Hyppää pääsisältöön

Tampereen korkeakouluyhteisö kannustaa vastuulliseen sähkön käyttöön – säästövaraa löytyy talotekniikasta ja valaistuksesta

Julkaistu 10.10.2022
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kuva: Mladen Borisov / Unsplash. Kuvankäsittely: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Ilmastonmuutos ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat ajaneet Euroopan syvään energiakriisiin: energian saatavuus takkuaa ja sähkön hinta on pilvissä. Tampereen korkeakouluyhteisö säästää sähköä muun muassa alentamalla kiinteistöjensä sisälämpötilaa asteella osana valtakunnallista energiansäästökampanjaa. Myös henkilöstöä ja opiskelijoita ohjataan käyttämään sähköä vastuullisesti.

Suurimman osan yliopiston kampusten kiinteistöistä omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt oy (SYK). Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampus on TAMKin omistuksessa. Korkeakouluyhteisö kehittää kiinteistönomistajien kanssa ratkaisuja energian säästämiseksi ja yhdessä on sovittu myös toimenpiteitä sähkön säästämiseksi. Ne näkyvät ja tuntuvat ainakin jossain määrin tilojen käyttäjille kuluvan syksyn ja talven aikana.

– Pudotamme tilojen asetuslämpötilaa asteella, optimoimme ilmanvaihdon käyttöaikoja ja tehoja sekä kytkemme jäähdytykset pääsääntöisesti pois talvikaudella sekä otamme tietokoneluokkien tietokoneilla käyttöön edistyneet virranhallinta-asetukset. Lisäksi meillä on Hervannan ja TAMKin kampuksilla käynnissä projektit, joissa tarpeenmukaistamme vetokaappien päällä oloa. Vetokaappien käytön tarpeenmukaistamisella voimme säästää energiaa noin 0,5–1 GWh vuodessa, valottaa kiinteistöpäällikkö Petri Ojala Tila- ja kiinteistöpalveluista.

Sähköä säästetään myös vähentämällä yleisvalaistusta ja korvaamalla mahdollisuuksien mukaan ulkoalueiden ja sisäänkäyntien sulanapitolämmityksiä hiekoituksilla.

– Kaikissa säästötoimenpiteissä huomioidaan, ettei toimitilojen terveellisyys ja turvallisuus vaarannu. Esimerkiksi sulatusta ei voi aina korvata hiekoituksella, jokin liukkauden torjunta on oltava, Ojala sanoo.

Sähkön hintojen vaihteluun varauduttu

Ekologisuus ja energiansäästö on ohjannut Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun energian hankintaa ja kulutusta jo vuosia. Taustalla on tavoite olla hiilineutraali vuonna 2030.

Korkeakouluyhteisö käyttää 100-prosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, jonka se hankkii yhteishankintayhtiö Hansel oy:n kautta Nordic Pool -sähköpörssistä.

Sähkön hintojen vaihteluihin on varauduttu.

– Tampereen korkeakouluyhteisö on varautunut rajuunkin sähkön hinnan vaihteluun pörssisähkön hintoja tasaavan suojausmekanismin avulla. Verrattuna siihen, että olisimme ostaneet sähkön suoraan pörssistä, olemme sen ansiosta säästäneet tänä vuonna jo 1,5 miljoonaa euroa, kertoo Tila- ja kiinteistöpalveluiden johtaja Pertti Iso-Mustajärvi.

Talotekniikka on suurin sähkösyöppö sekä toimistoissa että laboratorioissa

Korkeakouluyhteisö rakennuksineen ja ihmisineen kuluttaa sähköä noin 33,6 GWh vuodessa.

– Korkeakoulujen sähkönkulutuksessa on yllättävän vähän kausivaihtelua, sillä kaukolämpöä hyödynnetään talvisin lämmitykseen ja toisaalta kesäisin sähköenergiaa kuluu jäähdytykseen. Tampereen sähkölaitoksen toimittaman kaukokylmän käyttöä on lisätty viime aikoina ja se on käytössä jo TAMKin Pääkampuksella ja Arvo-kiinteistössä Kaupin kampuksella, sanoo Ojala.

Suuruusjärjestyksessä merkittävimpiä sähkösyöppöjä ovat talotekniikka (mm. ilmastointi, jäähdytys ja muu kiinteistötekniikka), laboratorioympäristöt (mm. laitteet), kiinteistön normaaliin käyttöön liittyvät toiminnot (mm. valaistus ja sähkölaitteet) sekä keittiö ja ravintolaympäristöt.

Laboratorioiden sähkönkulutuksesta suurin osa aiheutuu laboratoriolaitteiden käytöstä sekä niihin kiinteästi liittyvästä talotekniikasta.

Talvella odotettavissa sähköpulaa ja suunniteltuja sähkökatkoja

Sähkön säästämisen ja hintavaihteluihin varautumisen lisäksi tulevana talvena on ennakoitava mahdollinen sähköpula erityisesti pitkillä pakkasjaksoilla.  Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun oma tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta.  Paikalliset jakeluverkonhaltijat kytkevät kulutuksen irti verkosta siten, että sähkökatkot kestävät enimmillään pari tuntia.

– Ensi talvena saatamme siis joutua tilanteeseen, jossa kampuksiemme sähkönjakelua rajoitetaan sähköpulan takia. Työskentely sähkökatkosten aikana kampuksilla voi olla haastavaa, Iso-Mustajärvi kertoo.

Korkeakouluyhteisö seuraa Fingridin ja Tampereen Sähköverkon viestintää tilanteessa ja toimii niiden pohjalta. Sähkökatkojen vaikutuksia tilojen ja järjestelmien käyttöön sekä tutkimustoimintaan selvitetään parhaillaan tiedekunnissa, tietohallinnossa sekä tila- ja kiinteistöpalveluissa.

– Suunnitelluista katkoista tiedotetaan korkeakouluyhteisöä muutamia päiviä etukäteen ja niihin on varauduttu kriittisimmissä kohteissa mm. paikallisilla akkuvarmennuksilla ja varavoimalla. Selvitystyö varavoimatarpeista on meneillään. Suunniteltujen sähkökatkosten lisäksi voi tulla myös äkillisiä, suunnittelemattomia sähkökatkoja, hän huomauttaa.

Korkeakouluyhteisön jäseniä kannustetaan vastuulliseen sähkön käyttöön

Pertti Iso-Mustajärvi ja Petri Ojala toivovat korkeakouluyhteisön jäseniltä malttia ja joustavuutta tulevan talven aikana.

Yhdessä on mahdollisuus myös löytää pitkällä tähtäimellä kestäviä tapoja toimia. Lokakuun 10. päivä alkavalla Motivan Energiansäästöviikolla Tampereen korkeakouluyhteisö kannustaa henkilöstöä ja opiskelijoita kuluttamaan sähköä vastuullisesti muun muassa energiavinkkikampanjalla sisäisissä kanavissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Tavoite on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.

Lisätiedot

Pertti Iso-Mustajärvi
040 542 2865
pertti.iso-mustajarvi [at] tuni.fi

Petri Ojala
050 447 8346
petri.ojala [at] tuni.fi

Teksti: Anna Aatinen
Kuva: Mladen Borisov, Jonne Renvall

 

Editoitu 11.10.2022: Korjattu virke "Korkeakouluyhteisö noudattaa sähkökatkojen suhteen Tampereen kaupungin ja kantaverkkoyhtiö Fingridin ohjeita." Tampereen kaupunki ei ohjeista, vaan vastuutahoina ovat Fingrid ja Tampereen Sähköverkko oy.