Aineistot

Kirjaston kokoelmat sisältävät aineistoja yliopiston ja ammattikorkeakoulun tieteenaloilta. Painetun aineiston sekä e-kirjojen tiedot löydät Andorista. Tietokannat löydät tietokantalistalta.
Kokoelmat
Kurssikirjoilla tarkoitetaan voimassa oleviin tutkintovaatimuksiin kuuluvia kirjoja. Painettujen kurssikirjojen lisäksi kirjasto hankkii vastaavan e-kirjan, jos se on saatavissa.
Linna-kirjastoon hankitaan Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan, Johtamisen ja talouden tiedekunnan, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan ja Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan kurssikirjat. Linnan kurssikirjakokoelman ja kurssikirjojen lyhytlainakokoelman löydät Linnan ensimmäisestä kerroksesta.
Arvo-kirjastoon hankintaan lääketieteen, biotieteiden sekä terveystieteiden kurssikirjat. Erikoislääkäritutkinnon tenttivaatimuskirjat hankitaan yleiskokoelmaan. Kurssikirjat ovat 0. kerroksessa.
Hervannan kirjaston kurssikirjat löydät lainakirjakokoelmasta. Lainattavien kurssikirjojen tunnuksena on selän yläreunassa keltainen teippi. Kurssikirjojen lyhytlainakappaleet sijaitsevat kirjaston 1. kerroksessa.
TAMKin toimipisteiden kirjastojen kurssikirjat löydät lainakirjojen kanssa samoista hyllyistä. Ne on merkitty keltaisilla ja oransseilla tarroilla. Kurssikirjoja hankitaan ammattikorkeakoulun koulutusohjelmien tarpeisiin.
Kurssikirjojen laina-aika on 14 vrk. Lyhytlainojen palautus seuraavana arkipäivänä klo 10.00 mennessä.
E-aineistot sisältävät opetukselle, opiskelulle ja tutkimukselle keskeisiä lehtiä, kirjoja, hakuteoksia ja muuta aineistoa. Andor-hakupalveluissa voit tehdä aiheenmukaisia hakuja. Lisätietoja Andorin käytöstä löydät Andor-oppaasta. Tietokannat (lehtikokoelmat, e-kirjatietokannat, viitetietokannat, portaalit, tilastot yms.) löydät tietokannat-listalta.
E-aineistoja voi pääsääntöisesti käyttää Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopistollisen sairaalan verkkoon kuuluvilla tietokoneilla niin kirjastossa kuin muissakin tiloissa (IP-tunnistukseen perustuva käyttö). Ulkopuolisille aineistot ovat käytössä kirjaston tiloissa lukuun ottamatta ClinicalKey Student, Ellibs, Safari, Skillsoft ja MustRead -palveluja.
Jos käytät maksullisia aineistoja kampusten ulkopuolella, palvelu kysyy tuni-tunnusta ja salasanaa. Myös yliopiston/ammattikorkeakoulun langattomasta verkosta on kirjauduttava tuni-tunnuksilla.
Etäkäyttöä koskevat oikeudet löydät aineiston käyttöoikeuksien yhteydestä.
Ohjeita e-aineistojen käyttöön:
Linna
- Linnan yleiskokoelmassa on eniten aineistoa informaatiotieteiden, johtamistieteiden, yhteiskuntatieteiden, kasvatustieteiden, kielitieteiden, kirjallisuustieteiden ja historian opetus- ja tutkimusaloilta.
- Yleiskokoelma sijaitsee pääosin kirjaston toisessa kerroksessa.
- Historiatieteen kirjat on sijoitettu Linnan kolmanteen kerrokseen.
Linnan oppikirjakokoelma
- Oppikirjakokoelman kirjat ovat erityisesti opetusharjoittelussa käytettävää aineistoa.
- Oppikirjat ovat hyllyssä oppiaineittain.
