Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopisto parhaan kolmanneksen joukkoon QS-yliopistovertailussa

Julkaistu 9.6.2021
Tampereen yliopisto
Tampereen korkeakouluyhteisön ihmisiä opiskelee ja tutkii
QS World University Rankings 2022 listaa Tampereen yliopiston parhaan kolmanneksen joukkoon. Kokonaissijoitusta paremmat pistesijat tulevat akateemisesta maineesta ja Tampereen kestovahvuudesta, tutkimusviittauksista.

Tampereen yliopisto sijoittui 32 prosentin joukkoon tuoreessa QS Word University Rankings -vertailussa. Varsinainen sijoitus kansainvälisessä rankingissa pysyi lähes samana viime vuodesta ja oli nyt 414. 

Vuosittain julkaistava QS-ranking analysoi tällä kertaa yli 1600 yliopistoa ja korkeakoulua, joista 1300 sai sijoituksen vertailussa. Akateemisessa maineessa Tampereen yliopisto ylsi sijalle 337, mikä on sijana Tampereen yliopiston paras indikaattori vertailussa. Muita mitattavia alueita ovat työnantajamaine, tutkimusviittausten määrä, opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan suhdeluku sekä kansainvälistyminen. Parhaimmat yksittäiset pisteensä Tampereen yliopisto saa tutkimusviittausten määrästä. Viittaustulos on linjassa viime vuosien kanssa niin Times Higher Education -lehdessä (THE) kuin QS-vertailuissa. 

Suomalaisyliopistoja listalle pääsi yhdeksän. Parhaiten niistä menestyi Helsingin yliopisto. 

Alkuvuodesta julkaistiin alakohtainen QS Word University Ranking by Subject. Tampereen yliopisto sijoittui tuolloin neljässä viidestä kokonaisuudessa siten, että paras tulos tuli tekniikan laajalle alakokonaisuudelle. Yksittäisistä tieteenaloista parhaiten menestyivät kirjasto- ja informaatiotieteet, viestintä- ja mediatieteet sekä kasvatustiede. 

Viitausten lähteenä QS-ranking käyttää Scopus-tietokantaa. Mainetta ja työnantajakuvaa analysoidaan QS:n menetelmin kyselyissä. 

QS-rankingin kärkisijalla on Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

QS Word University Rankings 2022


Kuva: Jonne Renvall