Yhteistyö

Tekniikan herkkupaloja yrityksille

TechBites
Tampereen yliopiston TechBites-tapahtumasarjassa käsitellään yrityksiä ja tutkijoita yhdistäviä kuumia aiheita. Vuonna 2019 tekniikan alan tutkimusta ja tutkijoita nostetaan esiin kolmessa TechBites-tapahtumassa.

– TechBites nostaa esiin makupaloja tekniikan alan tutkimuksesta ja teknologian sovellusalueista. Se tukee yritys- ja tutkimusmaailman vuoropuhelua ja edistää yhteistyön käynnistämistä, kertoo tapahtuman tuottaja Marjut Kemiläinen.

Tiukkaa asiaa ja sopivasti showta

TechBites-tapahtuma sisältää tiukkaa asiaa ja sopivasti showta. Tunnelma on asiallinen mutta rento. Tapahtumalla on aina sama rakenne, mikä mahdollistaa napakan läpiviennin alle kolmessa tunnissa. Tapahtuman alussa nautitaan tarjoilusta ja verkostoidutaan vapaamuotoisesti, sitten siirrytään varsinaiseen ohjelmaan. Ohjelma on jaettu kolmeen erään.

Ensimmäinen erä

Ensimmäinen erä pitää sisällään kolme keynote-puheenvuoroa. Keynote-puheenvuorot luotaavat yrityksiä ja tutkijoita kiinnostavia näkökulmia teknologiasta, sen sovellusalueista ja tulevaisuuden ilmiöistä. Puhujat ovat tutkijoita ja yhteistyöyritysten edustajia. Yritys-keynoteina ovat esiintynet mm. asiantuntijat Axonilta, Rolls-Roycelta ja Nokialta ja GE Healthcarelta.

Ota koppi!

Toinen erä on nimeltään Pitch and Catch. Tutkijat pitchaavat yrityksille omaa ajankohtaista tutkimuskulmaansa tai hankettaan. Tavoitteena voi olla esimerkiksi yhteistyökumppaneiden tai uusien näkökulmien löytäminen omaan tutkimusalueeseen.

Pelipaidan ylleen saavan pitchaajan tehtävä on herättää yleisön mielenkiinto aiheeseensa ja kilpailla yleisön hallussa olevista TechBites-seteleistä. Pitchaukset kuultuaan yleisö valitsee – eli ottaa kopin – itseään eniten puhuttelevista teemoista.

Pelikenttä kutsuu

Kolmas erä, Science Playground, on syventävän keskustelun pelikenttä. Tutkija siirtyy pelinumeroaan kantavalle ständilleen, jonne hakeutuvat myös hänen esityksestään innostuneet kuulijat.

Pitchaaja kerää hänelle osoitetut TechBites-setelit, johon antaja on täyttänyt yhteystietonsa, ja ilmaissut kenties konkreettisen yhteistyöehdotuksensa, kysynyt lisäkysymyksiä tai kommentoinut aihetta. Setelien avulla pelikentällä päästään helposti vilkkaaseen vuoropuheluun ja yhteistyötunnusteluihin. Siitä jää tutkijalle myös käyntikorttia yksityiskohtaisempi muistijälki jatkotoimenpiteitä varten.

– Keskustelun pohjana voidaan käyttää myös yliopistossa kehitettyä Impact Canvasia®, etenkin jos halutaan tarkastella keskiössä olevan tutkimusteeman vaikuttavuutta eri näkökulmista, Leena Köppä sanoo.

Köppä toimii Science Playgroundin valmentajina ja fasilitaattorina yhdessä Marja Hyypiän kanssa. He sparraavat pitchaajat huippusuoritukseen jo ennen TechBites-tapahtuman h-hetkeä.

– Kolmannen erän lopuksi lasketaan, montako TechBites-seteliä kukin pitchaaja sai, ja kuka yleisöstä on antanut niitä eniten. Tämän leikkimielisen kisan voittajat palkitaan. Parhaita palkintoja ovat tietysti hyödyllinen kontakti, näkökulma tai uusi yhteistyökumppani, Hyypiä toteaa.

Tältä se näyttää!

Katso TechBitesin keynote- ja fiilisvideot sekä tunnelmakuvat ja jaa tietoa tulevasta tapahtumasta yhteistyökumppaneillesi!

Lue lisää kevään ensimmäisestä aiheesta, venyvästä elektroniikasta.