- Vanhemmat ja vähemmän käytetyt oppikirjat on siirretty varastoon.
- Kokoelma sijaitsee Linnan ensimmäisessä kerroksessa lähellä kurssikirjoja
Arvo
- Arvon yleiskokoelmassa on lääketieteen, biotieteiden sekä terveystieteiden aineistoa.
- Kokoelma sijaitsee kirjastosalissa, 0-kerroksessa.
Hervanta
- Hervannan kokoelmissa on aineistoa arkkitehtuurin, automaatiotekniikan, biotekniikan, konetekniikan, materiaalitekniikan, rakennustekniikan, sähkötekniikan, tietojohtamisen, tietotekniikan, tuotantotalouden ja ympäristö- ja energiatekniikan aloilta.
- Lainattavat kirjat on sijoitettu kirjaston pohjakerrokseen.
Hervanta TTY Kokoelma
- Kokoelmaan kuuluvat TTY:n diplomityöt, lisensiaattityöt ja väitöskirjat sekä opintomonisteet, laitosten raportit ja yliopiston muut julkaisut.
- P TTY DI - Diplomityöt
- P TTY Lis - Lisensiaattityöt
- P TTY Tri - Väitöskirjat
- Diplomitöiden, lisensiaattitöiden ja väitöskirjojen laina-aika on neljä viikkoa. Arkistokokoelma P TTY:n julkaisuja ei lainata (yliopiston julkaisut, laitosten raportit, opintomonisteet, väitöskirjat sekä erillisjulkaisut).
Porin kokoelmat
- Pori-sijaintitunnuksella merkityt kokoelmat sijaitsevat Porin yliopistokeskuksen kirjastossa eikä niitä voi lainata Tampereen yliopiston kirjaston kautta.
TAMK Pääkampus
- Pääkampuksen kirjaston yleiskokoelmissa on aineistoa tekniikan, liiketalouden, metsätalouden ja ympäristön, kasvatuksen, hoitotyön, ensihoidon, bioanalytiikan, fysioterapian, radiografian, laboratorioalan, matkailun ja maaseutuelinkeinojen, kotitalouden- ja kuluttajapalvelujen, ravitsemuspalveluiden ja toimitilapalvelujen aloilta.
Mediapolis
- Mediapoliksen kirjaston kokoelmissa on aineistoa elokuvan ja tv:n, visuaalisen suunnittelun, digitaalisen median, musiikin tuotannon ja kuvataiteen aloilta.
- Kirjasto sijaitsee Mediapoliksen 1. kerroksessa.
Musiikkiakatemian kirjasto
- Musiikkiakatemian kirjaston kokoelmissa on aineistoa länsimaisen taidemusiikin, musiikkipedagogiikan ja teatterimusiikin aloilta.
- Kirjasto sijaitsee Tampereen konservatorion kolmannessa kerroksessa
Yleiskokoelmien kirjojen laina-aika on 28 päivää.
- Linnan yleiskokoelman ja varastoaineiston hyllyluokat
-
Linna-kirjaston kartta (pdf)
- Arvon hyllyluokat
-
Arvo-kirjaston kartta (pdf)
- Hervannan alanmukaiset hyllyluokat
- TAMK pääkampuksen kirjaston kokoelman sijoittuminen hyllyihin luokittain
- TAMKin toimipisteiden hyllyluokat
- Pääkampuksen kirjaston 3D-virtuaalikierros 1. & 2. kerroksen tiloissa
Käsikirjaston aineisto koostuu mm. hakuteoksista, sanakirjoista, tilastoista, bibliografioista ja virallisaineistosta.
Linnan käsikirjasto
Käsikirjasto sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Käsikirjastoaineistoa luetaan pääsääntöisesti kirjastossa.
- Kirjaston tietokannassa on käsikirjaston kirjojen kohdalla maininta "yölaina", mikäli lainaus on mahdollista.
