Hyppää pääsisältöön

TAMK Musiikki: Sävellysluokan konsertti

SijaintiSatamakatu 17, 33200 Tampere
Satamakadun sali
Ajankohta16.5.2022 16.00–17.30
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Nuotteja.
TAMK Musiikin sävellysluokan konsertti Satamakadun salissa maanantaina 16.5.2022 kello 19.

Ohjelma ja teosesittelyt 

Riki Hakulinen
Divertimento


I Andante ed lontano 

II Moderato e pensieroso 

III Allegro ed agile

I viulu: Alena Lavrenchuk 

II viulu: Meri Kettunen 

alttoviulu: Olivia Ojanen 

sello: Aino Suikkanen 


Tämän teoksen piti alun perin olla sarja 30–90 sekuntia kestäviä miniatyyreja. Tämä paljastui työstämisvaiheessa melko pian itsepetokseksi. 

Mainittakoon myös, että teoksen sävelmassasta noin 35% on tuotettu koronaviruksen vaikutuksen alaisena. Jos siis olette kuulevinanne musiikin läpi syvällistä kärsimystä, tiedätte sen lähteen. 


*** 

Erke Ovllá Eriksen
Ulbmil


sähkökitara: Erke Ovllá Eriksen 

piano: Erika Koljonen 

sello: Eero Vahtola 

huilu: Anna-Lotta Pesonen 


Halusin tehdä biisin, joka on perinteisessä A B A muodossa, ja jossa A:n ja B:n välillä on iso kontrasti. Tarkoitus oli tehdä biisi kitaralle ja pianolle, mutta säveltäessä huomasin, että sello ja huilu sopisi mainiosti mukaan. Biisi kertoo unelmista; niiden ajattelemisesta, matka niihin ja niitten tavoittamisesta. Matkan aikana tulee mutkia, estoja, hankaluuksia ja joskus voi tuntua, niin kuin työn määrä on liian raskas, ja että ei pysty siihen. Mutta kun muistelee miksi lähti tähän matkaan, niin se voi antaa sen tärkeän viimeisen potkun, että pääse tavoitteeseen. 


*** 

Anna Hakula
Elokuu
Syyskuu


laulu: Maria Ahmed 

piano: Viktor Pellia 


Halusin tutkia liediä sävellysmuotona. Pianistin ja laulajan roolia, tekstin suhdetta musiikkiin. Tekstit olivat jo syntyessään herättäneet vahvoja aistimielikuvia, värejä, lämpötiloja, etäisyyksiä, syvyyksiä, tuntemuksia. Pyrin pitämään musiikin ja harmoniat yksinkertaisina, läpikuultavina. Musiikin muoto noudattaa runon dramatiikkaa. Antaa tilaa sanoille. Laulun pelkistyminen puheeksi vahvistaa tunnelmaa, kertojan rohkeutta olla hauras, auki. 


*** 

Erika Koljonen
Echo


teksti: Christina Rossetti 

solisti: Aino Kurki 

sopraano: Iida Karisto, Olivia Ojanen ja Minea Varho 

altto: Jenni Isoaho, Erika Koljonen, Viivi Kulmala 

tenori: Erke Ovllá Eriksen, Eero Vahtola 

basso: Sampo Harju, Timmo Takala, Veikko Valanne 

  
Echo on ensimmäinen kuoroteokseni. Aloin säveltää sitä syksyllä 2021 ja se valmistui tämän kevään alussa. Löysin Christina Rossettin Echo-runon, pidin sen unenomaisuudesta ja lähdin hakemaan tätä samaa tunnelmaa sävellykseeni. Säveltäessäni halusin myös tuoda katkeransuloista makua yksittäisillä dissonansseilla, jotka hetkellisesti rikkovat rauhallisen tunnelman. 


*** 

Yuiko Mukai
Twins

 
huilu: Anna-Lotta Pesonen 

viulu: Janita Oksanen 


Twins (2022) is inspired by the relationship of a duo. The two instruments, which began with D note as the sound of one life, and gradually try to become independent of each other. Sometimes in the same way, sometimes irregularly. Similar but different, different but similar. They have that kind of conflict. 


*** 

Jenni Isoaho
Akaasan muistot


laulu: Olivia Ojanen 

piano: Jenni Isoaho 


Akaasan muistot on kappale musikaalista, jota sävellän. Se perustuu Siiri Enorannan romaaniin Nokkosvallankumous, joka kertoo tulevaisuuden saastuneesta maailmasta. Nokkoset on ryhmä lapsia, he kapinoivat sortoa vastaan ja koittavat selvitä maailmassa, jossa heillä ei ole mitään. 

Tarinan päähenkilö Vayu kohtaa lapsuudenystävänsä Akaasan, jota luuli kuolleeksi. Akaasa ei halua uskoa tilanteen olevan todella niin huono kuin se on, vaikka on itse ollut vuosia pakkotyöleirillä. Akaasa haluaa sulkea silmänsä todellisuudelta ja koittaa saada Vayun muistelemaan menneitä, parempia aikoja. 


*** 

Sanna Vähälä
Misunderstandings


huilu: Tuuli Orasuo 

viulu: Essi Rintala 

klarinetti: Miska Matero 

alttosaksofoni: Paula Tervala 

käyrätorvi: Asseri Väisänen 


Väärinkäsitysten suhteen tulee jossain kohtaa vaihe, että ei enää järkytä, itketä, naurata, suututa, tms. Sitä alkaa jollakin tavalla välinpitämättömäksi, antaa väärinkäsitysten läiskiä poskille kuin räntäriekaleiden vastatuulessa, ja alkaa oikoa mutkia suoriksi välittämättä pikkuseikoista. 


*** 

Luukas Hiltunen
Jousikvartetto nro 1 'Kertomus kahdesta rakastavaisesta'


I In isolation, memories, grief, yearning (Erossa, muistot, suru, kaipaus): 

Andante sostenuto e quasi misurando 

II Intermezzo: Moderato ma non tanto, 5 min 


Jousikvartetti ILME 

I viulu: Maria Turunen 

II viulu: Ida Hoefft 

alttoviulu: Lauri Suni 

sello: Eero Vahtola 


Kestoltaan 40-minuuttinen neliosainen Jousikvartettoni nro 1 'Kertomus kahdesta rakastavaisesta' (2021–22) sai inspiraationsa Shakespearen 'Romeo ja Julia'-tragediasta. Ma 27.09.2021 käynnistynyt, yli seitsemän kuukautta kestänyt projekti päättyi la 07.05.2022. 

Teoksen sävelkieli on kansallisromanttinen, melodisuudessaan kansanmusiikkiin viittova. Tässä konsertissa kuulemme kvartetosta ensimmäisen ja toisen osan. Jäljelle jäävät ovat kolmas 'Romanze, Reunion' (Romanssi, jälleennäkeminen), Andante cantando e molto espressivo, sekä finaali 'Return' (Paluu), Andante sostenuto - Allegro con brio - Largamente assai. 

Ensimmäinen osa kuvaa erossa olevia rakastavaisia, surun ja kaipauksen tunteita. Toinen, soljuva ja laulava Intermezzo-osa on tarkoitettu välisoitoksi. 


*** 


Lämpimästi tervetuloa upeaan sävellysopiskelijoiden konserttiin! 

Vapaa pääsy 

TAMK Musiikin Satamakadun sali 

Satamakatu 17

Järjestäjä

Tampereen ammattikorkeakoulu, Musiikki

Lisätietoja

Tuottaja Maria Piirainen, maria.piirainen@tuni.fi