Hyppää pääsisältöön
Harjoitustoimituksen kuvituskuva

Datajournalismin opintokokonaisuus

Tampereen yliopisto

Laajuus

5-20 op

Toteutusaika

29.8.2022 – 28.4.2023

Hinta

ks. tarkenteet kunkin opintojakson tiedoista

Kampus

Keskustakampus

Kaupunki

Tampere

Tiedekunta tai osaamisyksikkö

Opetuksessa käytettävät kielet

suomi

Koulutusala

Tietojenkäsittely ja teknologia
Yhteiskunta

Järjestävä yksikkö

Tree – Jatkuvan oppimisen palvelut

Opetustapa

Itsenäinen opiskelu
Lähiopetus
Verkko-opinnot

Datajournalismin opinnot antavat sinulle valmiudet laajojen data-aineistojen hyödyntämiseen journalistisiin tarkoituksiin.

Yhä enemmän yhteiskunnallisesta päätöksenteosta perustuu laajoista data-aineistoista tehtyyn analyysiin. Kun journalisti osaa itse kerätä ja analysoida dataa, hän (ja hänen toimitusorganisaationsa) pystyy tuottamaan itsenäisesti julkisuuteen data-aineistoihin perustuvaa journalismia. Tämä vähentää journalistien riippuvuutta muiden yhteiskunnallisten tahojen toteuttamasta data-analyysistä ja vastaavasti lisää journalistien kykyä kyseenalaistaa kyseisten tahojen datalla perusteltuja johtopäätöksiä.

Olemme rakentaneet kolmen opintojakson kokoisen tietopaketin kehittämään osaamistasi kerätä, tallentaa ja analysoida dataa sekä tuottaa datasta journalismia. Tämän kokonaisuuden opiskeltuasi osaat hyödyntää esimerkiksi ohjelmointia osana datajournalismia. Kokonaisuuden opiskelu etenee opintojaksoittain eli suoritettuasi ensimmäisen opintojakson, voit hakeutua toiselle ja sen jälkeen kolmannelle opintojaksolle.

Koulutus toteutetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukaisesti. Koulutuksen toteuttamiseen ja osallistumismaksuihin on saatu tukea HS-säätiöltä
https://www.hssaatio.fi/.

Opinnot soveltuvat Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijalle, avoimen yliopiston opiskelijoille ja toimittajille, jotka haluavat oppia keräämään ja analysoimaan laajoja data-aineistoja journalistisiin tarkoituksiin. Se soveltuu hyvin myös työelämässä olevilla muille viestinnän asiantuntijoille, tutkijoille ja muille ammattilaisille, jotka tarvitsevat työhönsä laajojen data-aineistojen kokoamisen ja analysoimisen taitoja.

 

HS säätiöltä apuraha koulutukseen

Helsingin Sanomain Säätiö on myöntänyt Tampereen yliopistolle apurahan datajournalismin koulutusohjelman perustamiseen. Hanke tähtää Suomen laajimman datajournalismin koulutusväylän avaamiseen.

https://www.hssaatio.fi/

Tutustu avoimen yliopiston opintoihin