Hyppää pääsisältöön

SuomiAreenan keskustelu, ratkaisudialogi: Kuinka elää sadan vuoden elämä – ja onnistuuko se kestävällä tavalla?

PaikkakuntaSuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lava, 28100 Pori
SuomiAreena, Raatihuoneenpuiston lava
13.7.2022 16.00–16.45
Kielisuomi
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
SuomiAreenan kuva
Tervetuloa seuraamaan, kun neljä asiantuntijaa luo ratkaisuja SuomiAreena-festivaalilla! Voit seurata keskustelua niin paikan päällä Porissa kuin kotisohvaltasi tai mökkilaiturisi nokasta MTV Katsomon kautta. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Eliniänodote Suomessa ja muissa teollistuneissa maissa kasvaa, ja yhä useammalla meistä on edessään pidempi aikahorisontti kuin vanhemmillamme tai isovanhemmillamme. Yli puolet 2000-luvun alussa syntyneistä tulee elämään vähintään satavuotiaaksi. Sadan vuoden elämä eletään yhä useammin kaupunkimaisissa ympäristöissä, joiden tulee vastata erilaisten ikäpolvien tarpeisiin sosiaalisesti, materiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.


Miten elää sadan vuoden elämä onnellisesti ja kestävästi? Miten voimme sovittaa yhteen eliniän pidentymisen ja kestävän kehityksen sosiaalisen, materiaalisen, taloudellisen ja ekologisen ulottuvuuden? Miten elämän pidentyessä saavutetut ”ylimääräiset” vuodet tulisi käyttää: työntekoon, elämästä nauttimiseen, muiden hoivaamiseen, vai johonkin muuhun? Kuinka ratkaista eliniän pitenemisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden väliset yhteydet sekä taata tasavertaisemmat mahdollisuudet ”ylimääräisiin” vuosiin ja niiden käyttämiseen?


Näiden monisyisten haasteiden ratkaisu vaatii erilaisten näkökulmien yhdistelyä, tutkimustiedon ja päätöksenteon kohtaamista sekä laadukasta keskustelua, dialogia. Tervetuloa seuraamaan, kun neljä asiantuntijaa luo ratkaisuja SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla! Voit seurata keskustelua niin paikan päällä Porissa kuin kotisohvaltasi tai mökkilaiturisi nokasta MTV Katsomon kautta. Ratkaisijoina: Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen Tampereen yliopiston gerontologian (ikääntymisen) professori Anu Siren ja Tampereen yliopiston tutkija Tiina Vaittinen. Juontajana Tampereen yliopiston alumni Heidi Rantala.  

Keskustelun järjestää Tampereen yliopiston kestävään kaupunkikehitykseen liittyvä profilaatioala Sustainable Transformation of Urban Environments (STUE). STUE edistää tutkimusta, yhteisötoimintaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista, tavoitteena luoda ratkaisuja kaupunkien kestävyysmurrokseen. 

SuomiAreenan keskustelut välitetään suorana lähetyksenä MTV Katsomoon: Ratkaisudialogi: Kuinka elää sadan vuoden elämä – ja onnistuuko se kestävällä tavalla? 

Kaikki keskustelut näkyvät myös SuomiAreenan -sivuilla   

 

Järjestäjä

Tampereen yliopisto

Lisätietoja

Alisa Vänttinen alisa.vanttinen@tuni.fi Kristiina Tattari kristiina.tattari@tuni.fi