Hyppää pääsisältöön

Sote Virtual Labissa kehitetään tulevaisuuden sote-palveluita monialaisesti ja asiakaslähtöisesti

Julkaistu 2.6.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Nainen seisoo sylinterin edessä
Kehittämispäällikkö Tarja Heinonen iloitsee Sote Virtual Labin saamasta näkyvyydestä ja yhteistyökumppanuuksista niin yritysten kuin sote-alan toimijoiden kanssa.
Koronapandemian iskiessä keväällä 2020 fyysisiä kontakteja rajoitettiin kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Monet palvelut ja toiminnot siirtyivät verkkoon ja koko yhteiskunnassa otettiin valtaisa digiloikka. Myös sote- ja hyvinvointialoilla erilaisten digi-, etä- ja virtuaalipalveluiden kehittäminen nousi kertaheitolla keskiöön.

– Olimme oikeassa etukenossa vuonna 2019 Sote Virtual Labia suunnitellessamme. Koronapandemiasta ei silloin ollut vielä tietoakaan.  Kun Sote Virtual Lab avautui syksyllä 2020, oli pandemia jo päällä ja tarve digitalisaatiolle valtava, kertoo kehittämispäällikkö Tarja Heinonen Tampereen ammattikorkeakoulun TKI-palveluista. 

Vahvuuksina virtuaalisuus ja monialaisuus

Sote Virtual Lab on kehittämisalusta, jossa yritykset, sote-palveluiden tuottajat, tutkijat ja kehittäjät, TAMKin opiskelijat ja opettajat sekä koko korkeakouluyhteisö kohtaavat ja voivat ideoida ja testata palveluita ja teknologioita käyttäjälähtöisesti.

– Myös kehittämisessä haluamme olla vahvasti ennakoimassa tulevaa. Onhan sloganimme ”Huomispäivän hyvinvointia ja terveyttä jo tänään”, Heinonen kertoo.

Esimerkiksi virtuaalitodellisuutta kyllä jo jossain määrin käytetään opetuksessa, mutta itse asiakas- tai potilastyössä sen hyödyntäminen tekee vasta tuloaan vahvemmin.  Sote Virtual Labissa etäpalvelut ja virtuaalisuus on kehittämisen keskeisiä painopistealueita.

Etä- ja virtuaaliteknologioiden ohella toiminnassa tärkeää on myös TAMKin henkilöstön monialaisen osaamisen hyödyntäminen. Tämä näkyi jo suunnitteluvaiheessa, johon osallistui sote- ja hyvinvointialan osaajien lisäksi niin tekniikan, median ja liiketoiminnan osaajia.

Käyttäjälähtöinen testaaminen synnyttää win-win-win -tilanteita 

TAMKissa Sote Virtual Labin tilaa ja teknologioita hyödynnetään opetuskäytön lisäksi monissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa, joihin kytkeytyy myös yritysten kanssa tehtävää testaamista. Usein mukana on myös opiskelijoita.

Tästä hyötyvät sekä hanke ja yritys että opiskelijatkin. Syntyy siis todellisia win-win-win -tilanteita, sanoo Heinonen. 

Sote Virtual Labin vahvuutena on myös tiivis yhteistyö alueen palveluntarjoajiin, kuten palvelutaloihin ja hyvinvointikeskuksiin, joissa tuotteita ja palveluita voidaan testata autenttisessa ympäristössä.

– Me tarjoamme alustan käyttäjälähtöiseen testaukseen sekä vakioidussa lab-ympäristössämme että autenttisessa ympäristössä riippuen siitä, mikä palvelun tai tuotteen kehitysaste tai yrityksen tarve on, Heinonen kertoo.

Esimerkiksi Health Factory Oyn SYKE Triben ikäihmisille suunnattua kotikunto-ohjelmaa testattiin 30 seniorin pilottiryhmässä.

