Hyppää pääsisältöön

Tampereen korkeakouluyhteisö mukaan uuteen ilmailualan yritys- ja koulutusallianssiin

Julkaistu 31.10.2019
Tampereen korkeakouluyhteisö
Industry professor Mika Grundström ja Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuusjohtaja Päivi Myllykangas
Allianssin voimakaksikko Tampereen yliopiston Industry Professor Mika Grundström ja Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuusjohtaja Päivi Myllykangas lanseeraustilaisuudessa Pirkkalassa.
Suomen johtavat ilmailualan osaajat ovat perustaneet kansainvälisesti ainutlaatuisen AiRRhow-kumppanuusverkoston, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta ilmailualan koulutuksen kärkimaa.

Allianssin myötä Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat käynnistämässä maan ensimmäistä ilmailualan korkeakoulutukseen liittyvää koulutusvientihanketta, jossa maksullista koulutusta tarjotaan Suomen ja Euroopan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

AiRRhow'n lanseeraustilaisuudessa vahvuudeksi nostettiin eri toimijoiden yhteistyö, jota tulevaisuuden ilmailu ja kestävä kehitys vaativat. Tampereen yiopiston rehtori Mari Walls korosti vahvoja kumppanuuksia ja katsoi allianssin edistävän koko korkeakoulukentän uudistamista. Mukana olo AiRRhow'ssa ilmentää korkeakouluyhteisön halua kehittää toimintaansa esimerkiksi allianssien, living lab -konseptien ja kokeilualustojen avulla.

–  Allianssi kokoaa osaamista tulevaisuuden liikenteen kestäviin ratkaisuihin, joissa hyödynnetään tekoälyä ja digitalisaatiota. Yhtä tärkeää on ymmärtää ihmisen toimintaa, Walls sanoi puheenvuorossaan. 

AiRRhow-allianssin tyyppiselle poikkitieteelliselle yhteistyölle on suuri tarve, sillä ennusteiden mukaan pelkästään matkustajalentokoneiden määrä koko maailmassa tuplaantuu seuraavien 20 vuoden aikana noin 48 000 koneeseen ja yli kahdeksaan miljardiin matkustajaan. Toimialalla on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet kestävän kehityksen takaamiseksi toiminnassa. Ilmastonmuutoksen myötä paineet myös ilmailualan ekologisuutta kohtaan ovat lisääntyneet ja ripeiden toimenpiteiden aika on nyt.

AiRRhow-verkoston tavoitteena on kehittää koulutusta sekä ilmailuun, liikkumiseen ja niiden hallintaan liittyviä vientituotteita.

– Allianssi rakentaa yhdessä ratkaisuja ja kouluttaa huippuosaajia, jotka tekevät ilmailusta sujuvan, ekologisen ja turvallisen osan tulevaisuuden liikkumista, sanoo Tampereen yliopiston Industry professor Mika Grundström.

AiRRhow-allianssin kehittämisessä ovat mukana muun muassa Tampereen korkeakouluyhteisö, Pirkanmaan liitto, Business Tampere, Pirkkala, Tampereen kauppakamari sekä Finavia. Myös Satakunnan lennosto tukee hanketta.

Mukana verkostossa ovat lisäksi muun muassa Patria Pilot Training Oy, rakennetun ympäristön suunnittelu-, asiantuntija- ja digitaalisia palveluita tuottava Sitowise Oy, lennonvarmistuksen asiantuntija ANS Finland sekä miehittämättömän ilmailun asiantuntija ja kouluttaja Insta ILS Oy.

Siviili-ilmailun osaamiskeskus suunnitteilla Afrikkaan

Ensimmäiset AiRRhow-hankkeet käynnistyvät jo tänä syksynä, kun Patria Pilot Training aloittaa lentäjäkoulutuksen Turkish Airlinesille. Allianssi neuvottelee myös namibialaisten kanssa siviili-ilmailun osaamiskeskuksen perustamisesta Afrikkaan.

– Ilmailualan tietotaidolle on kasvavaa kysyntää Afrikassa ja osaajia koulutetaan pitkälti maanosan ulkopuolella. Mantereen lentomatkailun tiedetään vain kasvavan, sillä vuoteen 2050 mennessä eteläisen Afrikan väkiluku tulee kaksinkertaistumaan. Suomalaiset pystyvät tarjoamaan koulutuksen lisäksi teknologia- ja ympäristöosaamista sekä infrastruktuuri- ja rakennus- sekä logistiikkaosaamista, Namibian kunniakonsuli ja Suomen Yrittäjien edustaja valtioneuvoston nimittämässä kehityspoliittisessa toimikunnassa KPT:ssä Timo Palander sanoo.

Tavoitteena koulutusviennin pilotin aloittaminen

Ilmailualan koulutus pyritään aloittamaan muutaman vuoden sisällä. Lentäjäkoulutukseen integroitujen opintojen tarjoaminen pyritään aloittamaan vuoteen 2025 mennessä. Allianssin tavoitteena on, että Patria Pilot Trainingin ja korkeakoulujen yhteistyö alkaisi ensi vuonna yhteisesti toteutettavana maksullisena koulutuksena, jonka kautta opiskelijat voisivat suorittaa opintoja Tampereen yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.
 
– Yliopistotasoinen ja tiiviisti yritysten kanssa yhteistyössä toteuttava laaja ilmailualan koulutus on maailmalla harvinaisuus, vaikka sille on selkeästi kysyntää. Tämä on kilpailuvalttimme. Pystymme tarjoamaan uraauurtavaa ja ilmailualaa kokonaisvaltaisesti palvelevaa opetusta, sanoo Tampereen yliopiston uusi lentotekniikan Industry professor Stephen Wright, joka on kansainvälisesti laajalti tunnettu ilmailualan asiantuntija.

– Vahvassa murrosvaiheessa oleva ilmailuala tarvitsee innovatiivisia ratkaisuja ja pioneerihenkeä. Digitalisaatio ja miehittämättömän ilmailun kasvu muuttavat ilmailualaa voimakkaasti. Tämä on otettu koulutuskokonaisuutemme ja AiRRhow-yrityskumppanien t&k-hankkeiden lähtöajatukseksi, kertoo Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Päivi Myllykangas.

Allianssin lanseeraus Pirkkalassa
Allianssi laitettiin ilmoille mukana olevan Tredun lentokoneasentajakoulutuksen tiloissa.


Mukana AiRRhow-ilmailuallianssin kehittämisessä ovat:

-    Pirkanmaan liitto
-    Business Tampere
-    Pirkkalan kunta
-    Tampereen yliopisto
-    Tampereen ammattikorkeakoulu
-    Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
-    Finavia Oyj
-    Patria Pilot Training Oy
-    Sitowise Oy
-    Insta ILS Oy
-    ANS Finland
-    FinnHEMS Oy
-    Tampereen kaupunki
-    Tampereen kauppakamari
-    Satakunnan lennosto
 

Kuvat: Jonne Renvall