Yliopiston Vuoden Alumni Suvi Haimi haluaa pelastaa maailman muoviroskalta

Lukuvuoden avajaisissa julkaistiin ensimmäisen Tampereen yliopiston Vuoden Alumni -nimitys. Yhdistyneiden yliopistojen Vuoden Alumniksi valittiin lääketieteellisten biomateriaalien tohtori Suvi Haimi. Vuoden Alumni Suvi Haimi on yliopiston vaikuttavuuden lähettiläs, joka tehnyt merkityksellistä ja uraa uurtavaa työtä sekä tuonut toimissaan esille yliopiston vaikuttavuutta. Vuoden Alumnin visiona on pelastaa maailma muoviroskalta.

Suvi Haimi, 37,  perusti Sulapac oy:n vuonna 2016 yhdessä Laura Tirkkonen-Rajasalon kanssa. Suvi ja Laura tutustuivat aikoinaan Tampereen yliopistolla, missä Suvi ohjasi Lauran väitöskirjatyötä. Naisten ajatusmaailma kohtasi ja syntyi ajatus muovikatastrofin estämisestä biomateriaalien avulla. Tutkijan työ yliopistolla jäi, kun Suvi ja Laura päättivät perustaa yrityksen.

- Väitöskirja ja yliopistoura ovat loistava pohja start-up yrittäjyyteen. Erityisesti väitöskirjan jälkeen työ on isoksi osaksi rahoituksen hakemista ja tutkimusta tehdessä joutuu opettelemaan epävarmuuden ja epäonnistumisen sietoa ennen kuin oikea tutkimussuunta löytyy. Näitä samoja taitoja ja oppeja hyödynnän edelleen joka päivä työssäni, Suvi painottaa.

Tällä hetkellä Sulapac työllistää jo 26  ihmistä ja yrityksen biomateriaalit ovat muun muassa elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden käytössä korvaamassa pakkausmuovia. Sulapacin kehittämiä puupohjaisia pakkausmateriaaleja voidaan käyttää tehtaissa niiden olemassa olevilla koneilla eli kalliitta investointeja tuotantolinjastoihin ei tarvita. Sulapacin muovin korvaava pakkausinnovaatio on kerännyt useiden miljoonien rahoituksen ja se on saanut myös monia palkintoja ja kunniamainintoja.

- Yliopistojen tuottama tieto ja osaaminen päätyvät yhteiskunnan hyväksi laajimmin yliopiston kasvattien eli alumnien kautta. Uuden yliopistomme ensimmäisen Vuoden Alumnin työssä tiivistyy hienosti yliopistomme ydinajatus huippututkimuksen, soveltavan tutkimuksen ja innovaatioiden yhdistämisestä maailman suurimpien haasteiden ratkaisemisessa, korostaa rehtori Mari Walls.

  • Suvi Haimin koulutus: Lääketieteelliset biomateriaalit, tohtori 2008. Haimin väitöskirja on ohjattu yhteisohjauksessa Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa ja se on ensimmäinen JOO-tohtorimallia edustava väitöskirja.
  • Alumni-sana on latinaa ja tarkoittaa yliopiston kasvattia. Tampereen yliopiston alumneja ovat kaikki yliopistossa opiskelleet ja työskennelleet henkilöt. Vuoden Alumni on yliopiston vaikuttavuuden ja tunnettuuden lähettiläs.