Hyppää pääsisältöön

Susanna Nykyri palkittiin avoimen tieteen edistämisestä

Julkaistu 10.11.2022
Tampereen yliopisto
Susanna Nykyri
Avoimen tieteen johtava asiantuntija, YTT Susanna Nykyri Tampereen yliopiston kirjastosta on saanut kansallisen Avoimuuden edistäjät -palkinnon. Palkinnolla nostetaan esiin tahoja, jotka työllään mahdollistavat avointen tieteellisten käytänteiden toteutumista Suomessa ja jotka ovat omalla työllään olleet esimerkkinä ja tukena muille.

Avoimen tieteen kansallisen koordinaation jakama palkinto luovutettiin kansallisilla avoimen tieteen talvipäivillä torstaina. 

Nykyrin vastuulle kuuluu muun muassa yliopiston avoimen tieteen linjausten ja ohjauksen valmistelu. Osana tehtäviään hän toimii open access -tiedekustantamo Tampere University Pressin (TUP) julkaisupäällikkönä. 

Nykyri toimii aktiivisesti kansallisesti ja kansainvälisesti avoimen tieteen edistämiseksi ja kehittämiseksi. 

Hän toimii muun muassa kansallisen tutkimusaineistojen ja infrastruktuurien avoimuuden asiantuntijaryhmän (AVOTT) puheenjohtajana, tutkimuksen aineistonhallinnan suunnittelua edistävän DMP-konsortion ohjausryhmän puheenjohtajana, Suomen tiedekustantajien liiton hallituksessa, kansallisen avoimen tieteen arkkitehtuurin puheenjohtajistossa, ja on ollut ja on mukana laatimassa useita kansallisia avoimen tieteen linjauksia. Nykyri on juuri nimetty Research Data Alliancen, RDA:n, Libraries for Research Data -ryhmän Europaan co-chairiksi. 

Vuonna 2021 Avoimuuden edistäjät -palkinnon sai Tampereen yliopiston koordinoima Pelikulttuurien huippuyksikkö. 

Sami Borg sai avoimen tieteen palkinnon

Kansallinen avoimen tieteen palkinto myönnettiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borgille tutkimusdatan avaamisen uranuurtamisesta Suomessa. Borg on edistänyt avointa tiedettä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin monissa eri toimintaympäristöissä aina yliopistomaailmasta ja tiedejärjestöistä julkiseen mediaan asti. 

Borg on tehnyt pitkän uran Tampereen yliopistossa politiikan tutkimuksen ja opetuksen sekä tutkimusdatan avaamisen parissa. Hän on tutkijana avannut omaa dataansa sekä luennoitsijana tuonut avoimuuden käytäntöjä opiskelijoiden tietoisuuteen. Lisäksi Borg toimi Tietoarkiston ensimmäisenä johtajana vuosina 1999-2016. 

Borg on tuonut myös vankkaa tieteellistä osaamistaan laajan yleisön tietoisuuteen toimimalla vuosien ajan Ylen vaalikommentaattorina.

Kuva: Jonne Renvall