Tampereen yliopiston kirjasto

Lainauspalvelut

Lainaamista varten tarvitset kirjastokortin ja salasanan/pin-koodin. Jos haluat lainata kirjoja useammasta kirjaston toimipisteestä, pitää kirjastokorttisi aktivoida erikseen entisen Tampereen yliopiston kirjaston, entisen Tampereen teknillisen yliopiston kirjaston ja entisen Tampereen ammattikorkeakoulun kirjaston tietokantoihin.

Asiakas asioimassa kirjaston Hervannan palvelupisteellä
Lainaaminen, varaus, uusinta, palautus

Lainaaminen

Kirjastokortti

Jos olet Tampereen yliopiston tai Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija, voit aktivoida opiskelijakorttisi kirjastokortiksi asioimalla kirjaston asiakaspalvelussa. Muut asiakkaat voivat täyttää kirjastokorttihakemuksen verkossa. Ota henkilötodistus mukaan, kun tulet aktivoimaan tai noutamaan korttiasi. Kun luovutat tietosi kirjaston asiakasrekisteriin, sitoudut kirjaston käyttösääntöihin (katso alla).

Kirjastokortin salasana/pin-koodi

Kirjastokortillesi asetetaan salasana tai pin-koodi, jota tarvitset lainatessasi kirjoja tai kirjautuessasi omiin lainatietoihisi TuniLibissä. Kun olet saanut kirjastokortin, kirjaudu TuniLibiin ja vaihda saamasi salasana henkilökohtaiseksi. Jos olet unohtanut salasanasi, käy kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaan kirjastokortti ja henkilötodistus. Salasanaa ei vaihdeta puhelimitse, sähköpostitse eikä chatissa.

Aineiston lainaaminen

Voit lainata kirjoja lainausautomaatilla tai asiakaspalvelussa. Lainat ovat vastuullasi, eli sinun täytyy itse seurata lainojesi eräpäiviä sekä huolehtia niiden uusimisesta ja palauttamisesta. Maksamattomien maksujen tulee olla alle 10 €, jotta lainaaminen, uusiminen ja varaaminen onnistuvat.

Laina-ajat

yleiskokoelma 28 vrk
kurssikirjat 14 vrk
periodilainat, Hervanta 56 vrk
lyhytlainat yö/viikonloppulaina; palautus klo 10
käsikirjastoaineisto yö/viikonloppulaina; palautus klo 10
opinnäytetyöt 28 vrk (arkistokappaleita ei lainata)
lehdet ei lainata
lainattavat äänitteet ja atk-tallenteet 28 vrk
DVD:t 28 vrk
DVD-elokuvat; Mediapolis 7 vrk
nuotit 28 vrk
lainattavat tabletit; Arvo ja Linna 14 vrk
Ni myRIO -laitteet; Hervanta 28 vrk
kaapit, dippakärryt, gradulokerot 90 vrk

Varaus

Lainassa olevaan aineistoon voit tehdä varauksen TuniLibissä. Kurssikirjojen lyhytlainoja ja käsikirjastoaineistoa ei voi varata.

Kun varaus on noudettavissa, saat sähköpostitse tai postitse saapumisilmoituksen, jossa kerrotaan varauksen noutopaikka ja viimeinen noutopäivä. Noutoaikaa on yksi viikko. Saapumisilmoituksia ei lähetetä viikonloppuisin eikä arkipyhinä, esimerkiksi perjantain aikana palautetusta varatusta kirjasta saat saapumisilmoituksen vasta maanantaina. TuniLibissä voit tarkistaa varaustilanteesi reaaliajassa.

Saapuneen varauksen voit noutaa ja lainata varattujen kirjojen hyllystä sukunimesi mukaan aakkostettuna. Jos et halua varauksiasi itsepalveluhyllyyn, ilmoita siitä asiakaspalveluun tai osoitteeseen kirjasto@tuni.fi. Varastossa saatavana olevaa aineistoa voit tilata lainattavaksi TuniLibissä tai kirjaston Linnan toimipisteen asiakaspalvelussa.

