Hyppää pääsisältöön

Ohjauspalvelut ja -tahot

Tampereen yliopisto

Ohjauspalvelut ja -tahot kiteytettyinä

Katso alla olevasta tiedostosta ohjauksen kokonaisuus kiteytettynä:

 

1) Tiedekunnan ohjauspalvelut

Ohjauksen pääpaino on tutkinto-ohjelmissa ja tiedekunnissa annettavassa yksilö- ja ryhmämuotoisessa ohjauksessa. Tiedekuntasi ja tutkinto-ohjelmasi on keskeisin ohjaustaho opintojen suunnitteluun, kuten HOPSiin ja opintojaksovalintoihin, liittyvissä asioissa aina opintojen aloituksesta valmistumiseen. 

 • Opettajat vastaavat omaan opetukseensa liittyvästä ohjauksesta, kuten kurssien tavoitteisiin, opiskelukäytäntöihin ja arviointiin liittyvistä kysymyksistä.  
 • Opettajatuutorit tukevat opintojen sujumista ja suunnittelua sekä asiantuntijuuden kasvua ja näihin kysymyksiin liittyviä pohdintoja. Heidän puoleensa voi kääntyä esimerkiksi oman osaamisen kehittämistä ja omaan alaa koskevissa pohdinnoissa.  
 • Koulutusasiantuntijoiden puoleen kannattaa kääntyä etenkin kaikissa tutkintoon liittyvissä kysymyksissä, kuten henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekeminen ja hyväksyttäminen, muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen tutkintoon ja valmistumiseen liittyvät asiat.
 • Liikkuvuusasiantuntijoilta saat apua kansainvälistymiseen opintojen aikana
 • Opintoneuvojat auttavat muun muassa Sisuun liittyvissä asioissa. Lisäksi opiskelijatuutorit antavat vertaistukea opintojaan aloittaville opiskelijoille.
 • Muistathan myös hyödyntää opetussuunnitelmaa- ja tarjontaa sekä Sisu-ohjeita.

Katso tarkemmin sivulta Tiedekuntakohtaiset palvelut.

 

2) Yhteiset ohjauspalvelut

Tiedekuntakohtaisen ohjauksen lisäksi sinun on mahdollista hyödyntää yhteisiä ohjauspalveluita riippumatta siitä, missä tutkinto-ohjelmassa opiskelet, kuten

 • löytää apua ja tukea matalan kynnyksen ohjaus- ja tukipalveluista ilman ajanvarausta
 • hyödyntää itseopiskelumateriaalia
 • osallistua ryhmämuotoiseen toimintaan
 • varata aika henkilökohtaisiin ohjauskeskusteluihin

Yhteisistä ohjauspalveluista löydät tukea muun muassa:

 • hyvinvointiin
 • opiskelutaitoihin
 • urasuunnitteluun
 • yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin, yhdenvertaisuuteen

Matalan kynnyksen ohjaus ja tuki (Navigaattori), ryhmät ja itseopiskelumateriaalit:

Navigaattori - neuvontaa ja ohjausta ilman ajanvarausta, kuvituskuva

Matalan kynnyksen ohjauksen ja tuen palvelu Navigaattori ilman ajanvarausta (chat, Jodel ja kampuspäivystykset)!

 

Tarjolla oleva ryhmämuotoinen toimintamme koottuna Hyvinvointikalenteriin. Hyödynnä myös monipuolista vertaistukea!

 

Hyödynnä itseopiskelumateriaalina muun muassa Opiskelijan kompassia, opiskelutaitojen tukimateriaalia ja urasuunnittelun moodlea sekä vapaasti valittavien opintojen tietopankkia!

Yksilöohjaus, henkilökohtaiset ohjauskeskustelut:

 • Opinto-ohjaaja (opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi, ajanvaraus  etäohjaus ja lähiohjaus) tukee esimerkiksi opiskeluelämäntilanteen ja tulevaisuuden tavoitteiden jäsentämisessä sekä valintojen tekemiseen ja hyvinvointiin liittyvissä pohdinnoissa. Opinto-ohjaajan luona voit käydä silloinkin, kun selkeitä kysymyksiä ei ole, mutta haluat jutella ja jäsentää tilannettasi jonkun kanssa.  Opinto-ohjaajat päivystävät myös kampuksilla ja Jodelin AMA-sessioissa viikoittain!
 • Opintopsykologi (opintopsykologit.tau [at] tuni.fi) tukee esimerkiksi opiskelutaitoihin, opinnoissa jaksamiseen, aikaansaamiseen ja opiskelumotivaatioon liittyvissä asioissa sekä opiskelun sovittamisessa yhteen haastavan elämäntilanteen tai erityispulmien kanssa. Kirjoitathan viestiin: millä kampuksella opiskelet, puhelinnumerosi, ja jos joku taho on ohjannut sinua ottamaan yhteyttä, esimerkiksi opettaja / YTHS. Ethän kirjoita viestiin henkilökohtaisia ja arkaluonteisia tietoja tilanteestasi.
 • Uraohjaaja (uraohjaus.tau [at] tuni.fi & bookings) tukee urasuunnittelun pohdinnoissa. Näitä voivat olla esimerkiksi harjoittelupaikan hakeminen, valmistumisen lähestyminen, oman osaamisen tunnistaminen, työllistyminen ja työtehtävämahdollisuudet. 
 • Yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä tekevät asiantuntijat. Opintojen saavutettavuuden tueksi voit saada yksilöllistä tukea tai yksilöllisiä opiskelujärjestelyitä, jos sinulla on jokin sairaus, vamma tai esimerkiksi oppimisvaikeus. Varaa keskusteluaika sähköisellä ajanvarauksella tai ota yhteyttä osoitteeseen opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi Lue tarkemmin yksilöllisistä opiskelujärjestelyistä.

Katso tarkemmin Ohjaustahot ja yhteystiedot.

 

3) Muut tuen tahot

Tarjolla on myös paljon muita Tampereen yliopiston ja sidosryhmien ohjaus- ja tukipalveluita kuten

 

Mikäli olet jatko-opiskelija, niin löydät jatko-opiskelijan ohjaustahoista, hyvinvoinnin tuesta ja urasuunnittelusta lisää tältä sivultaAvoimen yliopiston opiskelija, saat tukea opintoihisi käytännön kysymyksissä opintotoimistosta ja henkilökohtaista opintojen ohjausta omien opintojesi koulutusasiantuntijalta. Lue lisää ohjeista ja tuesta tältä sivustolta.

Julkaistu: 23.2.2022
Päivitetty: 4.8.2022