Hyppää pääsisältöön

TAMKin opiskelijan käsikirja

Insinööri (AMK), LVI-talotekniikka, monimuotototeutus

Onneksi olkoon saamastasi opiskelupaikasta! Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan Talotekniikan tutkinto-ohjelman LVI-talotekniikan monimuotototeutukselle! 

Uuden opiskelijan sivut voivat päivittyä vielä syksyn aikana, joten tarkista yleiset ja tutkinto-ohjelmakohtaiset uuden opiskelijan ohjeet vielä tammikuussa ennen koulun alkua. Seuraa myös sähköpostiasi. 

Opintojen alkaminen 

Ryhmäsi opiskelu alkaa perjantaina 13.1.2023 TAMKissa tilassa XX (tieto päivittyy tähän myöhemmin),  Kuntokatu 3 (Teiskontie 33), Tampere klo 9:00.  Opiskelupaikan vastaanottaneen ja läsnäolevaksi ilmoittautuneen on tärkeää olla tällöin paikalla. Mikäli et perustellusta syystä pääse tuolloin koululle, ole yhteydessä ensisijaisesti sähköpostilla Anne Kulmalaan tai Eero Kulmalaan (yhteystiedot sivun lopussa). 
 
Kampukselle kannattaa saapua julkisilla kulkuneuvoilla – pysäköintipaikkoja TAMK:n alueella on rajallisesti tai ne ovat varsin hintavia.  

Ensimmäisenä koulupäivänä.liitytään yhdessä Talotekniikan opiskelijat - nimiselle Microsoft Teams - alustalle. Ennen kuin pystyt liittymään alustalle, sinun tulee aktivoida Tuni-tunnuksesi. Tähän tarkemmat ohjeet löytyvät uuden opiskelijan etusivulta (katso myös https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk/4647/6278?). 

Opiskelijat liitetään ryhmäkohtaiselle Kanavalle (23ai253). Kanavalle kerätään opiskeluun liittyvää yleistä materiaalia ja sitä voidaan käyttää ryhmän sisäiseen viestintään. Pyyntösi liittyä kanavalle hyväksytään viimeistään ensimmäisen orientaatiopäiväsi aamulla. Huomioithan, että suosittelemme Teams-sovelluksen lataamista laitteellesi, jotta pystyt osallistumaan puheluihin. 

Lähiopetuksen aikataulu ja lukujärjestys 

Lähiopetus järjestetään pääsääntöisesti perjantaisin viikoittain, poislukien hiihtolomaviikko, pitkäperjantai sekä muut yleiset vapaat. Lisäksi satunnaisiin tapahtumiin torstai- ja lauantaipäivisin on syytä varautua. Esimerkiksi turvallisuuskoulutukset ovat usein koko päivän kestävä kokonaisuus.  
 
Vuodesta 2023 alkaen joitakin opintojaksoja toteutetaan enenevissä määrin myös verkkokursseina. Tästä kerrotaan tarkemmin orientoivien päivien yhteydessä.  
 
Lukujärjestykset julkaistaan lukkarikoneessa https://lukkarit.tamk.fi/ 15.12.2022. Oman lukujärjestyksesi löydät kirjoittamalla HAKU -välilehdelle Ryhmä -kenttään hakusanaksi ryhmätunnuksesi 23AI253. 

Oman tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma 

Tutustu ennen koulun alkamista opetussuunnitelmaan. 

Matematiikan valmentavat opinnot (Päivitys 13.12.2022)

Keväällä 2023 aloittaville monimuoto-opetuksen insinööriopiskelijoille (kone-, rakennus- ja LVI-tekniikka) järjestetään matemaattisia perusvalmiuksia tukeva, vapaasti valittava opintojakso verkkokurssina. Opintojakso alkaa jo keskiviikkona 4.1.2023.

Jos olet epävarma matemaattisten valmiuksiesi tasosta, suosittelemme tekemään netissä itsearvioivan testin: https://webpages.tuni.fi/mattesti/ Saat selville, tarvitsetko kyseistä kurssia ja tarvittaessa voit ilmoittautua myös saman sivun kautta.