Varauksen peruminen

TuniLibissä voit itse perua varauksen, joka ei ole vielä noudettavissa. Jo saapuneen varauksen voit perua vain ilmoittamalla siitä varauksen noutopaikkaan tai osoitteeseen kirjasto@tuni.fi. Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta perimme 1 €:n maksun.

Uusinta

Voit uusia lainasi itse TuniLibissä tai lähettämällä uusintapyynnön verkkolomakkeella tai osoitteeseen kirjasto@tuni.fi. Uusinta onnistuu, jos kirjaan ei ole varausta ja maksusi ovat alle 10 euroa. Kurssikirjoja ja nuotteja voi uusia korkeintaan 10 kertaa. Yleiskokoelman kirjoja voi uusia max 50 kertaa. Lyhytlainoja ei voi uusia.

Jos uusinta ei onnistu esimerkiksi käyttökatkon tai muun teknisen häiriön takia, ota heti yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun tai kirjasto@tuni.fi -osoitteeseen. Käyttökatko tai muu tekninen häiriö ei oikeuta myöhästymismaksujen mitätöimiseen.

Palautus

Palauta lainasi viimeistään eräpäivänä. Voit palauttaa kirjat palautusautomaatilla tai asiakaspalveluun. Mikäli palautat aineistoa eri toimipisteeseen kuin mistä se on lainattu, huomaa, ettei palautus ole aina reaaliaikainen, vaan lainasi saattavat näkyä lainatiedoissasi seuraavaan aukiolopäivään asti.

Kirjaston ollessa suljettuna voit jättää palautuksesi palautusluukkuun. Palautusluukkuun aukioloaikojen ulkopuolella palautettujen kirjojen palautuspäiväksi tulee toimipaikan edellinen aukiolopäivä.

Lyhytlainat, käsikirjastoaineisto, laitteet ja avaimet tulee palauttaa aina siihen toimipaikkaan, josta ne on lainattu. Kirjat voi palauttaa myös postitse tavallisena postipakettina, ei pakettiautomaattiin. Asiakas vastaa postitse palauttamastaan aineistosta siihen asti, kunnes aineisto saapuu kirjastoon.

Ennakkoilmoitus lähestyvästä eräpäivästä

Saat ennakkoilmoituksen (kurssikirjojen ja yleiskokoelman) lainojen lähestyvästä eräpäivästä vähintään kaksi päivää ennen eräpäivää. Jos ennakkoilmoitus ei saavu perille, olet silti vastuussa lainojesi palauttamisesta tai uusimisesta ajallaan ja mahdolliset myöhästymismaksut on maksettava.

Palautuskehotus

Myöhässä olevasta aineistosta saat neljä palautuskehotusta, ensimmäisen heti eräpäivän jälkeen ja seuraavat viikon, kahden ja kolmen viikon päästä eräpäivästä. Mikäli palautuskehotus ei jostain syystä saavu perille, myöhästymismaksut on silti maksettava.

Kaukopalvelu ja Varastokirjastotilaukset

Tilaukset Varastokirjastosta

Puuttuvaa aineistoa voi tilata myös valtakunnallisesta Varastokirjastosta Kuopiosta. Huom! Tilauskäytännöt muuttuivat 8.4.2019:

  • Varastokirjasto siirtyy uuteen kirjastojärjestelmään kesäkuussa 2019. Tämän vuoksi asiakkaamme eivät voi enää tehdä omatoimisesti lainatilauksia Varastokirjastosta, ja palvelu muuttuu maksulliseksi.
  • Artikkelikopioiden tilaaminen tuni.fi -sähköpostiosoitteeseen onnistuu edelleen.
  • 8.4.2019 alkaen tilaat kirjoja Varastokirjastosta kaukopalvelun kautta. Lainoista peritään palveluhinnaston mukainen maksu (ks. Kaukopalvelumaksut alla).
  • Kirjasto ottaa yhteyttä sähköpostitse niihin asiakkaisiin, joilla on varastokirjastolainoja.

Tilaaminen Varastokirjastosta 8.4.2019 alkaen

Korkeakouluyhteisön opiskelijoille ja henkilökunnalle

Muille asiakkaille

  • varastokirjastolainan ja artikkelitilausten hinta määräytyy kaukopalveluhinnaston mukaisesti.

