Hyppää pääsisältöön
TAMKin opiskelijan käsikirja

Orientaatio opintoihin

Mitä ja miten TAMKissa opiskellaan?

Käytännönläheisessä ammattikorkeakoulussa käytetään hyvin erilaisia opiskelutapoja, alasta riippuen: luentoja, seminaareja, raportteja, oppimispäiväkirjoja, simulaatioita, projektityöskentelyä, oppiyrityksiä, harjoittelujaksoja työpaikoilla...  Lähiopetuksen lisäksi opintoihisi kuuluu myös itsenäistä opiskelua yksin ja erilaisissa ryhmissä.

OPS ja HOPS opiskelun käsikirjoina

Jokaiselle tutkinto-ohjelmalle on laadittu opetussuunnitelma eli OPS, jonka löydät osoitteesta http://opinto-opas-ops.tamk.fi/. OPSista löydät tutkinto-ohjelmasi rakenteet ja opintojaksot. Opintosi perustuvat OPSiin, minkä vuoksi siihen on jo opintojen alkaessa hyvä perehtyä.

OPS toimii oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, HOPSisi, pohjana. Suunnittelemalla opintojasi ja päivittämällä HOPSiasi voit rakentaa omannäköistäsi opiskelupolkuasi.

Opiskelijan tietojärjestelmät

Opiskelijan työpöydän Pakin kautta pääset suunnittelemaan ja seuraamaan opintojesi etenemistä. TAMKin virallisia viestintäkanavia ovat sähköposti, intranet ja opiskelijan opas - seuraathan näitä säännöllisesti. Opintojaksoilla käytetään erilaisia verkko-oppimisympäristöjä, kuten Tabulaa (Moodle). Mobiilisovellus Tuudo auttaa sinua päivittäisissä asioissa, mm. oman lukujärjestyksen ja opintosuoritusten seurannassa sekä pääkampuksen kartan, ruokalistan ja keskeisimpien palveluiden löytämisessä. Tietojärjestelmien käyttöön opastetaan orientoivilla päivillä.

Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet

Opiskelijana sinulla on opiskeluun liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Tärkeimmät opiskelua koskevat säännöt ovat tutkintosääntö ja järjestyssääntö. Kaikki opintoihin liittyvä ohjeistus on opiskelijan oppaassa.

Ohjausta opintoihin

Jokaisella aloittavalla opiskelijaryhmällä on nimetty opettajatuutori, joka tukee ryhmäläistensä opintojen edistymistä. Tämän lisäksi opintojasi ohjaamassa ovat mm. opinto-ohjaajat ja muut tutkinto-ohjelman asiantuntijat. Opiskelijakunta Tamkon kouluttamat vertaistuutorit eli aiemmin opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat myös apunasi. Usein lähin apu käytännön kysymyksiin löytyy oman ryhmän muilta opiskelijoilta - ryhmäsi tulee sopimaan yhteisistä viestintätyökaluista, joten käytäthän niitä hyväksesi.

 

Hyvinvointia ja opiskelijaelämää

Opiskelukyky, opiskelijan työkyky

Opiskelukyvyllä tarkoitetaan opiskelijan työkykyä. Se vaikuttaa opintojen sujumiseen, tuloksiin sekä opiskelijan ja yhteisön hyvinvointiin. Katso video opiskelukykyyn vaikuttavista asioista. Koetko, että ajankäyttösi hallinta, opiskelutekniikkasi ja tiimityötaitosi ovat kunnossa? Halutessasi voit kerrata opiskelutaitojasi esim. Kuntoutussäätiön nettisivuilta löytyvien vinkkien avulla.

Tule mukaan korkeakoululiikuntaan!

SportUni mahdollistaa laadukkaammat, monipuolisemmat ja tasavertaiset liikuntapalvelut Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. TAMKin liikuntakeskuksen lisäksi voit liikkua myös Hervannan kampuksen Tamppi-Areenalla ja keskustakampuksen Atalpassa.

Opiskelijakunta opiskelijan tukena ja turvana

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko (Kuntokatu 3, L-rakennus) toimii opiskelijoiden edunvalvojana edistäen opiskelijoiden hyvinvointia ja oikeuksia. Liittyessäsi opiskelijakuntaan saat opiskelijakortin, joka oikeuttaa sinut opiskelijaetuihin. Opiskelijakortin pääset tilaamaan täältä ja kaikki, mitä sinun tulee tietää opiskelijaelämästä löydät: Tursaspedia - opas opiskelijuuteen. Katso myös Tamkon video.

