Analytiikka opetuksen ja johtamisen välineenä -koulutus koostuu reaaliaikaisesta verkko-opetuksesta sekä itsenäisestä työskentelystä.
Koulutus rakentuu webinaareilla toteutettavista 8 opetusjaksosta, ohjatusta etäopetuksesta sekä vertaistukea hyödyntävästä ryhmäohjauksesta.
Ensimmäinen ja viimeinen kerta järjestetään klo 9–15 ja muut päivät klo 9–12. Kehittämistehtävään liittyvää ryhmäohjausta on 2 kertaa, 1-2 tuntia kerrallaan.
Jokainen toteuttaa omaan kouluunsa asiantuntijoiden tuella oppimisanalytiikkaan liittyvän kehittämistehtävän tai opetuskokeilun. Tehtävä tai opetuskokeilu, ja kokemukset siitä, esitellään loppuseminaarissa.
Ohjelma
Moduuli 1: Mitä on oppimisanalytiikka?
24.11.2022 klo 9–15
Jaksolla vastaamme kysymyksiin:
- Mistä ja miten dataa kertyy, minkälaisia rajoitteita siihen liittyy ja mitä datan pohjalta voidaan sanoa?
- Mitä ovat digitaaliset jalanjäljet, oppimisympäristöjen ja mobiililaitteiden data, datan jalostaminen ja visualisointi?
- Mitkä ovat oppimisanalytiikan mahdollisuudet koulutuksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen ja tukemiseen, oppimiserojen kaventamiseen ja koulutuksen laadun parantamiseen?
- Miten oppimisanalytiikan kehittyminen voi vapauttaa opettajien aikaa olennaiseen eli oppimisen tukemiseen?
Ennen koulutuksen alkua jokainen saa pohdittavaksi ennakkotehtävän, jota hyödynnetään kehittämistehtävien käynnistyksessä. Lisäksi ohjeistetaan kehittämistehtävän laatimisessa tai opetuskokeilussa ja aloitamme niiden suunnittelun. Kehittämistehtävä/opetuskokeilu voidaan tehdä yksin, pareittain tai pienryhmissä. 1. moduulin luennoista tehdään nauhoite, jonka voit katsoa itsellesi sopivalla ajalla.
Kouluttajat
- Ville Heilala (FT, KM), tutkijatohtori, Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
- Jussi Okkonen (FT), yliopistotutkija Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tampereen yliopisto
Moduuli 2. Oppimisanalytiikan etiikka ja tietosuoja
19.1.2023 ja 26.1.2023, klo 9–12
Moduulin aikana tutustumme digitaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta niin omassa elämässä kuin laajemminkin yhteiskunnassa
- tietoturvaan ja tietosuojaan
- digitaalisiin ratkaisuihin
- digitaaliseen jalanjälkeen
- digitaaliseen turvallisuuteen.
Lisäksi tutustumme oppimisanalytiikan eettisiin ja yksityisyydensuojan periaatteisiin oppilaan/opiskelijan, opettajan ja hallinnon näkökulmasta.
Millaisia uhkia liittyy oppimisanalytiikan käyttöön? Millaisia eettisiä kysymyksiä oppimisanalytiikan käyttö asettaa?
Kouluttajat
- Ville Heilala (FT, KM), tutkijatohtori, Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
- Panu Moilanen (KTT, LitM.), lehtori, Jyväskylän yliopisto
Moduuli 3: Oppimisanalytiikka arvioinnin apuna
Moduulin aikana keskitymme oppimisanalytiikan ja arvioinnin muotoihin. Lisäksi perehdymme matemaattisten perustaitojen arviointiin FUNA-arvioinnin kautta ja oppimisen tuen tarjoamiseen Oppimisen tuen salkuilla (OTuS).
1.2.2023, klo 9–12
Ensimmäisessä tapaamisessa tarjotaan ViLLE-oppimisjärjestelmän käyttökoulutus. Samalla tutustutaan järjestelmän tarjoamaan analytiikkaan.
8.2.2023, klo 9–12
Toisessa tapaamisessa tutustutaan FUNA-testistöön niin, että osallistujat saavat valmiudet järjestää FUNA-testin oman ryhmänsä kanssa. Kolmannen tapaamisen aiheena on FUNA-tulosten tulkinta ja jatkotoimenpiteet.
29.3.2022, klo 9–12
Tapaamisen aikana tutustutaan myös uusiin OTuS-tukimateriaaleihin, joiden avulla oppilasta voidaan tukea hänelle haasteellisissa matematiikan ja äidinkielen perustaidoissa.
Kouluttajat
Moduuli 4: Oppimisanalytiikkaa käytännössä
15.-16.3.2023, klo 9–12
Moduulin aikana koetaan ja oivalletaan uusia tapoja hyödyntää teknologiaa oppimisessa, vuorovaikutuksessa ja näiden näkyväksi tekemisessä autenttisissa luokkahuonetilanteissa. Pienin askelin liikkeelle perehtyen oppimisanalytiikan luomiin mahdollisuuksiin! Esimerkkejä ja työkaluja, hyviä käytänteitä ja toimintatapoja.
Multimodaalinen oppimisanalytiikka ja kuinka multimodaaliset ratkaisut tukevat opetuksen kehittämisetä ja oppimisen tukemista. Keskustelussa on luokkahuonevuorovaikutuksen tarkastelu ja tukeminen multimodaalisen oppimisanalytiikan avulla.
Kouluttajat
- Joni Lämsä (FT, FM), tutkijatohtori, Oulun yliopisto
- Sami Lehesvuori (FT / PhD Dosentti), yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopisto
Moduuli 5: Oppimisanalytiikka tiedolla johtamisen tueksi ja koulutuksen päätös
20.4.2023, klo 9–15
Osion aikana tutustumme tiedolla johtamisen perusperiaatteisiin rehtorin ja opettajan työssä ja käsittelemme organisaation johtamisen muutosta. Tutustumme myös oppimisanalytiikan keskuksen Oppimisen ekosysteemimalliin ja siihen sisältyvään skaalautuvaan arviointiin ja tukimalliin.
Osallistujat esittelevät haluamallaan tavalla kehittämishankkeensa tai opetuskokeilunsa sekä suunnitelmat niiden jatkuvuuden toteuttamiselle.
Kouluttajat
- Mikko-Jussi Laakso, apulaisprofessori Oppimisanalytiikan keskus, Turun yliopisto
- Pekka Räsänen, työelämäprofessori, Turun yliopisto
- Tomi Rautaoja, tutkimuskoordinaattori ja tohtorikoulutettava, Turun yliopisto
- Jussi Okkonen (FT), yliopistotutkija Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tampereen yliopisto