Kaukolainat muista kirjastoista

Mikäli kirjastostamme ei löydy tarvitsemaasi aineistoa, voimme tilata sen sinulle kaukolainaan toisesta kirjastosta. Kaukolainapyynnön voit tehdä täyttämällä tilauslomakkeen verkossa. Katso myös kaukopalvelumaksut alla olevasta hinnastosta.

8.4.2019 alkaen myös aineiston tilaukset Varastokirjastosta tehdään kaukopalvelun kautta, ja palvelu muuttuu maksulliseksi. Lisätietoja kohdassa Tilaukset Varastokirjastosta.

Kaukolainat muille kirjastoille

Muut kirjastot ja tietopalveluyksiköt voivat tilata aineistoja kokoelmistamme kaukolainaan verkkolomakkeella.

Kirjaston käyttösäännöt

Tampereen yliopiston kirjaston käyttösäännöt 1.1.2019 alkaen

Käyttöoikeus

Tampereen yliopiston kirjasto on tieteellinen kirjasto, jonka kokoelmat ja palvelut ovat kaikkien käytettävissä. Ensisijaisesti kirjasto palvelee Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, tutkijoita ja henkilökuntaa.

Rekisteröitynyt asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä, käytäntöjä ja laina-aikoja. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja asiakas on vastuussa sillä lainatusta aineistosta.  

Kirjaston peruspalvelut ovat kaikille maksuttomia. Joistakin palveluista peritään hinnaston mukainen maksu.
Asiakas voi menettää kirjaston käyttöoikeuden, jos hän ei noudata käyttösääntöjä ja laina-aikoja tai jos kertyneet asiakasmaksut ylittävät hinnaston mukaisen rajan.

Asiakastiedot, rekisteröityminen, asiakasrekisteri

Asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä ja ilmoitettava yhteystietonsa rekisteröityessään asiakkaaksi. Kirjastolla on oikeus tallentaa asiakkaan henkilötunnus asiakasrekisteriin. Alle 15-vuotiaan asiakkaan rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan suostumus.  

Asiakastietojen (mm. nimi-, osoite- ja muiden yhteystietojen) muutokset on ilmoitettava välittömästi kirjastoon.

Kirjaston asiakasrekisteriä käytetään ainoastaan kirjaston sisäisessä käytössä. Rekisterin tietoja ei luovuteta kolmannelle osapuolelle. Asiakkaalla on henkilötietolain mukainen oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu.

Henkilötietolain (523/99) 10 §:n edellyttämä tietosuojaseloste ja asiakasrekisterin rekisteriseloste löytyvät kirjaston verkkosivuilta.

Lainauspalvelut, kirjaston toimipisteet

Asiakas sitoutuu huolehtimaan lainaamansa aineiston uusinnasta / palautuksesta laina-aikojen puitteissa. Tekninen häiriö tai käyttökatko kirjaston palvelussa ei vapauta asiakasta myöhästymismaksujen kertymisestä; ei myöskään se, että muistutus palautettavasta lainasta ei ole tullut perille.

Kirjaston toimipisteiden aukioloajat ja yhteystiedot, sekä asiakkaiden käytettävissä olevat työskentelytilat löytyvät ajantasaisina kirjaston verkkosivuilta.

Lisätietoja aineiston palauttamisesta, uusimisesta, varaamisesta, kaukopalvelusta, hankintaehdotuksista ja myöhästymismaksuista löytyy kirjaston verkkosivuilta.

Sähköiset aineistot

Käyttäessään elektronisia aineistoja asiakkaan tulee noudattaa elektronisten aineistojen käyttösopimuksissa määriteltyjä käyttöehtoja ja tekijänoikeuslakia. Tarkemmat ohjeet elektronisten aineistojen etä- ja paikalliskäytöstä löytyvät kirjaston verkkosivuilta.

Tietopalvelu, tiedonhankintataidot  

Tietopalvelu opastaa asiakkaita tietokantojen ja muiden tiedonlähteiden käytössä, tekee tiedonhakuja, antaa tiedonhankinnan ja informaatiolukutaidon opetusta sekä järjestää kirjaston esittelyitä. Lisätietoja opetuksesta ja ohjauksesta löytyy kirjaston verkkosivuilta.

