Hyppää pääsisältöön

Urheiluakatemia

Tampereen Urheiluakatemia on urheilun yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoita, valmentajia ja seuroja koko urheilijan polulla. Urheiluakatemian toimintaa johtaa Varalan Urheiluopisto ja sitä rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Tampereen kaupunki sekä Varalan Urheiluopisto. Tampereen yliopisto ja Tampereen Ammattikorkeakoulu ovat akatemian yhteistyöoppilaitoksia.

Korkeakoulujen ja urheiluakatemian yhteistyön tavoite on mahdollistaa tavoitteellisen huippu-urheilun ja korkea-asteen opintojen sujuva yhdistäminen Tampereella. Tampereen Urheiluakatemian toiminta on tarkoitettu kansainvälisellä huipulla urheileville ja sinne tähtääville opiskelijoille. Akatemian jäsenenä urheilija voi osoittaa opintojen ohjaajille, opettajille ja muille opintoihinsa vaikuttavilla tahoille olevansa huipulle tähtäävä urheilija. Urheilu-uran ja opiskelujen samanaikainen edistäminen voi tarkoittaa jossain vaiheessa korkeakouluopintoja tarvetta joustaville tenttiajoille, välivuodelle tai vaikka tukea opintosuunnitelman muokkaamiseen esimerkiksi loukkaantumisen jälkeisen kuntoutumisjakson aikana.

Kumppanuussopimus Urheiluakatemiatoiminnasta 

TAMK ja Tampereen Urheiluakatemia päivittivät keväällä 2023 yhteistyösopimuksensa urheiluakatemiatoiminnasta. Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa, että urheilijat pystyvät yhdistämään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun TAMKissa. Osapuolet ovat sitoutuneet suomalaisen huippu-urheilun kaksoisuratoiminnan tavoitteisiin. Tavoitteena on rakentaa huipulle tähtäävien ja huipulla urheilevien opiskelijoiden joustavia opiskelumahdollisuuksia, edistää urheilijoiden opintoja ja urheilumenestystä sekä vahvistaa TAMKin tunnettuutta urheilijamyönteisenä toimijana. Edellytyksenä urheilijan joustavien opintojen suunnitteluun on, että urheilijalla on urheiluakatemian myöntämä status.   

Sopimuksen myötä TAMK sitoutuu seuraaviin periaatteisiin ja toimenpiteisiin: 

  • joustavat laji- ja urheilijakohtaisesti räätälöidyt opintojärjestelyt, 
  • opintojen etenemistä tukevien ohjausjärjestelyiden kehittäminen ja 

  • urheilijan kokonaiskuormituksen hallitsemiseksi ja valmentautumisen tukemiseksi opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään tarvittaessa pidennettyä opintoaikaa. 


Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu-auditointi

TAMK hyväksyttiin Olympiakomitean "Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu" -auditointiin keväälle 2024. Lisätietoja intran uutisesta 16.5.2023 TAMKista huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu? ja 28.9.2023 TAMK valmistautuu Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu auditointiin.
 

Lisätietoja

Opintojen suunnitteluapua saat TAU:sta omasta tiedekunnastasi tutkinto-ohjelmien koulutusasiantuntijoilta tai TAMKista osaamisyksikkösi opinto-ohjaajilta. Yliopiston opiskelijoita auttaa tarvittaessa myös opinto-ohjaaja Heli Tiitinen yhteisistä ohjauspalveluista.

Hakuaika urheiluakatemiaan on syksyisin 1.8.-30.9. sekä vuoden alussa 1.-31.1. Hakuohjeet ja lisätietoa urheiluakatemiasta löydät osoitteessa www.tampereenurheiluakatemia.fi

Tampereen Urheiluakatemian jäsenet saavat käyttää SportUnin palveluita koko vuoden syyskauden hinnalla.

Tampereen korkeakouluyhteisö tukee opiskelijoidensa osallistumista opiskelijaurheilun arvokilpailuihin.

 

Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 28.9.2023