Hyppää pääsisältöön

TAMKin Eläytyen osalliseksi -hanke ehdolla Cygnaeus-palkinnon saajaksi

Julkaistu 4.10.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Neljä nuorta kävelee ulkona syksyisessä säässä.
Opetushallituksen Cygnaeus-palkinto myönnetään toimijalle, joka on tehnyt ansiokasta työtä yhteisöllisten oppimis- ja harrastusympäristöjen edistämiseksi. Vuoden 2022 neljä finalistia on nyt valittu, ja yksi niistä on Tampereen ammattikorkeakoulun Eläytyen osalliseksi -hanke.

Cygnaeus-palkinto myönnetään toiminnalle, joka vähentää yksinäisyyttä huomioimalla, kuulemalla ja kohtaamalla yhteisön jäsenet arvostavasti. Toiminnan on sisällettävä konkreettisia tapoja, joilla lapset ja nuoret pidetään mukana yhteisössä. Aihe on hyvin ajankohtainen nyt, kun perusturvallisuutemme on järkkynyt koronakriisin ja Ukrainan sodan takia. 

Lopullisen päätöksen palkinnon saajasta tekevät Terapeutti-Ville eli Ville Merinen ja VTT, dosentti Sofia Laine. Marraskuussa 2022 järjestetään palkinnonjakotilaisuus, jossa voittaja saa Essi Renvallin suunnitteleman Cygnaeus-mitalin. Cygnaeus-palkintoa on jaettu vuodesta 1981 lähtien. 

TAMKin Eläytyen osalliseksi -hankkeessa tuetaan ja vahvistetaan nuorten koulupolkua eläytymisen menetelmin. Tavoitteena on auttaa nuoria löytämään itselleen merkityksellistä toimintaa, joka tukee heidän itsetuntemustaan, -arvostustaan sekä halua kuulua ryhmään ja yhteiskuntaan. Hankkeessa järjestetään ryhmätoimintaa, jonka suunnittelussa nuoret ovat itse olleet mukana. Lopputuloksena muodostetaan valtakunnallisesti hyödynnettävä toimintamalli. 

Muut finalistit ovat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian opiskelijoiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä vahvistavat toimet, Vantaan kaupungin Ruusuvuoren koulun Korso valittaa ja Ilpo-toiminta sekä Savon ammatti- ja aikuisopiston Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus erityistä tukea saaville opiskelijoille.

Lisätietoa: 

Eläytyen osalliseksi –hanke

Ehdota Cygnaeus-palkinnon 2022 saajaa (OPH:n verkkosivut)

Teksti: Emmi Suominen 
Kuva: Shutterstock