä ja miten ne edelleen vaikuttavat yhteiskuntien ja kulttuurien kehitykseen.
Hän ymmärtää aikakausijakojen problemaattisuuden ja osaa kriittisesti tunnistaa pitkiä jatkumoita ja murroskohtia.
Opintojaksolla käsitellään eurooppalaisen kulttuurin ja Euroopan erilliskehityksen syntyä. Esimoderni ajanjakso antiikista uudelle ajalle muodostaa jatkumon, jossa maanviljelyskulttuurin rinnalle muotoutui urbaani elämänmuoto. Monet yhteiskuntien kehitykseen myöhemmin vaikuttaneet ilmiöt ja instituutiot kehittyivät esimodernilla ajanjaksolla. Näitä ovat esimerkiksi demokratia, koulutus, tieteet ja taiteet, säätyjako, kirkon ja valtion suhde sekä käsitys tasa-arvosta ja ihmisarvosta. Näitä teemoja tarkastellaan eurooppalaisessa kontekstissa ja opintojakso päättyy uuden ajan alkuun, jolloin Euroopasta alkaa tulla maailman johtava talous- ja kulttuurialue.
Esitiedot
Kurssin suorittaminen edellyttää, että opiskelija jo tuntee aikakauden perusilmiöt ja tapahtumahistorian. Näitä ei kerrata luennoilla vaan niiden tuntemus on hankittava viimeistään kurssin aikana. Vaaditun tason voi saavuttaa lukemalla esimerkiksi seuraavan kirjallisuuden:
Castrén, P., Uusi antiikin historia (Otava 2011 tai uudempi)
TAI
McKay-Hill-Buckler-Crowston-Wiesner-Hanks-Perry [tai: McKay et al.], A History of Western Society, Vol. 1: From Antiquity to the Enlightenment (10th ed. 2011, tai uudempi)
JA
Judith M. Bennett, Medieval Europe: A Short History (11th edition, 2011 tai uudempi. Huomaa kirjaan liittyvä internet-sivusto http://www.medievaleuropeonline.com/
Kirjatentin aineisto:
Price Simon, & Thonemann Peter, The Birth of Classical Europe. From Troy to Augustine (2010 tai uudempi)
JA
Wickham, Chris: Medieval Europe (Yale University Press 2016.)
JA
Ulinka, Rublack: Reformation Europe. CUP 2017.
Yleinen asteikko, 0-5
Globaali maailma, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija on tutustunut monipuolisesti 1800- ja 1900-lukujen kansainväliseen historiaan, koko ihmiskuntaa koskettaviin suuriin muutoksiin ja niihin liittyviin tutkimusteemoihin. Hän ymmärtää aikakauden historiallisten ilmiöiden vuorovaikutteisen ja ylirajaisen luonteen. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee vertailevan historiantutkimuksen pääperiaatteita ja osaa tulkita nykypäivän ilmiöiden historiallisia juuria.
Opintojaksolla tarkastellaan paikallisten, kansallisten ja maailmanlaajuisten ilmiöiden vuorovaikutusta viimeisen kahden vuosisadan aikana alueiden, valtioiden, kulttuurien ja arjen tasolla, sekä globalisaation ja kulttuurien kohtaamisen nykypäivään ulottuvia vaikutuksia. Opintojaksolla selvitetään yhteiskunnallisten ilmiöiden kuten ympäristön, väestön, talouden, politiikan ja kulttuurin yhdenmukaisuutta, erilaisuutta ja maailmanlaajuista riippuvuutta mukaan lukien siihen liittyvät ongelmat.
Esitiedot
Kurssin suorittaminen edellyttää, että opiskelija jo tuntee aikakauden perusilmiöt ja tapahtumahistorian. Näitä ei kerrata luennoilla vaan niiden tuntemus on hankittava viimeistään kurssin aikana. Vaaditun tason voi saavuttaa lukemalla esimerkiksi seuraavan kirjallisuuden:
McNeill, John Robert & McNeill, William Hardy: The Human Web. A Bird's-eye View of World History (2003)
Verkottunut ihmiskunta. Yleiskatsaus maailmanhistoriaan (2005)
Kirjatentin aineisto: Therborn, Göran, Maailma - Aloittelijan opas (Vastapaino, 2012)
JA
Tignor, Robert et.al. Worlds Together Worlds Apart Vol.2 Fifth Edition W.W. Norton. (2017)
JA
Osterhammel, Juergen,Transformation of the World: A Global History of the Nineteenth Century. Princeton University Press (2015).
Yleinen asteikko, 0-5
Johdatus historiantutkimukseen, 5 op
Näytä
Opiskelija tunnistaa historiantutkimuksen peruskäsitteet ja ymmärtää, mikä ero on menneisyydellä ja historiantutkimuksen tuloksilla sekä hahmottaa historiallisen tiedon muodostumisen prosessin. Opiskelija hahmottaa oman tieteenalansa historiallista taustaa ja eri tutkimussuuntauksia. Opiskelija perehtyy tieteellisen kirjoittamisen ja keskustelun perusteisiin, osaa vertailla erilaisia historiaa koskevia esityksiä ja lukea niitä kriittisesti. Opiskelija omaksuu historian tieteenalan peruskäytäntöjä sekä opiskelun ja tutkimuksen eettisiä periaatteita.
Opintojakso muodostaa käsitteellisen perustan historian opinnoille. Opiskelija omaksuu historiantutkimuksen tulkinta- ja argumentaatiotaitoja ja osaa soveltaa niitä opinnoissaan. Opintojaksolla tutustutaan historiantutkimuksen peruskäsitteisiin, kuten historia ja menneisyys, lähde, tutkimuskirjallisuus, menetelmät, lähdekritiikki, historiakulttuuri, historiapolitiikka ja historiografia. Opiskelija kehittää yksilö- ja ryhmätyöskentelytaitojaan sekä harjoittelee tieteellistä kirjoittamista ja tieteellisten tekstien kriittistä lukemista.
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.