- Linnan käsikirjastossa ovat myös Tampereen yliopiston väitöskirjat. Käsikirjastossa ovat luettavissa myös avoimessa verkossa julkaisemattomien lisensiaatintöiden ja pro gradu -tutkielmien arkistokappaleet vuosilta 2010-2018.
- Vanhemmat (verkossa julkaisemattomat) opinnäytteet on sijoitettu varastoon ja niihin voi tehdä Andorissa varauksen lukemista varten. Uudemmat opinnäytetyöt ovat luettavissa Trepossa avoimesti verkossa tai sitten erillisillä opinnäytepisteiden koneilla Linnassa, Arvossa ja Hervannassa.
- Lääke-, bio- ja terveystieteen opinnäytteiden paperikappaleet ovat Arvon toimipisteessä
Arvon hakuteokset
- Lääkärimatrikkeleita ja tautiluokituksia. Hakuteoksia ei lainata.
- Arvon kokoelmissa on myös opinnäytteitä, joita ei lainata.
Hervannan hakuteokset
- Kirjaston pohjakerroksesta löytyvät yleiset hakuteokset: standardit, yleiset tietosanakirjat, sanakirjat, liike- ja organisaatiohakemistot, Suomen laki ja asetukset sekä tilastot. Yleisiä hakuteoksia ei lainata.
- Tekniikan ja luonnontieteiden hakuteoksia on lainattavissa kirjoissa.
TAMK
- TAMKin osalta käytössä on sähköinen käsikirjasto; hakuteokset, käsikirjat, sanakirjat ja hakemistot hankitaan e-kirjoina ja -palveluina. Aineisto löytyy mm. alakohtaisista oppaista.
Uusi käsikirjastoaineisto hankitaan elektronisessa muodossa, jos se on mahdollista. E-hakuteokset löytyvät Andor-hakupalvelusta.
Kirjastosta löydät kattavan kokoelman kotimaisia ja ulkomaisia lehtiä. Lehtien tiedot ja linkit e-lehtiin löydät lehden nimellä Andor -hakupalvelusta.
Painettuja lehtiä ei lainata kotilainaan, mutta voit kopioida ja skannata niitä kirjaston tiloissa.
Sanomalehtiä ei lainata.
Linna
Linna-kirjaston toisessa kerroksessa, Kalevantien puoleisessa päädyssä, on luettavissa päivän sanomalehdet: Aamulehti, Dagens Nyheter, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Liberation, Le Monde, El Pais ja Die Zeit. Tuorein numero on sanomalehtikaapin ovessa, ja kaapista löytyvät kuluvan ja edeltävän kuukauden numerot.
Sanomalehtikokoelma ja -lukusali
Laaja kokoelma sanomalehtiä ja niiden vanhoja vuosikertoja löytyy kirjaston sanomalehtikokoelmasta. Se ja sanomalehtilukusali sijaitsevat Keskustakampuksella, Päätalon 0-kerroksessa.
Arvo
Arvosta löytyvät Aamulehti, Helsingin Sanomat ja Mediuutiset. Aamulehteä ja Helsingin Sanomia säilytetään kuluva viikko, Mediuutisia kuluva vuosi.
Hervanta
Päivälehdet Aamulehti ja Helsingin Sanomat löytyvät lehtikaapeista kirjaston pohjakerroksessa. Lehtien säilytysaika on yksi viikko.
TAMK
TAMKin Pääkampuksen kirjastoon tulevat Aamulehti, Helsingin Sanomat, Maaseudun tulevaisuus ja Kauppalehti. Sanomalehdet löytyvät lehtiparvelta, joka sijaitsee kirjaston pääsisäänkäynnin oikealla puolella.
Mediapoliksen kirjastoon tulee Aamulehti.
Korkeakouluyhteisömme suosittaa kaikkien opinnäytteiden julkaisemista avoimesti. Löydät kaikki korkeakouluyhteisön opinnäytteet Andor-hakupalvelun kautta. Andorissa on linkit verkossa avoimesti julkaistuihin opinnäytteisiin sekä vanhempien ja painettujen opinnäytteiden sijaintitiedot.