Yhteistyö oli äärimmäisen jouhevaa. Oli myös erittäin positiivinen yllätys, miten helposti ja hienosti TAMK:n fysioterapeuttiopiskelijat ottivat oman osuutensa kokeilusta vastaan. Tämä oli loistava kokeilu, missä sai purettua monia olettamuksia esimerkiksi senioreiden osaamisen tasoon liittyen mobiilisovellusten käyttöön sekä omaehtoiseen tekemiseen, kiittelee Health Factoryn toimitusjohtaja Terhi Immonen.

Immersiivinen sylinteritila SoteVirtual Lab, ihmiset seisovat sylinterin sisällä
Monialaisuus on yksi Sote Virtual Labin valttikorteista. 360 asteen projisoinnit mahdollistavassa immersiivisessä IGLOO sylinteritilassa hyödynnetään muun muassa TAMKin äänimaisemaosaamista.

Tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa

Laitteita ja teknologiaa Sote Virtual Labissa on paljon; 360 asteen projisoinnit mahdollistava immersiivinen sylinteritila, ulkoisia tukirankoja eli eksoskeletoneita, virtuaalilaseja ja hoivarobotteja. 

– Meillä on noin 20 eri toimittajan ratkaisuja ja teknologiaa. Sote Virtual Labin tila on remontoitu ja teknologiaa hankittu TAMKin omalla rahoituksella. Tämä on TAMKin oma investointi strategiseen uuden kehittämiseen ja osaamisen vahvistamiseen yhdessä työelämän kanssa, kiteyttää Heinonen.

Teknologia kuitenkin vanhenee nopeasti ja siksi tiivis yhteistyö yritysten kanssa on tärkeää.

– Teemme yhteistyötä myös tilaan laitteita ja teknologiaa toimittaneiden yritysten kanssa. Monet ovat kiinnostuneita esimerkiksi testaamaan uusia tuotteitaan yhteistyössä kanssamme. Olemme neutraali toimija, jonka arviointi ja palaute on yrityksille arvokasta.

TAMKin monialaisten opettajien ja opiskelijoiden lisäksi tilassa käy myös paljon vieraita, sote-alan ammattilaisia sekä sidosryhmiä.

– Koronasta huolimatta olemme pystyneet ottamaan Labiin pienryhmiä sekä toteuttaneet isommille joukoille virtuaaliesittelyitä, kertoo Heinonen.

Aluekehitysyhteistyötä ja kansainvälisyyttä

Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa lisää myös tilan kiinnostavuutta yritysten keskuudessa.

– Labin konseptin kiinnostavuudesta kertoo se, että alun hankintojen jälkeen muutama yritys on myös tuonut meille tuotteitaan ilmaiseksi esille, iloitsee Heinonen.

Näkyvyyden ja käyttäjäkokemusten lisäksi yrityksille yhteistyö Sote Virtual Labin kanssa voi tuoda myös arvokkaita referenssejä. Niitä tarvitaan erityisesti, kun yritykset haluavat pyrkiä myös kansainvälisille markkinoille. 

Kansainvälistymistä ja verkostoitumista painottaa myös Heinonen. 

–  Tavoitteenamme on houkutella myös kansainvälisiä yrityksiä tutkimus- ja kehittämisyhteistyöhön. Olemme mukana niin Business Finlandin testbed-toiminnassa kuin eurooppalaisessa living lab toiminnassa ENoLL (European Network of Living Lab) -verkoston kautta vahvistaaksemme kansainvälistä yhteistyötä ja näkyvyyttä. Lisäksi kuulumme Tampere Health testbed -verkostoon. Se on TAMKin aluekehitystyötä parhaimmillaan!

 

 

Lisätiedot:

Tarja Heinonen, Kehittämispäällikkö, TKI-palvelut, Tampereen ammattikorkeakoulu, tarja.heinonen [at] tuni.fi

Linkki Sote Virtual Labin sivustolle

 

 

Teksti: Helena Pekkarinen

Kuvat: Reetta Muranen