Hyppää pääsisältöön

Terveystoimittajien Hyvän Tiedon Omena Mika Rämetille

Julkaistu 7.2.2022
Tampereen yliopisto
Terveystoimittajat ry:n puheenjohtaja Anna-Liisa Karhula ja professori Mika Rämet
Terveystoimittajat ry:n puheenjohtaja Anna-Liisa Karhula luovutti palkinnon professori Mika Rämetille. Kuva: Kimmo Brandt
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet sai Terveystoimittajat r.y:n Hyvän Tiedon Omena -palkinnon. Tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain asiantuntijalle, joka on tehnyt poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä median ja erityisesti terveystoimittajien kanssa ja joka on uskaltanut puhua julkisuudessa myös vaikeista aiheista.

Mika Rämet on jaksanut Covid-19-pandemian aikana kommentoida ja selostaa rokotteiden kehittämisestä, aikatauluista, niiden hyödyistä ja riskeistä. Hän on ottanut tehtäväkseen yleistajuisen rokotetiedon jakamisen.

Palkintosaajaehdotuksessa todetaan, että jännittävällä tavalla Rämet osaa olla yhtä aikaa innostunut ja harkitseva sanavalinnoissaan. Hän myös asettaa tieteellisen tiedon konkreettisiin kehyksiin eikä piiloudu vaikean lääketiedejargonin taakse.

Rämet on otettu saamastaan tunnustuksesta.

– Kiitän lämpimästi Terveystoimittajat ry:tä mieluisena yllätyksenä tulleesta valinnasta. Aikana, jolloin luotettavan tiedon merkitys on ollut koronapandemian vuoksi poikkeuksellisen tärkeä, tuntuu terveystoimittajilta saatu tunnustus ihan erityisen hienolta.

Lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet on johtanut Rokotetutkimuskeskusta vuodesta 2020. Hänen tutkimusalaansa ja erityisosaamistaan ovat lastentaudit, neonatologia ja immunologia.

Rämetillä on pitkä kokemus immunologian perustutkimuksesta ja rokotekehityksestä, esimerkkinä tuberkuloosirokotteen tutkimus.

Terveystoimittajat ry:n puheenjohtaja Anna-Liisa Karhula perustelee Mika Rämetin valintaa näin:

– Mika Rämet on sitkeä tyyppi. Huolimatta siitä melusta, mitä rokotusten vastustajat ovat aikaansaaneet, Rämet on ystävällisesti, rauhallisesti ja määrätietoisesti jaksanut kertoa uudestaan ja uudestaan rokotteiden ja rokotetutkimuksen merkityksestä. Selkeäsanaisen asiantuntijan kanssa on terveystoimittajankin turvallista työskennellä.

Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna 31. kerran. Palkinto on taiteilija Reetta Hiltusen teos Perhossuukko. Aiemmin tunnustuspalkinnon ovat saaneet muun muassa ylilääkäri, LT Hanna Nohynek, professori, LT Juhani Knuuti ja professori, aivotutkija Minna Huotilainen.