Hyppää pääsisältöön

Panopto-videopalvelu

Tampereen yliopisto ja TAMK

Panopto on Tampereen korkeakouluyhteisön videojulkaisualusta, joka tarjoaa monipuoliset tavat jakaa olemassa olevia ja Panoptolla luotuja videoita erilaisilla katseluoikeuksilla niin korkeakouluyhteisön sisällä kuin sen ulkopuolellekin. Panoptolla onnistuu myös tilaisuuksien suoratoistot (striimaukset) sekä tallentaminen.

Panopto-videopalvelulla pystyt esimerkiksi:

Palvelun käyttöönotto TUNI Moodle -kurssille

Saat Panopton käyttöösi niin, että lisäät omalle TUNI Moodle -kurssialueellesi Panopto-lohkon: 

 1. Mene TUNI Moodle-kurssialueellesi ja kytke muokkaustila päälle Hallintatyökalut-valikosta.
 2. Lisää Panopto-lohko vasemman palstan "Lisää lohko" -linkin kautta.
 3. Klikkaa Panopto-lohkon "Provision Course" -linkkiä.

Tämä luo Panoptoon Moodle-kurssialuetta vastaavan kansion, johon Moodle-kurssialueen jäsenet saavat Moodle-kurssialueen rooleja vastaavat käyttöoikeudet Panopto-linkkejä avatessaan: opettajat voivat lisätä ja muokata videoita kurssin Panopto-kansiossa ja opiskelijat saavat videoihin katseluoikeuden. Opettajat voivat Panopto-kurssikansion asetuksista aktivoida Assignments-alikansion, johon opiskelijat voivat tämän jälkeen ladata omia videoitaan opettajien nähtäväksi. Jatkossa pääset videoportaaliin myös käyttämällä videoportaalin suoraa linkkiä: https://tuni.fi/panopto.

Palvelun käyttöönotto ilman omaa TUNI Moodle -kurssialuetta

Saat Panoptoon videoiden julkaisuoikeuden kirjautumalla ja liittymällä ensin TUNI Moodlessa Panopto info -kurssialueelle osoitteessa: https://moodle.tuni.fi/course/view.php?id=31 ja sen jälkeen klikkaamalla Moodle-kurssialueen alussa olevaa linkkiä ”Sisällöntuottaja-rooli Panoptoon”. Klikattuasia linkkiä, ohjataan sinut Panopton videoportaaliin. Jatkossa pääset videoportaaliin käyttämällä videoportaalin suoraa linkkiä: https://tuni.fi/panopto.

Panopto-ohjelman lataaminen ja asentaminen

Panopto-sovelluksen saat asennettua korkeakouluyhteisön tietokoneille Software Centerin kautta, jos sovellus ei ole jo valmiiksi työkoneellasi. Henkilökohtaisille laitteillesi, sekä tietokoneille että mobiililaitteillesi, voit asentaa Panopto-tallennussovelluksen Panopto-palvelun kautta.  

Videon lataaminen Panoptoon

Jos sinulla on videoiden julkaisuoikeus (creator-rooli), sinulla on oma henkilökohtainen My Folder -videokansio.  

 1. Avaa ”My Folder” -kansio.
 2. Klikkaa ”Create”-painiketta ja valitse ”Upload media”.
   
  Videon lataaminen

   
 3. Klikkaa latausaluetta ja valitse tietokoneelta ladattava video.
 4. Sulje latausikkuna, kun video on ladattu palveluun.
 5. Klikkaa videon ”Share”-painiketta, jos haluat jakaa videon.

Videon jakaminen Panoptosta

Klikkaa videon Share-painiketta ja valitse sopiva käyttöoikeustaso videon katseluun ja jaa linkki esimerkiksi sähköpostilla. 

 1. Restricted Only specific people and groups”: Yksittäiset korkeakouluyhteisön jäsenet ja Panopto-ryhmän jäsenet .
 2. Your organization (unlisted)”: Koko korkeakouluyhteisö pääsee katsomaan videon. Käyttäjän tulee kirjautua ensin TUNI-tunnuksella, jotta pääsee katsomaan videon. HUOM, video ei löydy hakemalla palvelusta, vaan ainoastaan suoralla linkillä.
 3. Your organization”: Sama kuin ”Anyone at your organzation with the link” -vaihtoehto, mutta video löytyy palvelusta hakemalla tai palvelun ehdottamana jäsenelle.
 4. Public (unlisted)”: Videon tai kansion ja sen sisällä olevat videot ovat katseltavissa julkisesti ilman TUNI-kirjautumista. Kuka tahansa pääsee katselemaan sisältöä, jos saa linkin tietoonsa.
 5. Kopio linkki Copy Link -napilla ja jaa se, kun olet valinnut oikean käyttöoikeustason.
Panopto video share settings

Panopto-tallenteiden elinkaari

Tallenteet, joita ei ole katsottu kertaakaan viimeisen kolmen (3)  vuoden aikana,  siirretään automaattisesti Panopto-videopalvelussa roskakoriin. Tämä sääntö koskee tallenteita henkilökohtaisessa My folder -kansiossa ja TUNI Moodlen kautta luoduissa kurssivideokansioissa. Yhteiskäyttökansioissa automaattista tallenteiden poistoa ei tehdä.

