Hyppää pääsisältöön

TAMKin opiskelijan käsikirja

Tavoitteelliset suoritusajat ja opiskeluoikeuden voimassaolo

Opiskeluoikeusaika

Sinun tulee suorittaa tutkintosi opiskeluoikeusaikana. Aika alkaa, kun olet ottanut opiskelupaikkasi vastaan, olemme kirjanneet sinut opiskelijaksi ja olet ilmoittautunut ensimmäisen kerran läsnä olevaksi.

Muista pitää yhteystietosi opiskelijarekisterissä ajan tasalla koko opiskeluaikasi.

Huomaa, että opiskeluoikeusaika on eri asia kuin opintojesi normiaika.

Opiskelusi normiaika riippuu tutkintosi laajuudesta. Ammattikorkeakoulututkinnon normiajat ovat:

  • 210 op, normiaika on 3,5 vuotta
  • 240 op, normiaika on 4 vuotta   
  • 270 op, normiaika on 4,5 vuotta. 

Tutkinnon kokonaislaajuus voi ylittyä jonkin yksittäisen opintojakson laajuuden vuoksi.

Sinun täytyy suorittaa ammattikorkeakoulututkintosi viimeistään vuoden kuluessa normiajan päättymisestä eli opiskeluoikeusaikanasi.

Myös ammattikorkeakoulututkintoon täydentävät opinnot eli muuntokoulutus on suoritettava viimeistään yhtä vuotta niiden suunniteltua kestoa pitemmässä ajassa.

Jos et pysty valmistumaan normiajassa, sinun täytyy tehdä selvitys puuttuvista opinnoista sähköisellä lomakkeella 30.11. tai 31.5. mennessä. Sisällytä selvitykseen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta sekä suoritusaikataulusta. Ennen lomakkeen täyttämistä sinun tulee tarkistuttaa opintosuunnitelmasi opettajatutorilla tai opinto-ohjaajalla. Opinto-ohjaajan tai opettajatutorin täytyy puoltaa opintosuunnitelmaasi.


Poissaolo-oikeus

Opintojesi suoritusaika ei kulu, jos olet poissaolevana ns. lakisääteisestä syystä. Tällainen syy ei kuluta myöskään yhden lukuvuoden mittaista poissaolo-oikeuttasi. (Jos opintosi ovat alkaneet ennen 1.8.2015, poissaolo-oikeutesi on kaksi lukuvuotta.)

Lakisääteisiä syitä ovat asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen sekä vapaan pitäminen lapsen hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä. Voit ensimmäisenä opiskeluvuotenasi kirjautua poissaolevaksi myös, jos et sairauden tai vamman vuoksi pysty aloittamaan opintojasi. Huomaa kuitenkin, että sairausloma kuluttaa poissaolo-oikeuttasi.

Siirto-opiskelijat

Siirto-opiskelijana opiskeluoikeusaikaasi lasketaan myös ne kaudet, jotka olet käyttänyt edellisessä ammattikorkeakoulussa.

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus

Sinun täytyy suorittaa ylempi ammattikorkeakoulututkintosi viimeistään vuoden kuluessa normiajan päättymisestä eli opiskeluoikeusaikanasi.

Opintojesi normiaika riippuu tutkintosi laajuudesta:

  • 60 opintopistettä, normiaika on yksi vuosi
  • 90 opintopistettä, normiaika on 1,5 vuotta.

Jos et pysty valmistumaan normiajassa, sinun täytyy tehdä selvitys puuttuvista opinnoista sähköisellä lomakkeella 30.11. tai 31.5. mennessä. Sisällytä selvitykseen suunnitelmasi opintojen loppuun saattamisesta sekä suoritusaikataulusta. Ennen lomakkeen täyttämistä sinun tulee tarkistuttaa opintosuunnitelmasi opettajatutorilla tai opinto-ohjaajalla. Opinto-ohjaajan tai opettajatutorin täytyy puoltaa opintosuunnitelmaasi.

 

Ammatilliset opettajankoulutukset

Ammatillisessa opettajankoulutuksessa sinun on suoritettava opintosi opiskeluoikeusaikana, joka on 3 vuotta.

Voit lykätä opintojesi aloitusta vuodella. Jos peruste ei ole lakisääteinen (ks. edellä), poissaolo kuluttaa opiskeluoikeusaikaasi.
Jos et saa opintojasi valmiiksi opiskeluoikeusaikanasi, voit hakea opinnoillesi lisäaikaa yhden lukukauden (6 kk). Lisäaikaa myönnetään vain, jos opinnoistasi puuttuu enää vähän ja valmistuminen on lisäaikana realistista.

Ennen hakemuksen tekemistä keskustele asiasta opettajatuutorisi/ryhmänopettajasi kanssa ja tee suunnitelma, jossa kerrot, kuinka suoritat opintosi loppuun. Hae jatkoaikaa sähköisellä lomakkeella ennen opiskeluoikeutesi päättymistä, eli viimeistään 31.5. tai 30.11. Liitä lomakkeelle maksukuitti.

Lisäaikaa myönnetään vain kerran.

Julkaistu: 21.2.2019
Päivitetty: 6.9.2022