
Antiikin ja keskiajan kirjallisuus, Tentti
Laajuus
5 opToteutusaika
Hakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Opetustapa
Opintojen taso
Johdatus latinankieliseen kulttuuriin, 5 op
Näytä
Opintojakso suorittamisen jälkeen opiskelija on perehtynyt latinankielisen kulttuurin sekä kulttuurihistorian päälinjoihin antiikissa, keskiajalla ja uuden ajan alussa. Hän on myös saavuttanut välttämättömät perustiedot havaitakseen koko ajanjakson kattavia historiallisia, kirjallisia ja aatteellisia yhteyksiä, sekä pystyäkseen apuneuvojen ja kommentaarien avustuksella ymmärtämään eri aikakausilla tuotetuissa teksteissä ilmeneviä kulttuurillisia viitteitä.
Opintojakso antaa perustiedot antiikin, keskiajan ja uuden ajan kulttuureista ja yhteiskunnista. Historian, filosofian ja kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelman opiskelijat eivät voi valita oman tutkinto-ohjelmaansa jo kuuluvaa ja sinne suoritettua opintojaksoa. Muille opiskelijoille suositellaan tähän kohtaan suoritetun yhden 5 op:n laajuisen opintojakson lisäksi suorittamaan myös toisen tässä mainitun 5 op:n opintojakson kohdassa LATK7 (valinnaiset opinnot). Muidenkaan tutkinto-ohjelmien opiskelijat eivät kuitenkaan voi suorittaa uudestaan samaa opintojaksoa, jonka ovat sijoittaneet jo osaksi jotain toista opintokokonaisuutta, tässä kohdassa.
Kirjatentin materiaalit:
Kivistö, Riikonen, Salmenkivi & Sarasti-Wilenius: Kirjallisuus antiikin maailmassa (2007; sivut 1–162 sekä luvusta IV osiot 1–10, 17)
JA
Mehtonen: Poetria nova (2003)
Lisäksi kuusi kaunokirjallista teosta antiikin ja keskiajan kirjallisuudesta. Valitaan teokset vähintään neljästä eri ryhmästä:
- Gilgamesh (Hämeen-Anttilan suomennos 2000), Raamattu (osin), Tuhat ja yksi yötä (Hämeen-Anttilan suomennos 2001)
- Homeros: Ilias TAI Odysseia (n. 700 eaa.), Vergilius: Aeneis (n. 20 eaa.)
- Aiskhylos: Oresteia (458 eaa.), Sofokles: Kuningas Oidipus (n. 428 eaa.) TAI jokin muu hänen tragediansa, Euripides: Medeia (n. 400 eaa.)
- Sapfo: Iltatähti, häälaulu (n. 600 eaa.), Catullus: Kaikki runous (87–57 eaa.) TAI sopimuksen mukaan kokoelma muuta runoutta (esim. Vergiliuksen Paimenlauluja, Horatiuksen satiireja)
- Petronius: Satyricon (n. 60), Longos: Dafnis ja Khloe (n. 100-luku), Khariton: Kallirhoe (n. 50-150)
- Marcus Aurelius: Itselleni (170-180), Augustinus: Tunnustukset (n. 398), Boëthius: Filosofian lohdutus (n. 524)
- Beowulf (n. 725), von Eschenbach: Parsifal (1212)
- Boccaccio: Decamerone (1348–1350), Petrarca: Sonetteja Lauralle (1327–74) tai jokin muu teos (esim. Chaucer: Canterburyn tarinoita (n. 1378–1400), Dante: Jumalainen näytelmä (n. 1320), jos näitä ei ole suoritettu perusopinnoissa).
Yleinen asteikko, 0-5
- KIR-A01 Kirjallisuustieteen aineopinnot
- KIR-A03 Kirjallisuustieteen aineopintoja, avoin yliopisto-opetus, Tampere, Pori, Seinäjoki
- LATK-M01 Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuus
- LATK-M02 Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintoja, avoin yliopisto-opetus, Tampere, Pori, Seinäjoki
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.