Tallenne poistetaan kokonaan Panopto-palvelun roskakorista 3 kuukauden jälkeen. Tallennetta ei voida enää palauttaa, kun tallenne on poistettu palvelusta.

Huomioitavaa, että

 • Automaattisesta tallenteiden poistamisesta ei lähetetä erillistä ilmoitusta videon alkuperäiselle lataajalle/omistajalle.
 • Kun tallenne on siirretty roskakoriin, sitä ei voi enää katsoa.
 • Voit palauttaa itse oman tallenteesi, kun se on vielä roskakorissa (Panoptossa System-valikko > Recycle bin).
 • Voit ladata videotallenteesta kopion Panopton tukisivun ohjeen mukaisesti, jos haluat säilyttää videotallenteesta kopiota omalla koneellasi.

 

Videot saavutettaviksi 23.9.2020 alkaen

Verkkosivuilla julkaistujen videoiden ja äänilähetysten pitää noudattaa saavutettavuusvaatimuksia 23. syyskuuta 2020 alkaen. Ennen tätä päivämäärää videot voi vielä tämän lain mukaan julkaista ei-saavutettavassa muodossa eli käytännössä ilman tekstityksiä ja mahdollista äänivastinetta.

Vanhoja ei-saavutettavia videoita ei tarvitse poistaa siirtymäajan jälkeen verkkosivuilta eikä niitä tarvitse tehdä saavutettaviksi takautuvasti. Jos sivustolla on tällaisia vanhoja videoita, niistä pitää kertoa saavutettavuusselosteessa.

Mitkä videot pitää tehdä saavutettaviksi?

Lain mukaan kaikki videot, jotka jäävät tallenteiksi palveluntarjoajan verkkosivuille, on tehtävä saavutettaviksi. Myös esityksistä tai luennoista tehdyt videot tulee tekstittää, koska harvoin esiintyjä puhuu sanasta sanaan samat asiat esitysdiojen kanssa.

Poikkeus: Digitaalisen oppimateriaalin saavutettavuusvaatimuksista poikkeaminen rajatun ryhmä ja määräaikaisuuden perusteella

Digitaalisen oppimateriaalin (videot, äänitallenteet, esitysmateriaali, tekstitiedosto) ei tarvitse täyttää saavutettavuusvaatimuksia, mikäli oppimateriaalia käytetään rajatussa ryhmässä määräaikaisesti. Videoiden ja äänitallenteiden osalta keskeinen saavutettavuusvaatimus on tekstitys.  Poikkeus perustuu Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, ensimmäisen luvun kolmannen pykälän kohtaan "Tätä lakia ei sovelleta".

 

Mobiilisovellus

Voit asentaa Panopto-sovelluksen Android- tai iOS-mobiililaitteellesi esimerkiksi siksi, että haluat katsella Panopto-tallenteita ilman verkkoyhteyttä. Asentaminen ja käyttöönotto tapahtuvat seuraavasti:

1) Asenna Panopto-sovellus Applen App Storesta tai Googlen Play Storesta

2) Kun käynnistät sovelluksen, anna ensiksi sähköpostiosoitteesi, jolloin Panopto ohjaa sinut omalle Panopto-alustallemme

3) Kirjaudu sovellukseen omalla TUNI-tunnuksellasi TUNI-kirjautumissivun kautta

Tämän jälkeen voit selata ja etsiä videota ja luentotallenteita, joihin sinulla on katseluoikeus. Opintojaksojen videot löydät pääosin 
Browse > Courses > Courses 2019-2021

Jos haluat ladata tietyn videon omalle mobiililaitteellesi Offline-katselua varten eli niin, että voit katsella tallenteen ilman nettiyhteyttä, etsi videotallenne ja listausnäkymässä valitse tallenteen kolme pistettä -valikko ja sitten Download. Ladatut videot ovat katseltavissa vain Panopto-sovelluksessa eikä niitä voi kopioida muualle. Offline-katselu toimii maksimissaan kaksi viikkoa edellisestä kirjautumisesta Panopto-sovellukseen TUNI-tunnuksella .

Tallenteiden katselu

Suositellut selaimet tallenteiden katseluun ovat Chrome, Edge ja Firefox. Jos tallenteiden katselussa on ongelmia esimerkiksi Safari-selaimella, kokeile ensin vaihtoehtoista suositeltua selainta.

Jos tallenteiden katselussa on ongelmia, kokeile näitä neuvoja:

 

Linkkejä

Ohjeita

Webinaaritallenteita

Videoiden saavutettavuus ja tekstitykset

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 12.5.2019
Päivitetty: 12.4.2023