Hyppää pääsisältöön

Vinkkejä etäopiskeluun

Julkaistu 23.3.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö

Verkko-opiskelu on vaivaton ja vapaa tapa kehittää omaa osaamistaan ja opiskella uutta. Usein erilaiset verkkokurssit ovat aikatauluiltaan perinteistä lähiopetusta kevyempiä, mikä tuo vapautta, mutta samalla vastuuta opintoihin. Tässä muutama vinkki onnistumiseen:

 1. Tee suunnitelma. Mikäli suorittamallasi kurssilla ei ole tiukkaa, ennalta-asetettua aikataulua, luo itsellesi omat suuntaviivat. Aseta välitavoitteita ja pidä niistä kiinni. Viimeisinä suorituspäivinä koko kurssin materiaalien läpikäyminen ei tuota parasta oppimistulosta.
   
 2. Jaksota opiskelu omaan elämääsi sopivaksi. Varaa itsellesi päivästä tai viikosta selkeät hetket, jolloin keskityt vain opintoihisi. Rauhoita aika uuden oppimiselle ja unohda työt, sosiaalinen media ja muut asiat hetkeksi.
   
 3. Selkeytä omat oppimistavoitteesi. Mitä odotat kurssilta, mitä haluat itse oppia? Opiskeletko vain omaksi iloksesi tai toivotko opinnoilta tukea työhösi? Suunnittele opintosi omien tavoitteidesi mukaisesti: verkossa opiskellessa vastuu omasta oppimisestasi on entistä enemmän sinulla itselläsi.
   
 4. Pidä oppimispäiväkirjaa. Oppimispäiväkirjan avulla reflektoit omaa oppimistasi ja sidot kurssin materiaalit omaan olemassa olevaan tietopohjaasi. Mikäli päiväkirjan kirjoittaminen tuntuu haastavalta, voit tehdä mindmapeja, kuvakollaaseja, muistilistoja, videoita jne. Muoto on vapaa: valitse itsellesi parhaiten sopiva tapa.
   
 5. Verkostoidu! Myös etänä opiskellessa voit verkostoitua kurssikavereiden ja fasilitaattorien kanssa. Tietoa on helppo jakaa verkon välityksellä: ole aktiivinen, kysele ja osallistu.

Opiskelu ja itsensä kehittäminen on aina hyödyllistä, ja digitaaliset alustat tuovat siihen aivan uusia mahdollisuuksia. Kuten opiskelussa aina, myös verkko-opinnoissa asenne ratkaisee. Fyysinen tila, kuten luokkahuone tai luentosali, ei ole edellytys oppimisprosessin onnistumiselle, vaan halu uuden oppimiseen lähtee sinusta itsestäsi.

Täältä löytyviä vinkkejä voit hyödyntää myös etäopiskelussa.

Mukavia hetkiä etäopintojen parissa!

Kirjoittaja: Anna Vättö


Tutustu myös osaamisen kehittämisen tarjontaan!