Hyppää pääsisältöön

Tietoarkisto palkitsi yliopiston tietohallinnon, SAKKI ry:n ja Otuksen

Julkaistu 12.10.2021
Tampereen yliopisto
viitekuvassa yliopiston IT-helpdesk-pisteTampereen yliopiston IT-Helpdeskin palvelupiste on osa yliopiston tietohallintoa.
Tietoarkisto on jakanut Tietoarkistotyön edistäjä -palkinnon ja Aineistopalkinnon.

Tietoarkistotyön edistäjä -palkinnon saa Tampereen yliopiston tietohallinto. Palkinnon saa tällä kertaa yhteisö, vaikka huomionosoitus myönnetään tavallisesti henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt Tietoarkiston toimintaedellytyksiä, toimintaa ja tavoitteita suomalaisessa tiedeyhteisössä. 

— Tietohallinto on edistänyt tietoarkistotyötä ja huomioinut Tietoarkiston tarpeita, kun uuden Tampereen yliopiston toimintaa käynnistettiin ja sen IT-infrastruktuureja pystytettiin. Lisäksi tietohallinto on tarjonnut laajan etätyön mahdollistavat puitteet, kun koronapandemia pakotti henkilöstön kotikonttoreihin, palkintoperusteissa todetaan.   

Aineistopalkinto Amisbarometreistä 

Aineistopalkinnon saa tänä vuonna Amisbarometrit-aineistosarjasta Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus. 

Aineistopalkinto myönnetään huomionosoituksena henkilölle, tutkimusryhmälle tai organisaatiolle, joka on osoittanut esimerkillistä aineistonhallintaa ja tutkimusaineiston koko elinkaaren huomioimista aineistonkeruun suunnittelussa sekä aineiston keräämisessä, organisoinnissa ja arkistoinnissa. 

Otuksen ja SAKKI ry:n yhteistyössä kokoamien Amisbarometrien tavoitteena on kerätä kattavaa ja monipuolista tietoa ammatillisessa koulutuksessa käyvien arjesta. Barometrin tuloksilla pyritään paikkamaan tiedollista aukkoa nuorten elämästä ja arjesta aina koulutuksesta asuinoloihin ja sosiaalisiin kysymyksiin asti. 

— Tietoarkistoon tullessaan Amisbarometrit ovat olleet pitkälti hyvin minimoituja ja anonymisoituja, ja aineistojen muokkaus jatkokäyttöön sopivaksi on ollut datan hyvän kunnon ja kuvailutietojen ansiosta helppoa ja nopeaa, palkintoperusteissa todetaan. 

— Erityismaininnan aineistosarja ansaitsee siitä, että datassa puuttuvalle tiedollekin on tarjottu pääosin riittävä dokumentaatio. 

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto palvelee tutkimusta ja opetusta 

Tietoarkisto arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja. Tietoarkisto edistää tieteen avoimuutta, läpinäkyvyyttä, tiedon kumuloitumista ja olemassa olevan tiedon tehokasta tutkimuskäyttöä. 

Tietoarkisto on eurooppalaisten tietoarkistojen yhteenliittymän CESSDAn Suomen kansallinen palveluntuottaja ja partneri useassa EU-hankkeessa. 

Toiminnan perusrahoitus tulee Tampereen yliopistolta, joka saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta valtakunnallisen tietoarkistotehtävän hoitamiseen. Hankerahoitusta Tietoarkisto saa Suomen Akatemialta ja CESSDAlta.   

Lisätietoja:

Tietoarkiston johtaja Helena Laaksonen

helena.laaksonen [at] tuni.fi
  

Kuva: Jonne Renvall