Oppaastamme löydät tarkempia ohjeita opinnäytteiden hakemiseen.
EU-kokoelma
Tampereen yliopiston kirjasto on yksi suomalaisista Euroopan unionin tallekirjastoista. Kirjaston painettu EU-kokoelma sijaitsee Linnassa 3. kerroksessa.
Löydät kokoelman aineiston Andor-hakupalvelun kautta. Aineisto on pääosin lainattavissa.
Tutustu EU-tieto -oppaaseen.
EU-tietopalvelu
Tietopalvelu tekee pienimuotoisia tiedonhakuja asiakkaan antamien tietojen ja tilauksen perusteella sekä neuvoo ja opastaa EU-tiedonlähteiden käytössä.
EU-tietoasiantuntija Miikka Sipilä
sähköposti: etunimi.sukunimi [at] tuni.fi
Erikoiskokoelmat
Linna
Linnassa on useita erikois- ja lahjoituskokoelmia. Niistä kotiin lainattava on Aramata-kokoelma. Muita erikoiskokoelmia voi lukea vain kirjaston tiloissa. Nämä aineistot tilataan asiakaspalvelusta.
- "Vanhat kirjat" -kokoelma (1800-luvulla painettuja kirjoja).
- Aramata-kokoelma , asiakaspalvelussa on myös luettelo.
- kirjailija Viljo Kajavan kokoelma. Sisältää paljon runoutta ja kaunokirjallisuutta.
- rehtori Paavo Kolin kokoelma
- prof. Eino Suovan kokoelma
- prof. Yrjö Ruudun kokoelma
- kirjailija Ilpo Kaukovallan kokoelma: sisällissotaa ja jääkäriliikettä käsittelevää kirjallisuutta.
- kirjailija Eeva-Liisa Mannerin kokoelma on luetteloitu, mutta ei sisällönkuvailtu. Tietokannassa kokoelma löytyy sijaintihaulla "Mannerin kokoelma".
Eeva-Liisa Mannerin yksityiskirjasto käsittää 3 607 nidettä. Kokoelma kuvastaa hänen kansainvälisyyttään ja laaja-alaisuuttaan. Vanhimmat teokset ovat julkaistu ennen vuotta 1899 (6 kpl), kolmasosa kirjoista (1120 kpl) on painettu 1960-luvulla. Kokoelmassa on teoksia yli 15 kielellä. Teoksista 2 262 kpl on suomenkielisiä, seuraavaksi eniten ruotsinkielisiä 631 kpl, saksankielisiä on 302 kpl ja englanninkielisiä 281 kpl. Suuri osa kokoelmasta on kaunokirjallisuutta. Joukossa on paljon myös taidehistoriaa ja filosofiaa. - teatterinohjaaja Aino Mattilan kokoelma. ** Asiakaspalvelussa on luettelo.
- kirjailija Yrjö Jylhän kokoelma. ** Asiakaspalvelussa on luettelo. Jylhän kokoelmassa on paljon runoutta ja näytelmiä.
- kokoelma Saksan 1930- ja 1940-luvun kirjallisuutta. Asiakaspalvelussa on luettelo.
- Aapiskokoelma
Arvo
Vita-kokoelma sisältää elämäkertoja, tieto- ja kaunokirjallisuutta, jotka liittyvät terveyteen, elämään ja ihmisyyteen. Kokoelma on kirjastosalissa. Laina-aika 28 vuorokautta.
Kirjaston käsikirjoitusarkisto sijaitsee Linnassa. Siellä on erikoiskokoelmia, jotka sisältävät kirjailijoiden ja tutkijoiden aineistoa. Useimmat niistä on järjestetty ja luetteloitu ja osa myös mikrokuvattu.