Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Väitöskirjan julkaiseminen (painatus ja väitöstiedote)

Väitöskirjan julkaiseminen

Väitöskirjan julkaisemiseen on useita vaihtoehtoja. Yleisin tapa on julkaista väitöskirja sähköisenä verkossa sarjassa  Tampereen yliopiston väitöskirjat ja sen lisäksi painattaa pieni määrä väitöskirjoja väitöstilaisuutta ja omaa käyttöä varten tai valita painettavan väitöskirjan kustantajaksi muu kustantaja. Oheita väitöskirjan julkaisemiseen löydät kirjaston väitöskirjaoppaasta.

Väitöskirjan on oltava nähtävillä verkossa ja/tai painettuna 10 päivää ennen väitöstilaisuutta. Tätä ennen kirja on painettava. Julkaisuprosessin aika riippuu julkaisutavasta ja kustantajasta. Kaikissa tapauksissa julkaisuprosessiin on kuitenkin varattava useita viikkoja. Suosittelemme, että olet yhteydessä sopimuspainoon painatusaikataulun sopimiseksi jo ennen väittelyluvan myöntämistä.

Väittelijä huolehtii väitöskirjojen toimittamisesta tiedekuntaan, ellei kustantajan kanssa toisin sovita. Tampereen yliopiston väitöskirjat -sarjassa väitöskirjat toimitetaan tiedekuntaan suoraan kirjapainosta.

Väitöskirjaan liitettävästä nimiösivusta on käytävä ilmi väitöstilaisuuden aika ja paikka sekä se, että väitöskirja esitetään julkisesti tarkastettavaksi asianomaisen tiedekunnan suostumuksella. Kirjaston oppaasta löydät ladattavan nimiösivujen mallipohjan.

Väitöstiedote

Tiede ja sen tekijät kiinnostavat ihmisiä. Väitöskirjat ovat merkittävä osa yliopiston tutkimusta ja julkaisuja, ja siksi on tärkeää, että niistä on tietoa saatavilla. Kaikki väitöstiedotteet julkaistaan yliopiston verkkosivuilla.

Tampereen yliopiston viestintä lähettää medialle tiedotteita yliopiston tutkimuksesta, myös väitöksistä. Tiedotteet lähetetään suomenkielisinä STT-mediapalvelun kautta. Viestintä valitsee medialle lähetettävät väitöstiedotteet yliopiston sivuilla julkaistuista tiedotteista uutiskriteerien mukaan. Tällöin tiedotteita usein vielä muokataan hieman yhteistyössä väittelijän kanssa.

Väitöskirjatutkija on itse paras asiantuntija omasta tutkimuksestaan ja siksi hän kirjoittaa väitöstiedotteen. Kannustamme kirjoittamaan tiedotteen sekä suomeksi että englanniksi, jotta tutkimus saa ansaitsemaansa näkyvyyttä. Väitöstiedotteet tulee lähettää viestinnälle osoitteeseen viestinta.tau [at] tuni.fi viimeistään kolme (3) viikkoa ennen väitöstilaisuutta, jotta viestintä ja markkinointi -tiimin asiantuntija ehtii auttaa sinua viimeistelyssä. Jos olet valinnut suoratoistaa väitöstilaisuutesi Panoptolla tai jos väitöksesi on kokonaan Zoomissa, viestintä lisää verkkolinkin väitöstiedotteeseen.

Voit myös olla aktiivinen ja tarjota aihettasi esimerkiksi tutuille toimittajille tai oman alasi erikoislehdille. Myös linkin jakaminen sosiaalisessa mediassa kannattaa. Jokainen tiedotusväline käsittelee aiheita ja julkaisee juttuja oman toimituspolitiikkansa ja palstatilansa mukaisesti.

Tutustu väitöstiedotteen kirjoitusohjeisiin väitöskirjaoppaassa.

Julkaistu: 15.4.2019
Päivitetty: 2.1.2024