Hyppää pääsisältöön

Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn suunnattu enterovirusrokote läpäisi ensimmäisen ihmiskokeen

Julkaistu 20.2.2024
Tampereen yliopisto
Henkilö työskentelee laboratoriossa.
Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa.Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Rokote perustuu tutkimusnäyttöön, että Coxsackie B -enterovirusinfektio lisää riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Nyt testattu valmiste sai aikaan hyvän immuunivasteen Coxsackie B -viruksia vastaan. Seuraavaksi selvitetään rokotteen infektioilta ja diabetekselta suojaava teho.

Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi onnistuneesti ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Valmiste osoittautui turvalliseksi ja sai aikaan hyvän immuunivasteen Coxsackie B -viruksia vastaan. Tutkimuksen tulokset julkaistiin eilen Euroopan johtavassa diabetesalan tiedelehdessä.

– Tulos on tärkeä virstanpylväs ja mahdollistaa rokotteen etenemisen seuraaviin tutkimusvaiheisiin. Rokote perustuu lisääntyvään tutkimusnäyttöön siitä, että Coxsackie B -virusinfektio aiheuttaa riskin sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tämän hetken tiedon valossa nämä virukset pystyvät infektoimaan haiman insuliinia tuottavat solut. Tämän seurauksena syntyy insuliinin puutteeseen johtava soluvaurio. Lopullista varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole vielä saavutettu, toteaa virusopin professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta. Hyöty on tehnyt pitkään tieteellistä tutkimusta aiheesta.

Tyypin 1 diabetes puhkeaa usein lapsena ja vaatii elinikäisen insuliinipistoshoidon. Sen syntyyn vaikuttavat sekä geneettinen herkkyys että ympäristötekijät. Tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta haimaan ja sen insuliinia tuottaviin soluihin hakeutuvien enterovirusten, erityisesti Coxsackie B -virusten, merkityksestä on kertynyt paljon näyttöä.

Tyypin 1 diabetes on viime aikoina yleistynyt. Se lyhentää keskimääräistä elinikää ja keinoja sen ehkäisyyn etsitään kuumeisesti. Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on suurinta maailmassa. Tällä hetkellä noin 50 000 suomalaisella ja 8,7 miljoonalla ihmisellä koko maailmassa on tyypin 1 diabetes. Enterovirukset puolestaan ovat ihmisen yleisimpiä viruksia ja ne aiheuttavat hyvin monenlaisia sairauksia, mutta toistaiseksi rokote on ollut saatavilla vain yhtä enterovirusten alaryhmää, polioviruksia, vastaan.

Nyt testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa, jonka perusteella rokotteeseen valittiin viisi eri Coxsackie B -virustyyppiä.

– Nämä virustyypit aiheuttavat merkittävää sairastuvuutta ympäri maailmaa ja liittyvät tyypin 1 diabeteksen riskiin. Vactech Oy kehitti rokotteen sisältämät viruskannat ja hankki kumppanikseen amerikkalaisen Provention Bion, jolle se lisensoi rokotteen oikeudet tuotteen jatkokehitystä varten. Näin päästiin valmistamaan ihmisillä tehtävään tutkimukseen soveltuva rokote ja toteuttamaan tämä ensimmäisen vaiheen tutkimus yhteistyössä turkulaisen CRST Oy:n sekä Tampereen ja Helsingin yliopistojen kanssa. Suuri kansainvälinen lääkeyritys Sanofi osti Provention Bion viime vuonna, jolloin myös lisenssisopimus siirtyi Sanofille, toteaa suomalaisen Vactech Oy:n toimitusjohtaja Raimo Harju.

– Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että tällä teknologialla saadaan aikaan turvallinen rokote, joka herättää tehokkaasti immuunipuolustuksen kaikkia rokotteen sisältämää viittä Coxsackie B -virusta kohtaan. Seuraavaksi täytyy selvittää rokotteen infektioilta ja diabetekselta suojaava teho, toteaa professori Mika Scheinin, joka toimi tutkimuksesta vastaavana lääkärinä CRST-tutkimuskeskuksessa.

– Tämä tutkimus tehtiin terveillä vapaaehtoisilla aikuisilla. Seuraavaksi rokotetta tulisi tutkia lapsilla, jotka ovat sen pääkohderyhmä, toteaa professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta.

Vaikka nyt saadut tulokset antavat tärkeän signaalin rokotteen toimivuudesta, menee kuitenkin vielä useita vuosia, jotta voidaan selvittää sen mahdollinen tehokkuus diabeteksen estossa.

Tutustu Diabetologia-lehdessä julkaistuun artikkeliin
 

Lisätiedot

Heikki Hyöty
Tampereen yliopisto, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
heikki.hyoty [at] tuni.fi (heikki[dot]hyoty[at]tuni[dot]fi)
0505168480

Tampereen yliopiston virologian tutkimusryhmä, jonka johtajana toimii professori Heikki Hyöty, selvittää tyypin 1 diabeteksen ja muiden immuunivälitteisten sairauksien syntymekanismeja. Ryhmä on kansainvälisesti merkittävässä roolissa enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen välisen yhteyden löytymisessä, ja tutkii parhaillaan ilmiön mekanismia ja kausaliteettia. Lue lisää tutkimusryhmän englanninkieliseltä verkkosivulta

Vactech kehittää ja lisensoi rokotteita sekä rokote- ja diagnostiikkateknologioita. Yksityisomisteisella Vactechilla on pitkä yhteistyöhistoria niin teollisten kuin akateemisten kumppaneiden kanssa. Lue lisää Vactechin englanninkieliseltä verkkosivuilta