Hyppää pääsisältöön
Haku

Usein kysytyt kysymykset - Mobiililaitehallinta

Tampereen yliopisto ja TAMK

Tälle sivulle on koottu yleisimpiä Microsoft Intune -mobiililaitehallintaan liittyviä kysymyksiä.

Katso myös intra-sivu Mobiililaitehallinta, josta löytyy tietoa ja kattavat ohjeet mobiililaitehallinnasta ja sen käyttöönotosta.

Onko mobiililaitehallinta pakko ottaa käyttöön?
Mitkä laitteet lasketaan mobiililaitteiksi?
Koskeeko tämä myös opiskelijoita?
Koskeeko tämä tuplaroolissa olevia?
Minkä vuoksi puhelimen käyttöä monimutkaistetaan erottelemalla henkilökohtaiset ja organisaation hallitsemat sovellukset toisistaan?
Mitä tietoja mobiililaitehallinta näkee omasta puhelimestani?
Pystyykö työnantaja ottamaan etäyhteyksiä puhelimeeni tai tablettiini?
Pitääkö tuni.fi-tunnukset poistaa henkilökohtaisen profiilin sovelluksista ja aktivoida ne uudelleen työprofiiliin?
Mitä tietoja voi jakaa Android-puhelimen työprofiilista henkilökohtaiseen profiiliin?
Miten mobiililaitehallinta vaikuttaa toisen yrityksen työntekijään, joka tulee korkeakouluyhteisöön töihin sivutoimiseksi?

Onko mobiililaitehallinta pakko ottaa käyttöön?

Mobiililaitehallinta tulee ottaa käyttöön kaikissa työnantajan omistamissa laitteissa, sekä niissä omissa laitteissa, joilla haluaa käyttää M365-sovelluksia ja -palveluita (kuten Outlook, Office, OneDrive, Teams). Hallinta parantaa tietoturvaa sekä laitteessa että tietojärjestelmissä.

Työntekijöillä ei ole pääsyä M365-palveluihin sellaisilla mobiililaitteilla, joissa Intunea ei ole otettu käyttöön. Esto vaikuttaa sekä M365-sovelluksiin että selainkäyttöön.

HAKA-kirjautumista käyttävät palvelut (kuten Intranet, Sisu, Promid, eParking (henkilökuntapysäköinti), SportUni, kirjaston e-aineistojen etäkäyttö) sen sijaan toimivat myös ilman mobiililaitehallintaa.

Mitkä laitteet lasketaan mobiililaitteiksi?

Mobiililaitehalllinnan näkökulmasta mobiililaitteeksi lasketaan Android-, iPhone- ja iPad-laitteet. Muita käyttöjärjestelmiä, kuten Windowsia, käyttäviä laitteita ei lasketa mobiililaitteiksi.

Koskeeko tämä myös opiskelijoita?

Mobiililaitehallinta ei koske opiskelijoita.

Koskeeko tämä opiskelijoita, jotka ovat myös työntekijöitä?

Kyllä. Jos opiskelija on myös työntekijä, hänellä on enemmän pääsyoikeuksia tietojärjestelmiin ja siksi hänen tulee ottaa mobiililaitehallinta käyttöönsä niillä mobiililaitteilla, joilla haluaa käyttää M365-palveluita.

Minkä vuoksi puhelimen käyttöä monimutkaistetaan erottelemalla henkilökohtaiset ja organisaation hallitsemat sovellukset toisistaan?

Android-laitteissa mobiililaitehallinta sijoittaa työsovellukset työprofiiliin, joka on kryptattu ja suojattu muista puhelimessa olevista toiminnoista. Tällöin henkilökohtaiseen profiiliin mahdollisesti päässyt haittaohjelma ei pääse käsiksi työprofiilissa oleviin tietoihin ja sovelluksiin. Lisäksi työsuhteen päättyessä organisaation dataa sisältävä työprofiili voidaan yksinkertaisesti poistaa ja henkilökohtaiset asiat jäävät ennalleen. iPhoneissa on samat suojaustoiminnot, vaikka käyttäjälle erottelu ei näy.

Mitä tietoja mobiililaitehallinta näkee omasta puhelimestani?

Intune näkee yleisiä tietoja puhelimestasi, mutta ei näe esimerkiksi seuraavia tietoja:

  • Puhelu- ja verkkohistoria
  • Sähköposti ja tekstiviestit
  • Yhteystiedot ja kalenteri
  • Salasanat
  • Valokuvat
  • Sijainti

Katso tarkempi lista intra-sivulla Mobiililaitehallinta olevasta pdf-ohjeesta "Microsoft Intune -mobiililaitehallinnan yleistä tietoa".

Pystyykö työnantaja ottamaan etäyhteyksiä puhelimeeni tai tablettiini?

Intunella ei voida ottaa puhelimiin tai tabletteihin sellaista etäyhteyttä, jolla voisi katsella tai muuttaa puhelimen tietoja. Ainoat tavat hallita laitteita on, että järjestelmä toimittaa niihin yleiset tietoturva-asetukset ja työsovellukset. Erillisenä toimenpiteenä on lisäksi mahdollista pyynnöstäsi tyhjentää kadonnut laite.

Pitääkö TUNI.fi-tunnukset poistaa henkilökohtaisen profiilin sovelluksista ja aktivoida ne uudelleen työprofiiliin?

Android-laitteilla: TUNI.fi-tunnukset lakkaavat toimimasta henkilökohtaisen profiilin M365-sovelluksissa ja tunnukset pitää poistaa sieltä. Siirry käyttämään työprofiilin sovelluksia.

iPhonella: aiemmin asennetut M365-sovellukset pitää poistaa ennen mobiililaitehallinnan käyttöönottoa. 

Mitä tietoja voi jakaa Android-puhelimen työprofiilista henkilökohtaiseen profiiliin?

Työprofiilin sovelluksista voi käynnistää jakamisen ja kohteeksi voi valita henkilökohtaisen profiilin ja sieltä haluamasi sovelluksen. Jos sen sijaan avaat tiedoston jossain sovelluksessa tiedostoa näpäyttämällä, voit valita sovellukseksi vain nykyisen profiilin sovelluksen. TUNI-Outlookissa olevia yhteystietoja voi jakaa henkilökohtaiseen profiiliin. Katso tarkemmat ohjeet Android-laitteiden pdf-ohjeesta.

Miten mobiililaitehallinta vaikuttaa toisen yrityksen työntekijään, joka tulee korkeakouluyhteisöön töihin sivutoimiseksi?

  • Jos hänellä on resurssisopimus eikä yliopiston tai TAMK:n työpuhelinta, hänen ei tarvitse ottaa meidän Intunea käyttöönsä.
  • Jos hänellä on resurssisopimus ja yliopiston tai TAMK:n työpuhelin, hänen tulee ottaa Intune käyttöön työpuhelimessa.
  • Jos hänellä on normaali työsopimus, suosittelemme ottamaan käyttöön korkeakouluyhteisön työpuhelimen, jossa tulee ottaa Intune käyttöön. Jos puhelimen hankkiminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista, ota yhteys IT Helpdeskiin niin sopiva ratkaisu arvioidaan tapauskohtaisesti.

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 19.1.2022
Päivitetty: 7.12.2022