Hyppää pääsisältöön

Sydänpotilaita kannustetaan elämäntapamuutokseen myös animaatioiden ja videotarinoiden avulla

Julkaistu 21.1.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
CoroPrevention videokuva
Sydänsairauksien vuosittain terveydenhuollolle aiheuttamat kulut ovat Euroopassa valtaisat. Keskeistä jo sairastuneiden potilaiden hoidossa on kohtausten uusimisen estäminen. Lääkityksen ohella myös elämäntapamuutoksella on ennaltaehkäisyssä suuri rooli. Tampereen yliopiston laaja kansainvälinen sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvä kliininen tutkimushanke, CoroPrevention, hakee sydänkohtausten uusimisen ennaltaehkäisyyn ratkaisuja yksilöidystä hoidosta.

– Lääkehoito annetaan yleensä kaikille sydänpotilaille samalla tavalla. Meillä on tähän toisenlainen lähestymistapa. Kehitämme yksilöityä hoitoa, jonka tavoitteena on motivoida pysyvä muutos potilaiden käyttäytymisessä, toteaa CoroPrevention-hanketta johtava Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja ja Tampereen yliopiston Sydän- ja verisuonitautien tutkimuskeskuksen johtaja Reijo Laaksonen.

Reijo Laaksonen
CoroPrevention-hanketta johtavan Reijo Laaksosen tavoitteena on kehittää uusi hoitomuoto sepelvaltimotaudin ehkäisyyn. “Hankkeessa testattava applikaatio on sisällöltään erittäin laaja ja kunnianhimoinen.” Kuva: Jaakko Romu

Tärkeänä välineenä muutoksen aikaansaamisessa on hankkeessa kehitettävä sovellus, joka sisältää lääkityksen lisäksi yksilölliset, räätälöidyt ohjeet muun muassa ravitsemukseen, liikuntaan sekä laajasti myös muuhun elämänhallintaan. Sovellus sisältää myös Tampereen ammattikorkeakoulun Mediapolis-toimipisteessä tuotettuja videoita ja animaatioita, joiden tarkoitus on kannustaa potilaita pysyvään elämänmuutokseen.

– Vaikka näissä käsikirjoitetuissa ja näytellyissä videoissa on tietty tarina ja kehyskertomus, toimivat ne myös itsenäisinä jaksoina. Kaiken perustanahan tässä on yksilöllisyys ja räätälöitävyys potilaan omien valintojen mukaan. Kaikki käyttäjät eivät näe kaikkia videoita, sillä jos potilas esimerkiksi ei tupakoi, ei hänen sovellukseensa kannata sisällyttää tupakanpolton lopettamiseen kannustavaa aineistoa, kertoo videoiden tuotannosta TAMKissa vastannut projektipäällikkö Jukka Holm.

Jukka Holm CoroPrevention
Tampereen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Jukka Holmin mukaan videoiden tuotanto konseptointeineen ja kieliversioiden tekemisineen vei reilun vuoden. Kuva:Saara Lehtonen

Laaja kliininen tutkimus tähtää sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn

CoroPrevention on poikkeuksellisen laaja tutkimusprojekti. Kuusivuotisessa hankkeessa on mukana yhdeksän maata, 20 hankepartneria ja 25 sairaalaa. Myös sen Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta saama noin 20 miljoonan euron rahoitus on suurimpia, mitä ohjelmasta on myönnetty.

Kliiniseen tutkimukseen osallistuu kaikkiaan 12 000 sepelvaltimotautipotilasta.  Heidän joukostaan seulotaan laboratorioseulonnoilla 2000, joiden riski saada sydänkohtaus on suurin. Heistä puolet saa käyttöönsä uuden sovelluksen ja toinen puolikas kunkin maan käypä hoidon mukaisen hoidon.

Keskeistä tutkimuksessa ja uuden hoitomuodon testaamisessa on potilaan oma vastuu. Potilas itse valitsee ne ratkaisut elämäntapamuutokseensa, joihin hän sitoutuu.

– Ongelmana sydänpotilaiden hoidossa on, että ennaltaehkäisevä hoito jätetään usein kesken. Esimerkiksi lääkkeiden syönti lopetetaan usein jo ensimmäisen vuoden aikana. Meidän tavoitteenamme on koukuttaa potilaat pysyvään elämänmuutokseen, Laaksonen kertoo.

Videot kannustavat elämäntapamuutokseen

Muutokseen tähtäävissä videoissa pyritään koukuttamaan katsoja. Saippuasarjoille tyypilliseen tapaan osa videoista päättyy jännittävään, avoimeksi jäävään tilanteeseen, jotta käyttäjä koukuttuisi katsomaan seuraavankin jakson.

– Näiden tarinallisten, näyteltyjen videoiden lisäksi tuotimme sovellukseen myös animaatioita sekä asiantuntijapuheenvuoroja sisältäviä videoita. Kaikkiaan videoita tuotettiin noin 50, jatkaa kaikkia tuotantoja koordinoinut Holm.

Englanninkieliset videot myös dubattiin seitsemälle eri kielelle. Alun perin eri kieliversiotkin oli tarkoitus tehdä TAMKissa hyödyntäen sekä Tampereella opiskelevia ulkomaisia opiskelijoita että TAMKin laajaa yhteistyöoppilaitosverkostoa eri maissa. Koronan ja aikataulupaineiden vuoksi käännökset ja dubbaukset päädyttiin ostamaan alihankintana alaan erikoistuneelta englantilaisyritykseltä.