Mikäli päätät osallistua verkkokurssille, sinun tulee: 

  • hankkia ajoissa Tuni - tunnukset
  • seurata sitä sähköpostia, jonka ilmoitat tuon kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä.
  • ladata tietokoneellesi Zoom - sovellus (tai päivittää se viimeisimpään versioon)
  • tarkastaa että muutkin opiskeluvälineet ovat ajan tasalla (kts. seuraava kappale) 

Muutama päivä ennen kurssin alkua opettaja lähettää sähköpostilla Zoom-linkin ja ohjeet Moodleen kirjautumisesta.

Opiskeluvälineet 

Tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelija tarvitsee opiskelussa kannettavan PC-tietokoneen. TAMKissa tietokoneen joustavan käytön kannalta Windows-käyttöjärjestelmä, vähintään 16 GB:n suuruinen käyttömuisti ja WLAN ovat tarpeellisia. Varsinkin etäopiskelua helpottaa, jos käytössäsi on tietokoneeseen liitettävä headset (kuulokkeet ja mikrofoni) 

Kaikki käyttävät opinnoissaan toimisto-ohjelmistoja ja muut käytettävät ohjelmistot vaihtelevat tutkinto-ohjelmittain. Monet opinnoissa käytettävät ohjelmistot on mahdollista asentaa ilmaiseksi myös omalle tietokoneelle (esim. Office ProPlus -ohjelmapaketti).  

Ratkaisevin tekijä tietokoneen suoritusvaatimuksille lienee Cad- ja mallinnusohjelmien käyttö, joka vaatii suoritintehoa ja hyvää näytönohjainta. Talotekniikan opinnoissa Cad on olennainen työväline. Koululla on vielä toistaiseksi myös atk-luokkia, joita pystyy käyttämään harjoitustöiden tekemiseen.  

Cad-ohjelmien käyttämistä kotona helpottaa tietokoneen suorituskyvyn ohella myös isompi erillinen näyttö sekä kunnollinen, ergonominen hiiri. Hyvä "pelikone" on yleensä kelvollinen cad-ohjelmien pyörittämisessä. Vaatimattomammallakin koneella pärjää, kun tinkii omasta käyttömukavuudestaan ja hyödyntää tarvittaessa koulun atk-luokkia. Talotekniikan alan ohjelmistot ovat lähes poikkeuksetta Windows-käyttöjärjestelmään pohjautuvia, joten Applen laitteiden kanssa voi ilmaantua ylimääräistä päänvaivaa. 

 
Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen 

Opiskelija voi hakea hyväksiluettavaksi aiempia korkeakoulutasoisia opintoja ja osaamista. Ensimmäisen lähiopetusjakson aikana hyväksiluvuista ja niiden hakemisesta kerrotaan enemmän. 

Tavoitteena on, että opintojen alussa kaikkien hyväksilukuja hakevien opiskelijoiden kanssa käydään henkilökohtainen Hops-keskustelu, jossa käsitellään aiemmat opinnot ja niiden soveltuvuus osaksi tutkintoa.  
 

Jos sinulla on paljon aiemmin suoritettuja korkeakouluopintoja tai aiempi korkeakoulututkinto, lähetä niistä opintosuoritusote sähköpostilla opinto-ohjaajalle heti opiskelupaikan saatuasi. Yhteystiedot löydät kohdasta Lisätietoja. Tutustu koulutuksen opetussuunnitelmaan, mieti valmiiksi mahdollisia hyväksilukuja ja ota todistukset mukaan tapaamiseen. 

Lisätietoja 

  • Opintoasiainkoordinaattori Anne Kulmala, p. 0400 991 236 

  • Opinto-ohjaaja Eero Kulmala, p. 040 630 2141 

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] tuni.firel="noreferrer noopener" target="_blank"

TAMKin opintopalveluiden päivystys opintotoimisto.tamk(at)tuni.fi 

 

Julkaistu: 23.11.2022
Päivitetty: 13.12.2022