Arvo-kirjastossa
Tampereen yliopiston kirjasto

Tutkimuksen tuki

Kirjasto on kumppanisi tutkimustyössä. Edistämme avointa tiedettä tarjoamalla tukea avoimeen julkaisemiseen ja tutkimusaineistojen hallintaan. Neuvomme myös tutkimuksen vaikuttavuuden ja näkyvyyden seuraamisessa sekä korkeakouluyhteisön tutkimustietojärjestelmien käytössä. Open Access -kustantamo Tampere University Press on käytössäsi.
Tutkimuksen tuen palvelut

Avoin julkaiseminen

Open Access -julkaisemisella tarkoitetaan tieteellisten julkaisujen avointa julkaisemista. Tieteellinen lehtiartikkeli, konferenssijulkaisu tai kirja on avoimesti saatavilla, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa Internetissä ilmaiseksi ja esteettömästi. Tampereen korkeakouluyhteisön tuottamat tieteelliset julkaisut rinnakkaistallennetaan julkaisuarkistoon tai ne julkaistaan korkealaatuisissa Open Access -lehdissä.   

Kirjasto tarjoaa tukea avoimen julkaisemisen eri vaiheissa. Autamme esimerkiksi valitsemaan luotettavan julkaisukanavan, opastamme rinnakkaistallennuksessa, julkaisulupien pyytämisessä kustantajalta, julkaisusuunnitelmien komentoinnissa ja neuvomme kustantajien tarjoamiin kirjoittajamaksualennuksiin, Creative Commons -lisensseihin ja jakamisen ehtoihin ym. liittyvissä asioissa.

Avoimet tutkimusaineistot ja niiden hallinta

Tampereen korkeakouluyhteisössä tuotettavat tutkimusaineistot ovat niin avoimia kuin mahdollista ja niin suljettuja kuin tarpeen. Tutkimusaineiston hallinta on tärkeä osa tutkijataitoja ja hyviä tieteellisiä käytäntöjä. Korkeakouluyhteisön datapalvelu tukee tutkijaa aineistonhallinnassa.

Saat apua, ohjeistusta ja lisätietoa tutkimusaineistojen hallintaan:

Tutkimuksen vaikuttavuuden ja näkyvyyden seuraaminen

Vaikuttava ja näkyvä tutkimus on Tampereen korkeakouluyhteisön keskeisiä tavoitteita. Vaikuttavuutta ja näkyvyyttä voidaan mitata eri tavoin. Kirjasto tarjoaa koulutusta, ohjausta ja neuvontaa eri mittaustapojen, bibliometriikan, altmetriikan ja datametriikan, hyödyntämisessä.

  • Bibliometriikka: julkaisutoiminnan tilastollinen analyysi selvittää esimerkiksi, kuinka paljon tutkimusjulkaisuihin on viitattu uudemmassa tutkimuksessa.
  • Altmetriikka: tutkimuksen vaikuttavuuden ja näkyvyyden seuraaminen verkkopalveluissa ja sosiaalisessa mediassa.
  • Datametriikka: tutkimusdatan vaikuttavuuden ja näkyvyyden seuraaminen.

Bibliometriset palvelut

Kirjasto tarjoaa räätälöityjä palveluita korkeakouluyhteisön johdolle, tiedekunnille, koulutusyksiköille, tutkimusryhmille sekä Tampereen yliopistolliselle sairaalalle. Tuotamme bibliometrisia selvityksiä eri tarkoituksiin, esimerkiksi yliopiston tutkimustoiminnan vaikuttavuuden seurannan, rekrytointien ja rahoitushakemusten tueksi.

Tutkimustietojärjestelmän tuki

Tarjoamme tukea ja koulutusta tutkimustietojärjestelmien käyttöön. Tampereen yliopistossa TUTCRISin ja SoleCrisin käyttö jatkuu toistaiseksi vanhoilla tunnuksilla.

Saat apua ja ohjeistusta tutkimustietojärjestelmien käyttöön ja julkaisutietojen raportointiin:

Toimi näin:

  • Jos olet työskennellyt aiemmin TaY:ssa, käytä SoleCrisiä vanhoilla tunnuksilla.
  • Jos olet työskennellyt aiemmin TTY:ssa, käytä TUTCRISiä vanhoilla tunnuksilla.
  • Jos työskentelet TAMKissa, tallenna julkaisut JUSTUS-palvelun kautta. TAMKin julkaisutiedonkeruusta ja JUSTUS-palvelun tuesta vastaa julkaisukoordinaattori Tiina Kenttälä-Koivumäki (tiina.kenttala-koivumaki@tuni.fi). 

Tampereen korkeakouluyhteisön tutkimustietojärjestelmät 2019