Timo Kivikangas CoroPrevention
Tampereen ammattikorkeakoulussa hankkeen hallinnosta on vastannut kansainvälisen Media and Arts -koulutuksen osaamispäällikkö Timo Kivikangas. Kuva: Saara Lehtonen

Lääketieteellisissä yksityiskohdissa ja kulttuurieroissa paljon huomioitavaa

Videoiden tuotannosta vastasi TAMKissa kolme eri tiimiä, joista jokaisessa oli mukana sekä opiskelijoita että yksi tai useampi opettaja.

– TAMKin monialainen koulutusohjelma mahdollisti sen, että tuotanto erittäin tiiviissä aikatauluissa oli mahdollinen. Tiimeihin löytyi TAMKin sisältä osaajat kaikkiin osa-alueisiin: konseptointiin, käsikirjoitukseen, animaatiotuotantoon sekä videotuotantoon, kertoo itsekin konseptointivaiheeseen osallistunut sekä hankkeen hallinnosta TAMKissa vastannut kansainvälisen Media and Arts -koulutuksen osaamispäällikkö Timo Kivikangas.

TAMKin käsikirjoitustiimit tekivät tiivistä yhteistyötä erityisesti belgialaisen Hasseltin yliopiston professori Paul Dendalen ja hänen tiiminsä kanssa, jotta kaikki lääketieteelliset yksityiskohdat videoissa tulivat oikein. Käsikirjoitusvaiheessa kiinnitettiin myös erityistä huomiota positiiviseen motivoivaan sanomaan sekä hahmojen ja tapahtumien sopimiseen useiden eri maiden ympäristöön.

Laaksonen kehuukin, että TAMK on tässä näyttänyt esimerkkiä kaikille muille siinä, miten tuotanto saadaan valmiiksi sovitussa aikataulussa.

Sekä Kivikangas että Holm kiittelevät yhteistyön sujuvuutta lääketieteellisten asiantuntijoiden kanssa.

– Sekä Reijo Laaksonen että Paul Dendale tiimeineen olivat aivan huippuja! Saimme aina kaiken avun tarvittaessa. Yhden jakson kuvauksiin Reijo tuli jopa itse paikalle varmistamaan, että elvytys tehdään juuri niin, kuin se kuuluu.

Videoiden viimeistelyssä kulttuurieroja hiottiin vielä yhdessä kunkin osallistujamaan lääkäreiden kanssa. Dubattuihin ilman tekstitystä toimiviin videoihin jouduttiin esimerkiksi puolalaisten lääkärien toiveesta vielä lisäämään tekstitystä.

– Puolassa yksi alkoholiannos käsitetään suurin piirtein lasilliseksi vodkaa, ja kun videossa puhutaan 1-2 alkoholiannoksesta, tarkoittaisi se sikäläisen käytännön mukaan noin puolta pulloa vodkaa. Kaikkiin kieliversioihin liitettiinkin vielä selventävä teksti, että alkoholilla tarkoitetaan tässä mietoja alkoholijuomia, kuten viini tai olut, ei vahvoja kuten vodka tai gin, nauraa Holm.

Sovellus ja videot käyttöön ensi syksynä

TAMKin osuus projektista on nyt valmis ja videot viilattu valmiiksi sovellukseen liitettäviksi. Ensimmäisten tutkimukseen osallistuvien potilaiden käyttöön Laaksonen uskoo sovelluksen tulevan ensi syksynä. Tavoitteet hankkeessa ovat korkealla. Sovelluksesta halutaan kehittää Euroopassa laajaan käyttöön tuleva tuote, joka auttaa ennaltaehkäisemään sydäntautipotilaiden ennenaikaisia kuolemia ja näin säästämään merkittäviä summia eurooppalaisessa terveydenhoidossa.

Holm ja Kivikangas odottavat mielenkiinnolla ajan myötä myös videoiden käytöstä saatavia tuloksia.

– Onhan se hienoa, jos videomme voivat olla vaikuttamassa ihmishenkien säästymiseen.

 

CoroPrevention-projekti on Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitettu laaja sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvä kliininen tutkimus. TAMK toimii hankkeen virallisena kolmantena osapuolena ja on tuottanut hankkeessa kehitettävään sovellukseen liittyvät videosisällöt.

 

Lisätiedot:

CoroPrevention videotuotanto: Jukka Holm, projektipäällikkö, Media and Arts, jukka.holm [at] tuni.fi (jukka[dot]holm[at]tuni[dot]fi)

Timo Kivikangas, osaamispäällikkö, Media and Arts, timo.kivikangas [at] tuni.fi (timo[dot]kivikangas[at]tuni[dot]fi)

CoroPrevention-hanke:

Reijo Laaksonen, tutkimusjohtaja, Tampereen yliopisto, reijo.laaksonen [at] tuni.fi (reijo[dot]laaksonen[at]tuni[dot]fi)

 

Teksti: Helena Pekkarinen

Kuvat: Saara Lehtonen ja Jaakko Romu. Pääkuva on videotarinasta nimeltä Isä ja Maria.