Korona

Korona
Tampereen yliopiston kirjaston kaikki tilat ovat suljettuina 18.3.2020 alkaen. Suurin osa palveluistamme ja kaikki sähköiset aineistomme ovat normaalisti käytössäsi.

Päivitetty 1.4.2020

Verkkopalvelut 

 • E-aineiston laaja kokonaisuus, jonka löydät parhaiten Tietokantalistaltamme.
 • Andor-hakupalvelusta löydät kaikki aineistomme, niin elektroniset kuin painetutkin
 • Verkkopalvelumme ovat kokonaisuudessaan koko korkeakouluyhteisömme käytössä
 • Kirjaston hankkimiin aineistoihin pääset myös alakohtaisista oppaista ja e-lehdet -listasta.
 • E-aineistojen etäkäyttö Tampereen yliopiston tai ammattikorkeakoulun ulkopuolelta tapahtuu HAKA-kirjautumisella > valitse kotiorganisaatioksi kirjautumisessa Tampereen korkeakoulut -Tampere universities > käytä Tuni-tunnuksiasi.
 • Chat-palvelumme verkkosivujemme oikeassa alalaidassa palvelee poikkeustilanteessa pidempään, jokaisena arkipäivänä klo 8-17
 • Palveluosoitteistamme saat kohdennettua apua kaiken asioinnin kanssa 

Verkossa avattuja e-aineistoja

Useat kustantajat ovat nyt korona-poikkeustilanteessa avanneet aineistojaan käyttöön tavallista laajemmin. Osa kustantajista on avannut aineistonsa kenen tahansa luettaviksi, osa on avannut lisäaineistoja nykyisille tilaajille tai poistanut yhtäaikaisten käyttäjien rajoituksia, ja osa on avannut vain COVID19-tutkimuksiin liittyviä julkaisuja.

Aineistoja ovat avanneet mm. Elsevier, Springer Nature, Taylor & Francis ja Wiley. Ja näiden lisäksi on tarjolla mm. Ebscon ja ProQuestin e-kirjojen lisenssilaajennuksia tietyiltä listatuilta kustantajilla.

Oheisesta päivittyvästä Kansainvälisen kirjastokonsortioiden yhteenliittymän (The International Coalition of Library Consortia) ICOLCin ylläpitämästä taulukosta näet listaa käyttöön avatuista aineistoista:

ICOLC COVID19 Complimentary Expanded Access Specifics

Tämän kansainvälisen listauksen lisäksi on tarjolla mm. seuraavat kotimaiset aineistot:

Lainauspalvelut ja asiakaspalvelu

 • Kaiken lainatun aineiston eräpäivät siirretään keskiviikkoon 27.5.2020 asti
  • Tämä koskee kurssikirjoja, lyhytlainoja ja kaikkea muuta aineistoa
  • Eräpäivien siirto EI koske Musiikkiakatemian aineistoja
 • Varatun aineiston viimeiset noutopäivät on myös siirretty 27.5.2020 asti
 • Kirjaston sulkuajalta ei kerry myöhästymismaksuja
 • Kaukopalvelu ei lähetä tai tilaa uutta aineistoa sulkuaikana
 • Emme suosittele aineiston palauttamista kirjastoihin
  • Palautuslaatikkoja kirjastojen ulkopuolella tyhjennetään tilanteen salliessa
 • Tarvittaessa voit myös pyytää ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa varaamasi, jo noudettavaksi saapunutta aineistoa toimitettavaksi toisesta toimipisteestä Hervantaan tällä lomakkeella.  
 • Kampusareenan tilat ovat avoinna arkisin klo 8-16, ja opiskelijoiden tulee kulkea pääovesta (eteläinen Konetalon puoleinen seinä), kulkukortti ei toimi rakennukseen sisään pääsyssä.

Kriittisten kirjojen tilaaminen käyttöön

Opintojen sujuvuuden turvaamiseksi välttämättömän painetun kurssikirjallisuuden sekä opinnäytetöiden valmistumisen kannalta kriittisen painetun aineiston saanti taataan kaikille korkeakouluyhteisön opiskelijoille tilojen sulkeutumisesta huolimatta niin että asiakkaalla on mahdollisuus tilata tarvitsemansa kirjat tällä lomakkeellaKirja tulee noudettavaksi vain Hervannan Kampusareenan 1. kerroksen lyhytlainatilaan, josta asiakkaan tulee itsepalveluna noutaa ja lainata pyytämänsä aineisto.

Kirja tulee noudettavaksi vain Hervannan Kampusareenan 1. kerroksen lyhytlainatilaan, josta asiakkaan tulee itsepalveluna noutaa ja lainata pyytämänsä aineisto. Hervannan lyhytlainatilassa tai Kampusareenan tiloissa ei ole mahdollista viipyä muuta kuin varatun aineiston noudon viemän ajan verran. Tilassa oleskelu on kielletty. Tilapalvelut valvovat tilaa jatkuvasti.  

Lisäksi toivoisimme että asiakkaamme noudattaisivat tarkasti annettuja ohjeita noutaessaan varattua aineistoa Hervannan Kampusareenan lyhytlainatilasta:

Hervannan kampusareena on suljettu pe 10.4. - ma 13.4. pääsiäisen vuoksi.

Aineistoa voi tulla noutamaan Kampusareenan tiloihin vain aineiston varannut henkilö. Aulatiloissa oleskelu isommalla porukalla ei ole sallittua!

 • Vain 1 henkilö kerrallaan lyhytlainatilaan sisälle. Koska tila on pieni voi turvavälien noudattamisen vuoksi tilassa asioida vain yksi henkilö kerrallaan.
 • Asiointia tilassa tulee odottaa jonossa tilan ulkopuolella turvavälejä noudattaen.
 • Lyhytlainatilassa käytössäsi on käsidesiä - käytä sitä.
 • Mikäli sinulla on minkäänlaisia hengitystieoireita, älä tule noutamaan kirjaa itse sisätiloista.

Kampusareenan tilat ovat avoinna arkisin klo 8-16, ja opiskelijoiden tulee kulkea pääovesta (eteläinen Konetalon puoleinen seinä), kulkukortti ei toimi rakennukseen sisään pääsyssä.

Aineiston noutaminen on mahdollista vain Hervannasta, koska kaikki muut korkeakouluyhteisön tilat ovat hallituksen ja korkeakouluyhteisön linjauksen mukaan suljettuja. Hervannan Kampusareena on rakennus, joka pidetään avoinna, koska samassa rakennuksessa toimii yrityksiä, jotka jatkavat oletettavasti normaalia toimintaa.

Kun varattu aineisto on noudettavissa, siitä tulee normaali noutoilmoitus asiakkaalle sähköpostitse. Hervannan kampuksen kartta ja yhteystiedot.

  Opetus, ohjaus ja koulutukset

  Kirjaston järjestämät opetukset, ohjaukset ja koulutukset järjestetään etäyhteydellä. Tilanteen vuoksi emme peru tilaisuuksia vaan siirrämme kaiken toiminnan verkkoon ja etäyhteyksiin.

  Julkaisupalvelut, tutkimuksen tuki

  Julkaisupalvelut ja kirjaston tutkimuksen tuen palvelut saatavilla verkossa normaaliin tapaan.

  Painetun opinnäytetyön palautus TAMKissa, kts. erillinen toimintaohje: 

   

  Opinnäytteen tallentaminen Theseukseen (https://submissions.theseus.fi/ )  toimii normaalisti.

  Hankinta

  Hankintaesityksiä voi tehdä normaalisti, mutta toistaiseksi vain elektronisia aineistoja on mahdollista saada käyttöön.