Opiskelijan Tampere

Opiskelijan Tampere ry toimii Pirkanmaan alueella ja tarjoaa opiskelijoille palveluja ja etuja, mm. opiskelija-alennuksia ja ilmaisen asunnonvälityspalvelun. Opiskelijan Tampereen nettisivuilta löydät myös tapahtumakalenterin ja tietoa Suomen opiskelijaystävällisimmästä kaupungista, Tampereesta.

 

Töitä ja toimeentuloa

TAMK Urapalvelut ohjaavat työnhaussa

TAMK Urapalvelut auttavat työnhakuun liittyvissä kysymyksissä ja dokumenttien, kuten hakemuksen, cv:n sekä video-cv:n, teossa. Uraohjauksen ja -valmennusten lisäksi TAMK Urapalvelut auttaa löytämään harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja. Olivatpa opintosi missä vaiheessa tahansa, olet aina tervetullut käymään toimistolla juttelemassa. Lisää tietoa löydät täältä.

Opintotuki

Mikäli nostat Kelan opintotukea, lue tarkasti Kelan opiskelijoille tarkoitetut ohjeet. Huomaa erityisesti enimmäistukiaika korkeakouluopinnoissa, opintojen riittävä edistyminen ja tulojen vaikutus opintotukeen. Jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia, muistathan ilmoittaa niistä Kelaan. Tutustu Kelan korkeakouluopiskelijalle tarkoitettuihin ohjeisiin ja Kelan erilaisiin tiedotus- ja asiointikanaviin. Tykkäämällä Facebookin Opintotuki-sivusta pysyt ajan tasalla opintotukiasioista. Kysy Kelasta -palstalla on kysymyksiä ja vastauksia opintotukea koskeviin kysymyksiin.

Jos olet ollut jo pidempään työelämässä, saatat olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen.

 

Etsitkö kurssikirjoja tai työskentelytilaa?

Tampereen yliopiston kirjasto palvelee ja ohjaa sinua tiedon hankinnassa kaikilla kampuksilla. Kirjasto tarjoaa käyttöösi laajan kurssikirjakokoelman ja runsaasti e-aineistopalveluita. Kirjastossa on tarjolla myös monipuoliset ja viihtyisät työskentelytilat sekä omatoimiseen että ryhmässä tapahtuvaan opiskeluun. Tutustu kirjaston palveluihin.

 

Kansainvälisyys -  kaikkien mahdollisuus

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä urasta? Haluaisitko lähteä ulkomaille opiskelemaan tai tekemään harjoittelua? TAMKilla on partnerikorkeakouluja ja hanketoimintaa ympäri maailmaa. Ole utelias ja valitse rohkeasti sinulle sopivin kohde! Vai kiinnostaako sinua enemmän kotikansainvälistyminen? Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Kuulet kv-mahdollisuuksista opintojesi alettua, mutta tutustua voi eri vaihtoehtoihin jo nyt. 

Keneen voin ottaa yhteyttä?

Tarvetta opiskelutodistukselle tai opintosuoritusotteelle?

Opintopalvelut auttavat näissä ja monissa muissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä TAMKin kampuksilla. Palvelut ja palveluajat löytyvät Opiskelijan oppaasta.

Apua teknisiin ongelmiin

Opiskelussasi hyödynnät sähköisiä aineistoja, palveluja ja oppimisympäristöjä. Tärkeimmät palvelut on koottu it.tamk.fi-osoitteeseen. Lue myös omien laitteiden käytöstä ja etätyöskentelystä ja huomaa esim. mahdollisuus ladata veloituksetta Microsoft Office -ohjelmisto.

Pulmia hankalissa elämäntilanteissa tai terveyshuolia?

Hankaliin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa voit kääntyä hyvinvoinnin ohjaajan tai oppilaitospastorin puoleen. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa YTHS. Omaan tilanteeseesi sopivaa ohjaustahoa tai palvelua voit etsiä myös TAMK Kopparin avulla osoitteessa www.koppari.fi/tamk.

Oppimisvaikeuksia tai muita opiskelun pulmia

Jos tiedät tai epäilet sinulla olevan oppimisvaikeuksia, ota yhteyttä omaan opettajatuutoriisi tai opinto-ohjaajaasi. TAMKissa on mahdollisuus tehdä lukitesti erityisopettajan johdolla. Vertaistukea, tietoa ja koulutusta löydät myös Erilaisten oppijoiden liiton nettisivuilta. Tampereella toimii aluejärjestö Pirkanmaan erilaiset oppijat, jonka löydät myös Facebookista.

Tutustu myös Nyyti.fi:n sivustoon, jolta löydät mm. opiskelijaelämään, hyvinvointiin ja elämäntaitoihin liittyvää aineistoa, tarinoita, tapahtumia, keskustelufoorumin sekä chatteja.

Julkaistu: 20.2.2019
Päivitetty: 16.5.2024