Tietosuojailmoitus

Palveluhinnasto

Lainaukseen liittyvät maksut

Myöhästymismaksut (maksu / laina / vrk)

 

Maksujen kertyminen

max vrk

Max maksu / laina

 

lainakokoelma 0,20 € 50 10 €
kurssikirjat 0,50 € 50 25 €
periodilainat, Hervanta 0,20 € 50 10 €
lyhytlainat 10 € 3 30 €
käsikirjastoaineisto 0,50 € 50 25 €
opinnäytetyöt 0,20 € 50 10 €
lainattavat äänitteet ja atk-tallenteet  0,20 € 50 10 €
DVD:t 0,20 € 50 10 €
DVD-elokuvat; Mediapolis 0,50 € 50 25 €
nuotit 0,20 € 50 10 €
lainattavat tabletit; Linna & Arvo 20 € (kertamaksu)   20 €
Ni myRIO -laitteet; Hervanta 0,20 € 50 10 €
kaapit, Dippakärryt, Gradulokerot 0,20 € 50 10 €
       
Noutamaton varaus 1 €    
       
Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston tai esineen korvaaminen      
kirja tai muu painettu aineisto korvaava kappale tai aineiston hankintahinta (vähintään 30 €)    
DVD-elokuva ohjevähittäishinta    
tabletti 500 €    
tabletin laturi 50 €    
lokeron tai kaapin avain uuden hankintahinta    
kirjastokortti 3 €    

Kaukopalvelumaksut

Jos tilauksen hinta muodostuu lähettäjäkirjaston hinnoittelun vuoksi suuremmaksi kuin kirjaston palveluhinnastossa mainittu korkein hinta (ulkopuolisen asiakkaan hinnasto), kaikki kulut peritään tilaajalta. Näissä tapauksissa otetaan aina etukäteen yhteyttä asiakkaaseen.

Kotimaasta tilattavat kaukolainat ja lainat Varastokirjastosta

Kirjat  
Korkeakouluyhteisön henkilökunta 0 €
Opiskelijat 9 €
Ulkopuoliset asiakkaat 18 €
   
Artikkelikopiot  
Korkeakouluyhteisön henkilökunta 0 €
Opiskelijat 6 €
Ulkopuoliset asiakkaat 12 €
   
Mikrokortit ja -filmit  
Korkeakouluyhteisön henkilökunta 0 €
Opiskelijat 6 €
Ulkopuoliset asiakkaat 12 €
   

Noutamaton kaukolaina

3 €

Ulkomailta tilattavat kaukolainat

Kirjat  
Korkeakouluyhteisön henkilökunta 0 €
Opiskelijat 20 €
Ulkopuoliset asiakkaat 40 €
   
Artikkelikopiot  
Korkeakouluyhteisön henkilökunta 0 €
Opiskelijat 8 €
Ulkopuoliset asiakkaat 16 €
   

Noutamaton kaukolaina

3 €

Kotimaahan lähetettävät kaukolainat

Kirjat  
valtion, kuntien ja valtionapulaitosten kirjastot 9 €
AMK-kirjastot 0 €
yritystietopalvelut ja muut kirjastot 18 €
   
Artikkelikopiot  
valtion, kuntien ja valtionapulaitosten kirjastot 6 €
AMK-kirjastot 0 €
yritystietopalvelut ja muut kirjastot 12 €
   
Mikrokortit ja -filmit  
valtion, kuntien ja valtionapulaitosten kirjastot 3 €
AMK-kirjastot 0 €
yritystietopalvelut ja muut kirjastot

6 €

Ulkomaille lähetettävät kaukolainat

Kirjat 25 €
Artikkelikopiot 12 €
Mikrokortit ja -filmit 6 €

Tietopalvelumaksut

Maksullinen tiedonhaku  
korkeakouluyhteisön opiskelijat ja henkilökunta 60 € / tunti (min. 1 h)
ulkopuoliset asiakkaat 100 € / tunti (min. 1 h)
   
Tiedonhankintataitojen opetus ryhmille  
tiedekunnat 61 € / tunti (suomenkielinen), 71 € (vieraskielinen)
muut 110 € / tunti (suomenkielinen), 130 € (vieraskielinen)