Tutkimus

Tieteestä tuttua kaikille kansainvälisen 3MT-kilpailun avulla

Nainen esiintymässä mikrofonin kanssa lavalla.
Maailmalla tunnettu akateeminen Three Minute Thesis (3MT) - kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa tutkijoita esittelemään tiedeaiheitaan suurelle yleisölle ymmärrettävällä tavalla. Loppukilpailussa viisi finalistia tutustuttaa kuulijat tutkimuksensa saloihin kolmessa minuutissa.

Tampereen yliopiston nyt ensimmäistä kertaa järjestämässä 3MT-kilpailussa väitöskirjatutkijat esittelevät kolmessa minuutissa tutkimusaiheensa mahdollisimman selkeästi ja mielenkiintoisesti tavallisista kuulijoista koostuvalle yleisölle. Tarkoituksena on kertoa tutkimuksesta, sen tuloksista ja merkityksestä niin, että muutkin kuin alan asiantuntijat ymmärtävät, mistä on kyse.  

– Kilpailun tavoitteena on kehittää tutkijoiden kansainvälisiä esiintymis- ja viestintätaitoja sekä kykyä popularisoida tutkimustaan. Samalla se tarjoaa suurelle yleisölle kiinnostavia avauksia ajankohtaiseen tieteen maailmaan, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Kaisa Kurki Tampereen yliopistosta. 

Tutkijan hyvät viestintätaidot lisäävät tieteen tunnettuutta 

3MT-finaali kisataan lauantaina 23.1.2021 osana Tieteen päivät -tapahtumaa. Finalistit esiintyvät livenä Tampere-talossa, ja yleisö voi seurata esityksiä suorana verkossa. Kielenä on englanti.  

Finaaliin tiensä selvitti viisi tutkijaa Tampereen yliopiston eri tiedekunnista. Finaalissa tutkimuksensa esittelevät Alma Yrjänäinen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta, Heidi Tuorila ja Veera Koskue tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta, sekä Mary Nurminen ja Andrei Tregubov informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta. Finalistit on esitelty arvotussa esiintymisjärjestyksessään verkkouutisen lopussa.

Tampereen yliopiston omat tutkimus- ja innovaatiopalveluiden ja tutkijakoulun asiantuntijat ovat tarjonneet kilpailijoille sparraus- ja valmennustukea. 

– Taidokkaasti ja selkeästi tutkimustaan sanoittava tutkija tavoittaa helpommin yleisöjä ja yhteistyökumppaneita myös akateemisen yhteisön ulkopuolelle, korostaa Tampereen kilpailua koordinoiva erityisasiantuntija Matias Nurminen Tampereen yliopiston Innovaatiokulttuuri-kehittämishankkeesta.  

Tampereen kilpailun voittaja jatkaa kansainväliseen Southern African-Nordic Centren (SANORD) 3MT-kilpailuun, joka järjestetään virtuaalisesti Norjan Bergenissä syyskuussa 2021. Voittajalle korvataan kilpailun osallistumiskulut. 

3MT-kilpailun kotimaiseen tuomaristoon kuuluvat innovaatiojohtaja Taru Pilvi ja viestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta sekä kansainvälistä kisaorganisaatiota edustava Cecilia Christersson, joka toimii kansainvälisistä asioista vastaavana vararehtorina Malmön yliopistossa. 

3MT on australialaisen Queenslandin yliopiston vuonna 2008 kehittämä akateeminen kilpailu, johon osallistuu jo yli 900 yliopistoa 85:ssa eri maassa. Suomessa Turun yliopisto on järjestänyt 3MT-kilpailua vuodesta 2017 alkaen. 

Lue lisää 3MT-kilpailun taustoista ja arviointiperusteista tutkijakoulun verkkosivuilta ja tutustu Three Minutes Thesis -finaalin ohjelmaan. Virtuaalitapahtumaa voi seurata lauantaina 23.1.2021 klo 14-15 ilman ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman verkkostreamin linkki tulee tapahtumasivuille myöhemmin.

Ota yhteyttä

Uusimmat uutiset kategoriassa Tutkimus

Uusimmat uutiset